Hlavní obsah

Řez růží před zimou

Novinky, Ing. V. Nádaský, časopis Flora na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V době, kdy tu a tam dokvétají poslední květy růží, je už zcela ukončen růst výhonků a můžeme přistoupit k jednotnému řezu růží na záhonu.

Článek

Řez je nazýván uniformní řez a obvykle se provádí na přelomu října a listopadu. Rozhodně není třeba nijak spěchat, protože růže se listů zbavují později než jiné keře. Tehdy se ukládají zásobní látky do spodních pupenů, ze kterých napřesrok vyrostou po základním řezu v březnu či dubnu letorosty a první květy.

Velkokvěté a mnohokvěté

Vysoké odrůdy velkokvětých a mnohokvětých růží snížíme řezem asi na 60 cm. Pokud jsou na záhonech zasazeny i nižší odrůdy, zkrátíme jim jen vrcholy se suchými květy. Takto upravené záhony vypadají v době vegetačního klidu pěkně. Mírně upravíme i osamoceně rostoucí keře růží – můžeme použít běžné zahradnické nůžky nebo nůžky na živý plot.

Ilustrační foto

Sadové a pnoucí

Sadové a pnoucí růže také upravíme mírným zkrácením tenkých a křehkých výhonků. Rostou-li u pergol či plotů, přivážeme je pevným motouzem, aby lépe vzorovaly těžkému, případně zledovatělému sněhu.

POZOR NA ZÁMĚNU
Podzimní vysoký řez růži nelze zaměňovat se základním nízkým jarním řezem. Někdy ale v zahradách vidíme, že pěstitelé již na podzim růže seříznou úplně při zemi. Takové keře zpravidla po dvou třech letech odumřou z důvodu nedostatku živin při jarním rašení, často nevydrží ani slabé mrazy a vymrznou.

Reklama

Související články

Růže na podzim

Nyní je ta nejvhodnější doba na jejich výběr, nákup i výsadbu. Využijte tuto možnost a už napřesrok se můžete těšit z krásných květů, které zcela změní...

Podzimní výsadba růží

Říjen a listopad jsou ty nejvhodnější měsíce pro výsadbu růží, i když rostliny v kontejnerech můžeme sázet po celou sezonu, samozřejmě pokud nemrzne.

Jak se pnou popínavky

Svou okrasnou úlohu mohou popínavky plnit buď jen krátkodobě, nebo na vybraném stanovišti dokážou vydržet až několik desítek let. Aby se popínavým rostlinám...

Výběr článků

Načítám