Hlavní obsah

Zahrada na kopci

Novinky, Ing. M. Čurda , časopis Flóra na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naše cesta vedla po úbočí hor a skončila v malebné vesničce na jejich úpatí. Očekávali jsme, že zahrada, do níž jsme přijali pozvání tentokrát, bude mít co nabídnout.

Článek

A zklamaní jsme nebyli ani trochu. Už vstupní část nás úplně okouzlila. U příjezdové cest byla předzahrádka doslova ve velkém stylu. Majitelé si právě na vstupním prostoru dali hodně záležet. Využili skutečně každý kousek půdy a podle svého návrhu vytvořili pestrý záhon lemující chodníček do domu. To však není všechno. Zcela originálním prvkem je plocha, kterou vytvořili pomocí štěrku s tvarovanými stálezelenými dřevinami.

Velmi pěkně do celého obrazu zapadá vrba ´Hakuro Nishiki´, dřevěné krmítko pro ptáky či kamenná fontánka, která dotváří atmosféru vstupního prostoru. I když celý pozemek leží na konci vesnice a nemá stálé sousedy, vizitka je úplně dokonalá. O to víc, že vznikla jen díky fantazii a dlouholeté práci našich hostitelů.

Léta trpělivosti

Určitě se vyplatila. Předzahrádka není to jediné, co nás při této návštěvě zaujalo. Skrz malou víkendovou chatu procházíme na terasu domu s úžasným výhledem do krajiny. Odtud je vidět jako na dlani i celou malebnou zahradu na svahu, se kterou se majitelé vyrovnali svérázně. Žádné terasy, žádné náročné terénní úpravy. Svah využili k tomu, aby zahradu rozdělili na několik úrovní zejména pomocí zeleně. Ta první je hned pod domem a scházíme k ní po kamenných schůdcích.

Příjemné posezení

První úrovni hned pod domem dominuje zámkovou dlažbou vydlážděná velká terasa. Nad ní se klenou hranoly velkorysé dřevěné pergoly, která poskytuje příjemný stín i za horkých letních dní. Aby se pod ní nesedělo jen tak „nasucho“, po ruce je i po domácku postavený krb. Ten je zárukou, že atmosféru dokonalé pohody si tu páni domu i jejich hosté užijí i s chutnými specialitami připravenými pod širým nebem. A že v téhle zelené oáze musí chutnat!

Na pokračování

Pod terasou se nachází malá travnatá plocha lemovaná výsadbou převážně stálezelených dřevin. Nechybějí různé smrky, modříny, jalovce, túje či cedr. Z komorního trávníku se brankou porostlou červeně kvetoucími růžemi dostaneme na další nižší úroveň. Ta je už propojená s větší plochou trávníku, z níž si můžeme celou výsadbu prohlédnout z druhé, vnější strany. Protože na ni svítí jihozápadní slunce, nechybějí tu trvalky ani skalničky. Až teď vidíme, že rozčlenění terénu pomocí výsadby naši hostitelé vydatně pomohli i svahovými tvárnicemi. Ty jsou také šikovným pomocníkem, pokud není záměrem pouštět se do velkých terénních úprav.

Další úroveň

Tu jsme našli ještě níž, než je centrální travnatá plocha, a vstupujeme do ní opět jako do pohádkové krajiny – pod obloukem porostlým růžemi, tentokrát však žlutě kvetoucími. Kouzelné schůdky s kamenným základem a dřevěnými prkny jsou však stejné. Také této úrovni dominuje malá travnatá plocha lemovaná stálezelenými dřevinami. Na rozdíl od výše položené úrovně jsou tu však mnohem více zastoupeny kvetoucí a polodřevité keře než trvalky.

Za každého počasí

Rekreační zahrada spolu s plně vybavenou chatou mají všechno, co člověk k odpočinku a aktivní relaxaci potřebuje. Na konci zahrady zbývá ještě dost místa, aby si už skoro dospělé děti domácích pánů zahrály míčové hry. A v těch nejteplejších dnech se všichni mohou osvěžit v laminátovém bazénu, který po sezoně zazimovávají. Všechno má své místo, všechno má svůj řád. I bez náročných terénních úprav vznikla krásná a praktická víceúrovňová zahrada se skvělým bonusem – výhledem do krajiny.

Reklama

Související články

Zahrada jako originální obraz

Uprostřed travnatá plocha a kolem ní záhony s okrasnými keři vysypané drcenou kůrou - dnes už obvyklá rutina. Prostě klasická moderní zahrada. Ne každá však...

Tajemství staré zahrady

Více než stoletá zahrada bývá vždy raritou. V této navíc vysoké zelené hrady nabízejí luxusní pocit soukromí. A to i proto, že se nachází uprostřed velkého...

Výběr článků

Načítám