Hlavní obsah

Podzimní klenoty na zahradě

Novinky, L. Horeličanová, časopis Flora na zahradě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přivítejte podzim v zahradě s radostí. Dobrou náladu vám v těchto dnech navodí pestré barvy plodů - pro oči jsou potěšením a pro ptáčky navíc pochoutkou. Barevné bobule dokážou rozzářit zahradu i tehdy, když první mrazy pokryjí větve stromů jinovatkou.

Článek

V létě krášlily zahrady květy letniček a trvalek, s příchodem chladnějších dní jejich krása pomalu zaniká a přichází čas, kdy mohou naplno vyniknout dřeviny. Mnohé z nich mají právě nyní na větvích drobné plody pestrých barev, které dokážou nadchnout nejednoho zahrádkáře. Většinu určitě znáte, vždyť jsou často součástí parkových výsadeb nebo živých plotů. Některé se však v zahradách objevují jen zřídka, ale rozhodně stojí za povšimnutí.

Máte předzahrádku orientovanou na sever a nevíte, co do ní? Skalník vrbolistý (Cotoneaster salicifolius) snáší dobře i takovéto podmínky a na péči není náročný. Je stálezelený a díky syté zelené barvě listů je přínosem v každém ročním období. Na podzim zazáří červenou barvou bobulí. Jeho blízký příbuzný skalník Dammerův (Cotoneaster dammeri) patří k pokryvným druhům. Některým odrůdám mohou za vhodných podmínek narůst větve až o jeden metr, proto jsou vhodné na pokrytí svahů. Jiné vyniknou v květináčích nebo na skalkách, proto se při koupi informujte o způsobu růstu.

Módní fialová

Fialová barva plodů je v zahradách stále dost netradiční. Lesklé kulaté plody uspořádané v plodenstvích má krásnoplodka americká (Callicarpa americana). Dokáže jimi obsypat celý keř a vytvoří opravdu nevšední kulisu. Dobře snáší řez i tvarování, proto je vhodná i do menších zahrad. Máte-li však v zahradě dost místa, nechte ji růst, aby mohl vyniknout přirozený habitus. Během vegetačního období vyžaduje pravidelnou zálivku a hnojení.

Ilustrační foto

Živý plot z hlohyně

Hlohyně šarlatová (Pyracantha coccinea) je podobná skalníku, ale na rozdíl od něj má zoubkované nebo jemně vroubkované okraje listů a ostnité větve. V průběhu roku je spíš nenápadným keřem, ale na podzim vytvoří množství bobulí červené, žluté nebo oranžové barvy. Hodně oblíbená je odrůda 'Orange Glow' s oranžovočervenými plody, nebo 'Solei d´Or', jejíž sytě žlutá barva rozzáří každou zahradu. Hlohyně jsou husté mrazuvzdorné keře vhodné i na výsadbu stálezeleného živého plotu.

Pichlavá kráska

Kdo by neznal cesmínu ostrolistou (Ilex aquifolium), oblíbenou dřevinu, která je současně jedním ze symbolů Vánoc? Není ozdobná pouze plodem, ale i zajímavě tvarovanými lesklými listy. Chcete-li mít hodně plodů, musíte zasadit samčí i samičí rostlinu, protože jedině dostatek pylu se postará o jejich bohatou nadílku. Odrůda' Silver Milkmaid' má krásně panašované listy a 'Alaska' sytě červené plody. Pozor, plody cesmíny jsou jedovaté!

Skalník vrbolistý

Mrazuvzdorný brslen

Brslen je známý jako stálezelený keř vhodný do skupinové výsadby, ale víte, že některé druhy mají krásné tobolky? Brslen evropský (Euonymus europaeus) a brslen plochý (E. sachalinensis) jsou opadavé dřeviny. V době, kdy se jejich listy začínají zbarvovat, dozrávají první šarlatově červené nebo tmavě růžové plody. Když prasknou, odhalí oranžový obal se semeny ukrytými uvnitř. Oblíbená je odrůda 'Red Cascade', která mívá na podzim větve doslova prohnuté pod vahou plodů, nebo 'Aldenhanensis' s velkými růžovými plody. Velkou oblibu si brslen získal svou mrazuvzdorností a tedy i možností pěstování v chladnějších oblastech.

Něco pro ptáčky

Bohatou úrodu plodů přináší i jeřáb ptačí (Sorbus aucuparia). Mimořádně pěkně působí na podzim, když se jeho složené listy začnou zbarvovat do zlata a mezi nimi prosvítají červené či oranžové jedlé plody. Zajímavá je odrůda 'Fructu Luteo' se žlutooranžovými plodenstvími nebo 'Pendula' s převislými větvemi. Pokud plody zůstanou přes zimu na větvích, stanou se oblíbenou pochoutkou pro ptáky. Vyhledávaným druhem je také jeřáb muk (Sorbus aria). Má velké jednoduché listy zbarvující se do žluta a oranžova. Pravidelný tvar koruny ho předurčuje k solitérnímu pěstování.

Hlohyně šarlatová

Zajímavá neznámá

Zelené plody se čtyřmi křídly a ostnem zdobí větve halézie karolínské (Halesia carolina) od pozdního léta do konce podzimu. Navzdory tomu, že se tato dřevina hodí do mnoha zahrad, není příliš známá. Je to asi deset metrů vysoký strom, který na jaře zaplaví drobné květy podobné sněženkám. Z nich se později vytvoří zajímavé plody, dlouhé asi pět centimetrů. Tento druh sice nevyniká podzimním zbarvováním listů, v některých letech se však mění na světle žluté.

Reklama

Související články

OBRAZEM: Smutný podzim probarví chryzantémy

Chryzantémy neboli listopadky jsou u nás považovány především za dušičkové květiny. V posledních letech se ale čím dál více uplatňují i jako dekorace...

OBRAZEM: Kouzlíme s přírodninami

Pár hezkých kamínků, suchá pokroucená větev, větvičky s barevnými plody, ozdobné dýně, oranžové „lampiónky“ mochyně. Většinu z nich si můžeme přinést...

Když na zahradě vládnou trávy

Nevynikají pestrými barvami ani vábivou vůní květů, a přesto dodávají zahradě půvab. Dokonce i v chladných dnech dokážou zkrášlit smutné záhony a potěšit svým...

Výběr článků

Načítám