Hlavní obsah

Vánoční smrk nepřijde vniveč. Studenti z něj vyrábějí záhon, hmyzí hotel a lavičku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoční strom, který o Vánocích zdobil Staroměstské náměstí v Praze, bude mít další využití. Studenti Střední odborné školy Jarov vyrábějí od března tři vyvýšené záhony na kolečkách, dva hmyzí hotely a jednu venkovní lavičku.

Foto: THMP

Studenti z Jarova vyrábějí ze stromu vyvýšený záhon.

Článek

Výrobky využijí v Domově pro osoby se zdravotním postižením Sulická v Praze 4 a v domově seniorů nedaleko Pertoltic pod Ralskem, odkud smrk do metropole dorazil.

„Letošními výrobky jsme se rozhodli potěšit obyvatele pražského domova pro osoby se zdravotním postižením a líbila se nám i myšlenka, aby se strom symbolicky vrátil i na své rodné místo, kde více než půl století rostl,“ uvedl radní Michal Hroza (TOP 09). Na sever republiky zamíří lavička. „Poputuje k majiteli stromu z Pertoltic pod Ralskem. Stejně jako svoji odměnu za strom ji věnuje domovu seniorů v nedaleké Mimoni,“ doplnil radní.

Po lednovém svátku Tří králů zamířil strom ze Staroměstského náměstí na pilu ke zpracování na fošny. Po vysušení pak do školní dílny na Jarově. Výrobu budoucí truhláři a tesaři dokončí během května, tak aby vše stihli ještě před prázdninami předat a nábytek sloužil celé léto.

Foto: Facebook

Loni studenti vyrobili i hmyzí domov a zahradní nábytek k ohništi pro Dětský domov Dolní Počernice.

„Nyní už máme kompletně hotovou lavičku, u ostatních prvků jsme s pracemi zhruba v polovině. Pro hmyzí hotel jsme tentokrát zvolili obdélníkový tvar, uprostřed bude vsazen šestihran charakteristický pro včelí úl. Komůrky hotelu předem vyplníme šiškami, hoblinami a dalšími přírodninami. Rovnou se bude moct umístit a lákat brouky, včelky a hmyz,“ popsal Vilém Kodíček, zástupce ředitele pro odborný výcvik.

Vyvýšené záhony chrání před škůdci i bolestí zad

Zahrada

Reklama

Související témata:
Vyvýšené záhony
Hmyzí hotel

Související články

Hmyzí hotel de luxe pro včelky samotářky

Podejte pomocnou ruku včelkám samotářkám a postavte jim luxusní obydlí, jakému neodolají. Pak už jen se zatajeným dechem sledujte a počítejte, kolik huňatých...

Výběr článků

Načítám