Hlavní obsah

Pestré tulipány rozzáří na jaře zahrady, skalky i balkóny

Právo, Jiří Antal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tulipány patří k nejpěstovanějším jarním cibulovinám, které v dubnu a květnu rozkvétají snad na každé naší zahrádce. Jejich kalichovité květy v červené, žluté, bílé, fialové, růžové a dalších barvách a mnoha tvarech zdobí předzahrádky, skalky, mísy i sesazované truhlíky společně s dalšími cibulovinami, trvalkami, zakrslými koniferami a dvouletkami od konce března do května.

Foto: Jiří Antal, Právo

Tulipa Blumex, skupina Papouškovité

Článek

Přesto, že nejsou naší domácí rostlinou, patří již od poloviny 16. století v našich zahradách k nejčastěji pěstovaným cibulovinám.

Botanické tulipány

Ve střední Evropě bychom našli planý druh tulipánu, a to tulipán lesní (Tulipa sylvestris). Ostatní původní botanické druhy, z nichž byly vyšlechtěny současné atraktivní kultivary, jsou doma ve Střední a západní Asii. Hojně rostou v Malé Asii, na území dnešního Afghánistánu, Íránu, Iráku, Sýrii. Několik druhů bychom našli také na Balkáně, v Řecku, na Kypru a Krétě.

Foto: Jiří Antal, Právo

Tulipa fosteriana Zombie

V těchto zemích rostou na stepních stanovištích, v horách, ale také jako plevel na polích. Pole zaplevelené červenými tulipány připomíná naše pole s vlčími máky. Některé botanické druhy se s oblibou pěstují na skalkách.

Pestrý rejstřík odrůd

Na zahradách se pěstuje především obrovské množství odrůd, ale i botanické druhy. Pro snadnější orientaci byly tulipány roztříděny do patnácti skupin:

1. Jednoduché rané jsou vysoké do 30 cm, hodí se na obruby záhonů.

2. Plné rané jsou obdobou předešlé skupiny, jen květy mají plné.

3. Triumph, nejpočetnější a nejcennější skupina pro rychlení a řez. Květy jsou jednoduché, mnohdy dvoubarevné. Rostliny jsou vysoké 40-60 cm.

4. Darwin hybridy vznikly křížením Darwinových tulipánů s vybraným klonem Tulipa fosteriana. Kvetou koncem dubna a začátkem května. Nehodí se příliš k řezu, květy se brzy otevírají.

Foto: Jiří Antal, Právo

Tulipány ze skupiny Darwin hybridy

5. Jednoduché pozdní jsou vysoké, pozdnější, nehodí se k rychlení.

6. Liliokvěté tulipány mají typický tvar květu s dlouhými, úzkými a ven vytočenými okvětními plátky. Hodí se do záhonů i k řezu.

7. Třepenité neboli Crispy mají květy na okrajích třepenité či krajkované. Kvetou později, květy jsou trvanlivé, hodí se k řezu.

Foto: Jiří Antal, Právo

Tulipa Allepo, skupina Třepenité

8. Viridiflora neboli zelenokvěté tulipány mají na okvětních plátcích zelenou barvu. Jsou pozdnější a mnohdy bývají napadány virovými chorobami.

9. Rembrandtovy tulipány jsou pozdní a v květech mají plamenovitou kresbu. Pěstování je obtížné, rostliny totiž trpí virózami, které se špatně rozeznávají.

10. Papouškovité tulipány mají velké květy s různě třepenitými okraji a nepravidelnými výrůstky. Hodí se k řezu.

11. Plnokvěté pozdní mají pivoňkovité, plné květy. Jsou vyšší, pevnější a pozdnější než tulipány druhé skupiny.

12. Kaufmanniana - tato skupina zahrnuje hybridy i přírodní variety odvozené od T. kaufmanniana. Jsou to nízké, velmi rané tulipány. Hodí se na skalky a obruby.

Foto: Jiří Antal, Právo

Tulipa kaufmanniana Showwinner

13. Fosteriana - obdoba předešlé skupiny, hybridy a variety T. fosteriana. Kvetou později, bývají zpravidla ohnivě červené nebo bílé s výraznější kresbou.

14. Greigii - skupina zahrnuje hybridy a variety od druhu T. greigii. Listy mívají purpurovou kresbu, květy bývají často dvoubarevné. Nižší se hodí do skalek.

15. Ostatní druhy a jejich variety - sem patří botanické druhy a jejich variety. Zpravidla úzkolisté, nízké rostliny hodící se do skalek. Kvetou mnohdy již začátkem března.

Péče o tulipány během jara

Od konce března do konce května kvete většina tulipánů. Chceme-li, aby stejně pěkně vykvetly i příští rok, musíme dodržet několik zásad, které zajistí udržení cibulí v dobrém stavu, případně jejich nárůst.

  • V případě potřeby kypříme půdu a nenecháme ji příliš proschnout. I cibuloviny, tulipány nevyjímaje, potřebují dostatek živin. Přihnojujeme je proto kapalným hnojivem.
  • Po odkvětu podpoříme vyzrávání cibulí navíc hnojivem s vyšším obsahem draslíku.

Vyskytnou-li se mezi kvetoucími rostlinami odlišné, nápadně žíhané květy, signalizuje to virové onemocnění. Hrozí šíření na další rostliny. Tyto poškozené jedince zcela odstraníme. Virové pestrokvětosti přenášejí mšice, ale můžeme je přenést i při řezu rostlin do vázy šťávou, ulpělou na noži či nůžkách. Někdy se vyplatí nůž po každém řezu raději otřít hadříkem namočeným v lihu. Napadené, barevně žíhané rostliny sice mohou vypadat zajímavě, ale postupně estetický vzhled ztrácejí a během několika let se choroba projeví na deformovaném růstu.

  • Odkvetlým rostlinám odlamujeme tvořící se tobolky, ale stvol ponecháme. Tvorbou semen by se cibule zbytečně vysilovala. Stvol je zelený a stejně jako listy pomáhá tvorbě zásobních látek a narůstání cibule. Řežeme-li květy do vázy, odřezáváme květ jen s jedním listem.

Přesazujeme po dvou až třech letech

Tulipány ponecháváme na místě dva až tři roky. Po této době cibule vyjmeme, uložíme a na podzim znovu vysadíme na jiné místo.

  • Cibule sklízíme až v době, kdy jsou nejméně dvě třetiny nadzemní části zaschlé. To bývá nejčastěji koncem června až začátkem července.
  • Na uvolněné místo pak můžeme vysadit letničky.
  • Nechceme-li čekat, až tulipány zatáhnou, opatrně vyjmeme celé rostliny i s cibulemi hned po odkvětu. V tomto případě však cibule zlikvidujeme. S hlavní cibulí vždy pečlivě sklidíme i nové cibulky, které by jinak záhony zaplevelovaly. Ty můžeme na zvláštním záhonku dopěstovat do květuschopné velikosti.
  • Sklizené cibule usušíme při teplotě kolem 25 °C a pak uložíme očištěné a roztříděné na suchém a tmavém místě při teplotě asi 20 °C.

Výsadba od poloviny října

Pro výsadbu vybíráme slunnou, otevřenou polohu. Půda by měla být dostatečně propustná a dobře zásobená živinami. Nejvhodnější doba pro výsadbu je od poloviny října.

Foto: Jiří Antal, Právo

Tulipa greigii Diantha

  • Tulipány sázíme aspoň 12 cm hluboko a přibližně 15 cm od sebe. Vysazujeme pokud možno vždy více kusů do skupinek. Dosáhneme tak patřičného barevného efektu. Drobnější druhy můžeme sázet blíž u sebe.
  • Obecně platí: čím je cibule větší, tím hlouběji ji vysazujeme. Nutno počítat s tím, že nestejně velké cibule vytvoří nestejně velké rostliny s nestejně velkými květy.
  • Abychom předešli napadení houbovými chorobami, namoříme cibule některým z přípravků proti houbovým chorobám. Po výsadbě půdu důkladně zalijeme.

Reklama

Související články

Nový trávník? Žádný problém!

Pěkný a udržovaný trávník je základem každé zahrady. Ani sebekrásnější a sebedražší rostliny či keře totiž nevyniknou, pokud je nebude rámovat pěstěný pažit....

Zahrada vytvořená s úctou

Prolíná se zde harmonie domu s harmonií zahrady, vztah a láska ke stromům, krajině i rodinným kořenům. Zahrada je už na první pohled založená s velkým citem...

Trávník po zimě

Všechny zásahy, které je nutné po letošní dlouhé zimě provést, záleží na tom, kdy oschne půda a trávník obnoví svůj růst. I když vypadá všelijak, pokud na něm...

Staráme se o jahodiště

Kolik košíčků jahod sklidíte, záleží nejen na odrůdě, ale i na péči, kterou svým keříkům poskytnete právě nyní. Tak honem, čas máte jen do počátku kvetení!

Zahrada v misce od rýže

Nemusíte do žádné asijské země, abyste mohli obdivovat nevšední krásu východní exotiky. Jen pár kilometrů od hlavního města existuje nádherná asijská zahrada.

A jdeme na to, tráva už roste

Hustý a nakrátko střižený trávník je pýchou každého majitele zahrady. Vytvořit takový sytě zelený a hebký peršan přitom nedá mnoho práce. Stačí jen zvolit...

Jarní kúra pro růže

Jarní kúra je nastartuje a dodá sílu do následující sezony. Potřebují zkontrolovat, odhrnout, ořezat a přihnojit.

Domky na nářadí

Zahradní nářadí a technika budou uklizené, v suchu a v bezpečí v dřevěném nářaďovém domku.

Mech v trávníku

Mech v trávníku signalizuje, že s trávníkem něco není v pořádku. Jak mechu zamezit v růstu a jak se zbavit toho, který již na zahradě máme?

Zahrada, která nabíjí

Kopcovitá krajina někdejší obce Žalov, která tvoří část města Roztoky nad Vltavou, svým geniem loci učarovala již starým Čechům, kteří zde vybudovali kolébku...

Posaďte se na terase

K tomu, aby si člověk mohl pohodlně a v soukromí užívat sluníčka a čerstvého povětří, nepotřebuje vlastnit hned zahradu. S trochou šikovných nápadů si můžete...

Výběr článků

Načítám