Hlavní obsah

Rozrazil je víc než jen pohledný doprovod v zahradě

Právo, Adéla Taitlová

Názor, že rozrazil není rostlina využitelná v zahradě jen jako doprovodná, potvrdí každý, kdo jej spatřil v hustém porostu připomínajícím moře plné ostře špičatých ledovců. Rozrazil kvete dlouhé týdny, snadno se kombinuje a prospívá i v péči pohodlných zahrádkářů.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Sázka na jistotu. S rozrazily nikdo neprohloupí. Jejich zásluhou se namlsají naše oči i včelí sosáčky.

Článek

Možná tuhle nenáročnou trvalku z čeledi jitrocelovitých (Plantaginaceae), které latinsky říkáme Veronica, znáte jako léčivku, možná jste se s ní potkali na břehu potoka nebo ji obdivovali v zámeckých či skalkových zahradách – to podle toho, na jaký druh rozrazilu jste narazili.

Foto: Adéla Taitlová

Luxusnější než peršan. Veronica saturejoides je chloubou každého skalničkáře. Kvete od dubna do května.

Pokud zahradu osázíte několika z nich, můžete se těšit z krásy jejich květů od května do září.

Krásný po všech stránkách

Půvab rozrazilů ocení majitelé zahrad ze všech koutů naší země, ať už se jim u domu prostírá zahrada s nostalgickými rabátky, moderními trávami, nebo třeba lesním paloukem. Své přednosti dokážou vyzdvihnout i v područí královny květin růže, to nezvládne jen tak ledajaká trvalka.

Foto: Adéla Taitlová

Rozrazil klasnatý (V. spicata). Vytváří nápadné bordury. Stejně jako r. dlouholistý se objevuje také pod latinským názvem Pseudolysimachion.

Co je na rozrazilu nejpřitažlivější? Květenství, štíhlé jako ukazováček vztyčený ke slunci. Ne vždycky objímají drobné květy lodyhu v těsném semknutí. Některé hrozny či klasy připomínají spíš pilu s vylámanými zuby. O to větší radost přinášejí svojí nefalšovanou modrou barvou.

Ačkoli modrá hraje prim, jsou k mání také ve fialové, sladce růžové a čistě bílé. Mezi jinak zeleně olistěnými rostlinami překvapí druhy s listy s vínovým přelivem či stříbřitě šedé s chlupatým kožíškem.

Foto: Adéla Taitlová

Nebe na zemi. Odrůda Knallblau kvete na slunci ve šterkovém záhonu jako o závod několik týdnů. Nesmí však trpět suchem!

Zkuste rozrazily zkombinovat s denivkami, půdopokryvnými růžemi, liliemi, divokou mrkví nebo třeba s pelyňkem, měsíčkem lékařským a kontryhelem a uvidíte, jak vás to k záhonům potáhne častěji než obvykle.

Čerpací stanice pro opylovače

Pro blízce příbuzného hledíku, náprstníku či prustky obecné (Hippuris vulgaris), která se nad vodní hladinou tváří jako nějaká pravěká přeslička, je často typický světlejší květní střed a také žilkování směřující do nitra květu. Mysleli jste, že slouží jenom na parádu? Kdepak, ve skutečnosti jde o důmyslný navigační systém pro opylovače, kteří tak při návštěvě květu dobře vědí, kudy vede cesta k zásobám pylu a nektaru.

Foto: Adéla Taitlová

Rozrazil ožankový (V. teucrium). Na denním světle je nebesky modrý, večerní slunce ho barví lehce do fialova. Roste i v naší přírodě.

Kolik druhů, tolik způsobů využití

Už ve středověku se těšil oblibě rozrazil lékařský (Veronica officinalis) a bylinkáři z něj dodnes připravují tonizující čaj k podpoře zažívání a správné funkce jater a ledvin.

„Netrhej ho! Přiženeš bouřku!“ Možná ani vás neminula podobná výstraha, když jste se v dětství skláněli k nevysokým trsíkům vytrvalého rozrazilu rezekvítku (V. chamaedrys), jehož lidový název zní bouřka či bouřenka. Kvete od dubna do června a stejně jako rozrazil perský (V. persica), který ovšem nežije déle než rok a nakvétá podle počasí od března až do listopadu, občas zavítá do zahrady bez pozvání, to se pak s nimi nezaslouženě zachází jako s plevelem.

Foto: Adéla Taitlová

Rozrazil dlouholistý (V. longifolia). Mnohonásobná květenství předvádí celé léto. Senzačně vypadá s trávami a růžemi.

Jinak je to např. s rozrazilem arménským (V. armena) s nezvykle jehličkovitými lístky, tureckým (V. liwanensis), který se skvěle hodí i do spár v dlažbě, či vzácně vídaným druhem Veronica saturejoides. Leckterý skalničkář si je hýčká a mezi kameny jim dává svobodu rozrůstat se do přepychových koberečků.

Foto: Adéla Taitlová

Rozrazil rozekvítek (V. chamaedrys). Už jste někdy viděli hezčí plevel? Nebojte se ho, má mírnou povahu a zahradu vám nezaneřádí.

V popředí okrasných záhonů a rovněž v lučním porostu se uplatní porůznu zbarvené kultivary rozrazilu klasnatého (V. spicata). Jeho 30 cm vysoký poddruh (subsp. incana) s borůvkově modrými květy a listy pokrytými stříbřitým chmýřím vyniká nejlépe přímo v obrubách, ale i v korytech.

Subtilněji působí v červnu a červenci kvetoucí rozrazil ožankový (V. teucrium), vysoký až 80 cm. Z něj vzešel populární, o půl metru nižší kultivar Knallblau, v jehož džínově modrých květech snadno utopíte oči. Koncem jara je nespustíte ani z mělce miskovitých, obvykle bleďounce modrých, velkých květů rozrazilu hořcovitého (V. gentianoides), který by neměl chybět v zahradách s romantickými motivy.

Mezi statnějšími sousedy, dál od záhonových okrajů, nezanikne rozrazil dlouholistý (V. longifolia) s lodyhou až metr dlouhou, rozvětvenou do hustých květenství.

Foto: Adéla Taitlová

Trpaslík do skalky. Kdo by chtěl sádrového, když může mít tohohle kvetoucího? Rozrazil turecký (V. liwanensis) snese i občasné sešlápnutí.

Energie ze slunce

Skalkové druhy dobře snášejí sucho a dlouhý pobyt ve sluneční lázni většinou vítají. Záhonovým trvalkám dělá slunce dobře jakbysmet, ale půdu upřednostňují mírně vlhkou. Musí však být volně propustná.

Po odkvětu, nejpozději koncem zimy, je sestřihněte k zemi. Pokud poleví v kvetení nebo se příliš rozrostou, vyzvedněte trsy na jaře či na podzim z půdy a opatrně je rýčem nebo prsty rozdělte. Rostliny získají mladistvou sílu do života a vy nový materiál k výsadbě, již dobře navyklý na prostředí vaší zahrady.

Foto: Adéla Taitlová

K rozrazilu hořcovitému (V. gentianoides) vysázejte cibule okrasného česneku. Příští jaro vás oslní tahle nádhera.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Zahrada, která bude děti bavit

V zahradě plné houpaček a prolézaček, ve které nechybí pískoviště ani plácek pro fotbal či badminton, se děti pořádně vyřádí a získají potřebnou obratnost....

Zahrada pro relax a inspiraci

K tomu, aby zahrada splňovala vše, co od ní žádáme, vede občas trnitá cesta. To má pak každá rada od dobrého zahradního architekta cenu zlata. Ing. Jana...

Výběr článků

Načítám