Hlavní obsah

Útulná česká zahrada slouží k odpočinku i hodování

Právo, Karolina Černá

Zahrada ve středních Čechách u domu s terasou je určena ke hře, odpočinku, k práci, vaření i hodování. A také je konejšivá na pohled.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dřevoplastová terasa od Fiberonu spojuje obytnou část domu se zahradou.

Článek

Pozemek ohraničují ještě ne zcela vzrostlé jehličnany, mj. jedle korejská, stříbrný smrk, sloupovitá borovice.

K zachování soukromí přispívají ještě cypřišovec, túje, katalpa trubačovitá (Catalpa bignonioides), magnolie, zlatý buk, japonská a převislá vrbička. Zelený pás keřů a stromků rozjasní květy komule střídavolisté (Buddleia alternifolia), neboli motýlího keře, rododendronů a azalek.

V nižších pohledových úrovních jsou to pivoňky, hortenzie, zlatice, ořechokřídlec clandonský (Caryopteris x clandonensis).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Oblé ostrůvky s kamínky, vysokou trávou, kvetoucími levandulemi zjemňují ostrý přechod mezi terasou a trávníkem. Rohy terasy navíc zdobí keramické květináče osázené muškáty nebo skalkovými jiřinkami.

Zvláštní místo mají v kamenné skalce u terasy levandule, karafiátky, zvonek, šalvěj, kakost, netřesk, plamenka a bylinky jako máta, tymián, pažitka. Nechybí tu ani kanadská borůvka.

Kamenné ostrovy v zelené trávě

Terasa z dřevoplastu se snadno udržuje, má dlouhou životnost a zejména kvůli dětem, které tu rády pobíhají bosky, oceňují majitelé, že se z prken neuvolňují třísky. Stylový ratanový nábytek nabízí posezení pod širým nebem i pod markýzou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kolem pískovcového solitéru v centru zahrady kvetou levandule, půdopokryvná růže a kapradí. V blízkosti mají děti dřevěný domek se skluzavkou.

Pro děti stojí na zahradě domeček z cedrového dřeva. Až vyrostou, budou na jeho místě záhonky.

Zelený trávník je automaticky zavlažovaný. Na pozemku je krytá studna s rezervoárem, do něhož se svádí dešťová voda, takže se nemusí v době dostatečných srážek čerpat podzemní voda.

Kapkové zavlažování udržuje optimální podmínky pro růst rostlin v celé zahradě a v kamenných ostrůvcích, které svými oblými tvary zjemňují přechody mezi terasou a trávníkem nebo pronikají do travnaté plochy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Venkovní kuchyně z pískovce ve stylu Provence. Společně zde může hodovat i dvanáct lidí, od jara až do podzimu.

Pozornost přitahuje zlatohnědý kamenný solitér vytvořený ze dvou tunových pískovcových hranolů. Majitelka si je tu přála ponechat, přestože jde vlastně o zbytek materiálu ze stavby venkovní kuchyně.

Kuchyně z pískovce

Pískovcová venkovní kuchyně v duchu Provence se stala dominantou zahrady. Má rozměry 4 x 4,5 m, podlaha je z pískovce, na dřevěné konstrukci z dubového dřeva leží střešní krytina Tondach.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Otopu náleží místo ve výklencích kuchyně a pod lavicí s dubovým sedákem. Za dubovými dvířky se zdobným kováním je místo pro lednici a sud s pivem či vínem.

Kuchyně je zhotovena na míru z tunových hranolů polabského pískovce. Během měsíce z nich kameníci ručně zhotovili místo, v němž dnes majitelé zahrady rádi sedávají s přáteli u dobrého jídla. A nejen to. Přes den se kuchyně za hezkého počasí mění v pracoviště. Díky wi-fi se tu dá pracovat na počítači s uklidňujícím výhledem na zahradu, dům i terasu.

Jedlíci zase ocení výhled do otevřeného ohniště s otočným grilem. Vedle něj je udírna. Nechybějí police na kuchyňské náčiní, ani prostory pro uskladnění dřeva. Pod gril se přikládá ze zadní části kuchyně, takže kouř nejde dovnitř.

Foto: Petr Hloušek, Právo

K venkovní kuchyni patří stylová výzdoba a čerstvé květiny.

Pod přípravnou kamennou plochou kuchyně je lednice, vedle ní se vejde pivní sud. Prostor kryjí ručně vyrobená dubová dvířka s tradičním kováním.

Lavice a židle jsou z masivního dubového dřeva. V této kuchyni se u grilovaných pochoutek může sejít až dvanáct strávníků.

Údaje o zahradě
Plocha: 650 m2
Rozměry kuchyně: 4 x 4,5 m
Realizace zahrady: Green Dream — zahradní architektura, Šindelářovi, Příbram
Realizace venkovní kuchyně: Hrdina Pískovce

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám