Hlavní obsah

Vosy – užitečný hmyz, který dokáže i pěkně potrápit

Právo, Hana Šmidrkalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vosy patří k užitečnému hmyzu, tyhle predátorky s oblibou konzumují např. mouchy, pomalý nebo lezoucí hmyz. Ovšem přichází období, kdy s nimi máme problém my, lidé. Takové vosí hnízdo pečlivě vybudované poblíž terasy nás jen těžko nechá v klidu. Co s tím?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vosa obecná (Vespula vulgaris) škodí na zrajícím ovoci, především na meruňkách, hruškách a na hroznech révy vinné. Rozšiřuje moniliózu – chorobu totálně devastující úrodu.

Článek

Červnové dny, převážně již příjemně teplé, jsou pro vosy velmi příznivé, protože vytvářejí ideální podmínky pro jejich reprodukci, hnízda se utěšeně rozšiřují.

Z vosího životopisu

Dělnice vosy obecné (Vespula vulgaris) jsou velké 11–14 mm, samice 16–19 mm. V Evropě patří vosa obecná s vosou útočnou k nejznámějším a nejhojnějším sociálním vosám. Obvykle hnízdí v podzemí, někdy v dutinách stromů či v dutých stěnách domů.

Přezimuje oplozená samice – královna, která zjara začne stavět kulovité hnízdo z papírové hmoty, vzniklé z nakousaného ztrouchnivělého dřeva a slin. Klade vajíčka a krmí larvy až do vylétnutí prvních dělnic. Ty pak přejímají její práci a královna už jen klade vajíčka. Hnízdo rychle roste, během sezóny vylétne i několik tisíc dělnic.

Koncem léta škodí vosy a sršni na dozrávajícím ovoci – sají šťávu, do ran zanášejí moniliózu, která může zničit úrodu. Vosy útočí, jsou-li ohrožené. Na rozdíl od včely nemá vosí žihadlo protitrny, je hladké.

Lapací lahve = omezená účinnost

Zahrádkáři znají metodu lapacích lahví: plastové lahve se do jedné třetiny svého objemu naplní pivem a zavěsí se na stromy. Ptáte se, proč zrovna pivo, a ne třeba ovocné a cukerné šťávy?

Důvod je prostý: pivo přiláká jen vosy, ovocné a cukerné šťávy by navnadily včely, vosy ne. Tato metoda je účinná jen do doby, než se objeví první ovocné plody. Pak už nastražené pivo žádnou vosu nepřiláká.

Likvidace vosího hnízda

Hubení vos přímo v hnízdech je výrazně účinnější než lapání v lahvích, obezřetnost a pečlivá příprava jsou ovšem namístě.

Existují různé metody mechanické likvidace – např. uzavření vosího hnízda do plastikového sáčku, zamezíme tak přísunu vzduchu. Jde o riskantní zákrok, který určitě neprovádíme sami, natož bez náležitého ochranného oděvu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Efektní je zásah např. výrobkem Atak Pěna proti vosám. Pěna stejnoměrně rozšíří v dutině hnízda účinnou látku a po více hodinách se začne rozkládat.

Při hubení vosích hnízd v různých dutinách nebo škvírách (domů, stromů) se pěna aplikuje trubičkou přímo do otvoru vosího hnízda tak, aby ho zatarasila a zabránila vosám v odletu.

Volně visící vosí hnízdo se likviduje tryskou ze vzdálenosti 20 cm od vchodu vosího hnízda a pěnu směrujeme dovnitř hnízda. Poté se pěnou postříká i povrch celého hnízda. Vosy, které jsou uvnitř hnízda, nebo vosy, které přilétnou na hnízdo a dotknou se pěny, okamžitě hynou. Po několika hodinách, kdy je hnízdo již zcela vyhubené, jej můžete bezpečně odstranit.

Vždy platí: Vosí hnízda likvidujeme zásadně v časných ranních hodinách nebo při setmění, kdy jsou vosy nejméně aktivní.

Další obtížný hmyz

Mouchy, komáři, ovádi, mravenci, klíšťata – opravdu nevítaná společnost při našich zahradních aktivitách, pobytu ve stanu nebo při posezení pod pergolou.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Moucha – nevítaný společník na zahradní párty, ať už jde o nás, nebo připravené menu.

Existují rostliny hmyz odpuzující (mj. vratič, bez černý), použít se dá univerzální sprej AMP 2CL, který je účinný ve všech ročních obdobích.

Použít ho lze v bytech, karavanech, ve stanech, v chlévech, na zahradě nebo v pergole trojím způsobem: postřikem přímo na hmyz ho do 24 hodin likviduje, tímto přípravkem můžeme preventivně ošetřit povrchy (např. podlahové lišty, okolí oken a dveří, žaluzie) nebo jím impregnujeme oděvy a lůžkoviny (účinkuje až 6 měsíců).

Extrémy řeší profesionálové

V případě mimořádně velkého hnízda se vyplatí povolat profesionály, kteří se zabývají dezinsekcí, dezinfekcí a deratizací. Ti provedou dezinsekční postřik.

Doba účinnosti takových postřiků bývá 30 až 60 dní, někdy až 4 měsíce – záleží na druhu použitého přípravku a vnějších podmínkách.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Sršeň obecná (Vespa crabro crabro L.) Při likvidaci hnízda dávejte pozor! Několik jedinců je totiž vždy u vchodu v sršním hnízdu na stráži!

Cena je vždy individuální podle rozsahu a náročnosti provedení, často se zasahuje v extrémních výškách.

Slovníček

Dezinfekce: hubení choroboplodných zárodků (houby, plísně)

Desinsekce: hubení obtížného hmyzu a ostatních členovců

Deratizace: hubení škodlivých hlodavců

Fumigace: hubení škodlivých živočichů pomocí plynu

Biocidy: látky používané k hubení, tlumení nebo omezování růstu škodlivých organismů

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám