Hlavní obsah

Prvky, které zahradu promění v jedinečné místo

Právo, Adéla Taitlová

Oblouky, průchody a loubí nám dávají příležitost dívat se na zahradu tak, jako by to byl pěkně zarámovaný obrázek. Vztyčte je a uvidíte, jak působivě vylepší vzhled místa, ať už jim v žilách proudí míza, nebo jsou chladné jako kov a kámen.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Průhled stodolou přitahuje oči jako magnet. Opravdu stačí jen otevřít vrata. Třešňová alej pohledovou osu vizuálně ještě prohlubuje.

Článek

Prosté a zároveň nepřehlédnutelné zahradní prvky jsou skvělým řešením do míst, která potřebují rychlou, poměrně nenákladnou, ale dlouhodobou a efektní změnu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vrbové proutí dokresluje malebnost venkovské předzahrádky. Cedulky prozrazují číslo domu a jméno rodiny, která zde bydlí.

Oblouky stejně jako loubí umocňují pocit z trojrozměrného prostoru. Když si dáme záležet na tom, jak vypadají, nemusejí sloužit jen jako opora pro popínavky, samy se stanou přitažlivým zahradním doplňkem.

Průchody ve zdi či živém plotu vhodně tříští monolitičnost hmoty, a třebaže odkrývají kousek ze světa opodál, zahrada díky nim působí tajemně a probouzí zvědavost.

Brána do jiného světa

Oblouky i loubí elegantně upozorňují na změnu a vyznačují hranici mezi terasou a zahradou či trávníkem. Můžeme jimi také podtrhnout přechod z jedné okrasné partie do druhé, což je zvlášť poutavé, stojí-li přímo nad schody, které tvoří pojítko mezi rozdílnými úrovněmi terénu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kamenná brána působivě propojuje trávník s terasou vedle domu. Vyšší cenu přírodního kamene vyvažuje dlouhá životnost a odolnost.

Průchod ve zdi, v neprůhledném dřevěném a nakonec také v živém plotu nám zase dovoluje stmelit zdánlivě neslučitelné části s odlišným využitím, jako jsou např. odpočívadlo u bazénu a záhony se zeleninou.

Není vždy nutné instalovat nový prvek. Stojí-li na pozemku stodola, stačí, když na obou stranách otevřeme vrata. Průhled skrze budovu přitahuje oči přímo magnetickou silou.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Průchod v živém plotu dává nahlédnout do vzdálených partií zahrady. Také jste zvědaví, co se za stěnou z cypřišků skrývá?

Mnohostranné využití

Průchozí vertikální prvky nejsou náročné na místo, plochu strukturují a člení, aniž by jí ubíraly na vzdušnosti a lehkosti. Uplatnění najdou v zahradě jakéhokoli stylu a velikosti.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Bíle natřený oblouk z ocelových trubek perfektně zapadá do pečlivě udržovaných zahrad s romantickou výsadbou.

Na malém pozemku je dokonce nejlépe patrná jejich schopnost prostor vizuálně zvětšovat, protože se z jediného pohledu nedozvíte hned všecko najednou. Platí to ovšem jen tehdy, když na oblouk aspoň z jedné strany navazují vyšší rostliny nebo když se skrývá pod hustým pláštěm z listů popínavek.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Klenba vytvarovaná z lip je pýchou trpělivého majitele. Teď už o tuctovém schodišti nemůže být ani řeč.

Tápete, kam oblouk umístit? Zkuste si ho představit jako mocný nástroj, který vám pomůže přivábit pohledy a nasměrovat kroky vašich hostů přesně tam, kam si určíte. Hravě dodá přitažlivý rámec zahradní soše, zdůrazní pohledovou osu směrem k lavičce a pěkně oživí i vstupní branku do zahrady. A taková procházka po pěšině ve stínu voňavého loubí vyvolává příjemné pocity, už jen když si ji představíme.

Rustikální, nebo moderní?

Tradiční oblouk spletený z vrbového proutí nebo stlučený ze silných větví přirozeně podtrhne venkovskou předzahrádku, lesní zákoutí, vstup na louku či k zeleninovým záhonům.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Rustikální konstrukce z kmínků stylově upozorňuje na vstup do zeleninové zahrady. Klidně se po ní můžou šplhat fazole.

S životností kamene je ale nelze srovnávat. Bíle lakovaný a zdobně tvarovaný kov jde ruku v ruce s romantickými představami, zatímco brány vytvořené z živých rostlin zapadnou kamkoli. I do přísně moderní zahrady.

Čarování s rostlinami

Živý plot lze zprůchodnit dodatečně tak, že odstraníme dvě až tři rostliny a větve zbylých vyvážeme k opěře. Když oblouk poskytneme jako oporu sazenicím habru, buku nebo třeba lípy, dočkáme se za patnáct dvacet let pečlivého vyvazování a zastřihování skvostu, který nám bude každý závidět.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Trojúhelníková konstrukce vyžaduje velkorysejší rozměry, aby se pod ní dalo projít bez ohýbání.

Mají-li se po konstrukci pnout rostliny, pamatujeme na její dostatečnou šířku. Do užších průchodů se nehodí příliš bujné, velkolisté ani trnité druhy, jako jsou vistárie (Wisteria), podražec (Aristolochia) či hlohyně (Pyracantha). Růží se zříkat nemusíme, existují odrůdy bez ostnů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Také klematisy, voňavý zimolez (Lonicera x heckrottii) nebo hrachor (Lathyrus odoratus) zazáří na oblouku přesně v místě, kde je můžeme nejlíp ocenit, tedy ve výšce očí a nosu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám