Hlavní obsah

Zahrada, kde pořádek vítězí nad nespoutanou divokostí

Právo, Adéla Taitlová

V malebném údolí potoka Rakovce leží obec Pístovice a v ní zahrada, která už při prvním pohledu prozrazuje, že je o ni pečováno s láskou a pílí. Inspirujte se stylem, v němž vítězí touha po pořádku nad živelností přírody.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Prostorná a elegantní. Precizně udržovanou zahradu nezatěžují zbytečnosti. S rázem moderního domu si báječně rozumí.

Článek

Rozvlněné trávy, strohé zídky a hladce učesaný trávník jdou ruku v ruce s moderním rázem domu, přesto zahrada usazená ve svahu nepůsobí vůbec chladně a do venkovského prostředí s lesem za zády perfektně zapadá. Majitelé totiž vsadili na přírodní materiály a spoustu zeleně.

Příroda s městem za humny

Půvabná krajina obkličující obec ze všech stran manželům Martině a Michalovi Danešovým zcela učarovala.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Hlídač ze dřeva. Nepřerývá záhony a neštěká na kolemjdoucí, zato dokáže zkrášlit každé místo, kam ho člověk posadí.

„Toulky po lesnatých kopcích krásně čistí hlavu, stejně tak rádi trávíme letní večery v hospůdce u zdejšího rybníka s hladinou rozprostřenou, kam až oko dohlédne. Západ slunce, vůně ohně a zvuk kytary, to je prostě idylka,“ vypráví Martina.

Jedním dechem si také pochvaluje snadnou dostupnost do moravské metropole.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Stylové posezení. Módní nábytek pod pergolou s růžovým baldachýnem, na kterou navazuje venkovní kuchyně, slouží k milým setkáním s přáteli.

Zelená pýcha

Svažitý pozemek o rozloze 2500 m2 s architektonicky zajímavě řešeným rodinným domem usazeným na vrcholu připomíná zelený vodopád. Téměř celou plochu pokrývá hustý travnatý koberec, který se při každém došlapu měkce prohne jako polštářek z mechu. O jeho pěstěný vzhled se skoro každý den stará robotická sekačka.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Rozkvetlé kameny. Surový vzhled gabionů v předzahrádce zjemňují dlouhé šlahouny popínavých růží. Roli domovního stromu zastává okrasná jabloň.

Po divoké louce, která tu před devíti lety bujela, nezůstala ani památka. Zkrotily ji nápady zahradní architektky Ing. Evy Wagnerové a přání majitele, jenž si potrpí na jednoduché a zároveň výrazné linie a moderní pojetí bez zbytečných dekorací.

Ačkoli zahrada nabízí spoustu volného prostoru, nepůsobí smutně ani prázdně.

Stromy a trávy hrají prim

Bujně olistěné stromové koruny na vysokých kmíncích rozehrávají nad zeleným kobercem působivou hru světla a stínu, ale teprve až za deset patnáct let se budou moci poměřovat s jedinci z nedalekého lesa.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pohoda na terase. Martina je na svého manžela, který v době focení zrovna nebyl doma, pyšná. S pomocí architektky vytvořil zahradu jako ze žurnálu.

„Chtěli jsme obelstít čas a vysázeli už větší stromy,“ prozrazuje Martina. „Jeden ale uschl, nahradili jsme ho mladším, a hodně nás překvapilo, jak rychle ostatní dohnal. Stačí znát pár triků a můžete ušetřit celé jmění.“

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Milované růže. Od června kvetou jako o závod. Do jinak střízlivého venkovního prostoru vnášejí sytou barvu a vůni.

Kromě rozmanitých javorů či třešní se přímo z okna obýváku otevírá pohled na ambroň západní (Liquidambar styraciflua), kterou podzim převléká do ohňových tónů. Svědčí jí místo v ostrůvkovém záhonu pod svahem, kde je vlhko.

Díky spodní vodě se tu daří dokonce i suchopýru (Eriophorum), jehož okvětí připomíná chomáče vaty. Významnou roli svěřila zahradní architektka okrasným trávám, hlavně ozdobnici čínské (Miscanthus sinensis) s útlounkými listy. Trsy vysázené do dlouhých pásů částečně kopírují křivky kamenných zídek a dokonale tak vystihují kontrast mezi živými a neživými přírodními prvky.

Sytou barvu jinak střízlivě pojaté zahradě dodávají keře rudých růží, v jejichž dlouhých výhonech se postupně utápějí sloupy pergoly i stěna z gabionů v předzahrádce.

Výhledy bez hranic

Manželé Danešovi se na protější údolí a zalesněné kopce dívají každý den. Nejen z domu, ale při pěkném počasí také z prostorné terasy před domem nebo z pohodlných křesílek pod pergolou, na níž navazuje stylově zařízená venkovní kuchyně.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Krásné a praktické zídky. Díky nim vznikla rovinatá plocha pro dětské hry i příjemné zátiší s dřevěnou lavicí.

Kdo chce, může posedět na dlouhých zídkách protínajících trávník ve spodní úrovni pozemku. Nasucho vyskládané zídky z moravské droby vnášejí do zahrady výrazný strukturální efekt. Navíc umožnily upravit část terénu do roviny, aby se dětem, kterým tu nechybí skluzavka, pískoviště ani tunel upletený z vrbových prutů, při hrách nekutálel míč z kopce.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zaostřeno na listy. Dominantní úlohu sehrávají stromy a trávy, což je nejvíc patrné teď v červnu, když kvetou jen růže a pozdní trvalky na svůj výstup teprve čekají.

Dění z ulice odclánějí od domu kovové koše vyplněné kamením, zbytek zahrady lemují stříhané keře, takže malebným výhledům nestojí nic v cestě.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„A když padne tma, rozložíme si s Michalem na patio poblíž ambroně lehátka a pozorujeme hvězdy,“ usmívá se Martina. To je další důkaz, že i v moderní zahradě jsou útulná místa, která dýchají romantikou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám