Hlavní obsah

Tařice skalní se třpytí jako zlato mezi kameny

Právo, Adéla Mclintock

V létě, na podzim a v zimě se tváří nenápadně. Teprve když ji jaro přemluví ke květu, září jako drahocenný kov. To se pak údiv změní v úžas. A taky v touhu mít tuhle fantastickou skalničku ve vlastní zahradě.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Na zídce v předzahrádce se spolu s tařicí vyhřívají tulipány a plamenka šídlovitá (Phlox subulata).

Článek

Aurinia saxatilis. Jak noblesně zní jméno tařice skalní v latině! Ke kvetení ji motivuje pohoda dubnových a květnových dnů. Titěrnými kvítky zlatí zem stejně jako řepkový lán. (Vlastně je to přirovnání docela trefné, neboť s řepkou olejkou sdílí stejnou čeleď brukvovitých Brassicaceae.)

Z divočiny do zahrady

Příbuzná řepky, zelí či květáku zdobí odnepaměti naši přírodu. Dnes ji jako ohrožený druh chrání zákon. Osidluje vyhřáté svahy, skalní pukliny, občas se zatoulá do trhlin hradních zdí či komínů.

Výšek se nebojí. Z Děvína, nejvyššího vrcholu jihomoravské Pálavy, nebo třeba z Vyšehradské skály v Praze mává zvesela na všechny turisty i poletující hmyz. Snadno si ji vypěstujeme ze semen vysetých v dubnu až červnu přímo do volné půdy. Sáček s více než 200 semeny stojí okolo 25 Kč.

Pryšce - trvalky mnoha tváří

Zahrada

Nejen do skalek a záhonů

Tařice skalní je polokeřovitá trvalka s celoročně zelenými listy, které shlukuje do nevelkých přízemních růžic. Jakmile nad nimi zasvítí žluť hustých květenství vynášených útlými stonky do výšky 20 až 35 cm, ztratí se na několik týdnů z dohledu.

Také po kamenech ve skalce, kde se tařici náramně daří po boku floxů, hvozdíků a tařiček, jako by se v tu dobu slehla zem, zvlášť když se rostlina přirozeně vysemení a místo jednotlivých bochánků vytvoří jednolitý koberec.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Jarní veselí panuje na skalnaté stráni. Do pestrých šatů ji oblékly žluté tařice a pokryvné floxy v něžných odstínech růžové.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Jako tekuté zlato se tařice skalní (Aurinia saxatilis) rozlévá mezi kameny pod temným keřem dřišťálu, který kvete ve stejné barvě.

Nicotná semínka lehká jako pírko se rodí v šešulkách. V šíření jim pomáhá vítr i voda. Oblíbenkyně skalničkářů nachází uplatnění také při ozeleňování střech, v záhonových lemech, v korunách zdí, ve spárách mezi dlažbou.

Zlatem květů oživuje květináče, koryta i vázy s vodou. Modřence, iberky a tulipány si s ní báječně rozumějí.

Zahrada plná líbezných melodií

Zahrada

Úspěšná bojovnice se suchem

K růstu v chladné jílovité půdě, v mokru či ve stínu tuhle slunomilnou květinku nikdo nepřemluví. Preferuje lehkou chudší půdu. Skvěle prospívá v čedičové drti, která výborně akumuluje teplo a propouští vodu.

Byť má ráda výhřevná místa, je plně mrazuvzdorná. Se suchem tařice skalní bojuje pomocí dlouhého kořene, který vysílá pro vláhu do větší hloubky.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Kytice s tařicí, modřencem

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Po odkvětu se tvoří plodenství drobných šešulek s životnými semínky. Po vysemenění rostlinu zastřihneme, aby zůstala kompaktní.

Chlupatá vrstvička, která může za šedomodrý nádech listů, zase pomáhá chránit měkkou tkáň před vysušujícím sluncem, větrem a také kazí apetit slimákům. Objeví-li se dřepčíci, nesaháme hned po pesticidu. Lesklí skákaví broučci ujídají z květních plátků a listů, ale větší škodu obvykle nenapáchají.

Něžné skalničky oživí zahradu barvami

Zahrada

Po odkvětu, případně až po vysemenění, chceme-li nové rostlinky zadarmo, ostříháme tařici nakrátko, aby zůstala pěkně hustá a příští jaro znovu bohatě vykvetla.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám