Hlavní obsah

Okrasné keře musí mít šmrnc

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Živý plot chrání soukromí našich zahrad před zvědavými zraky sousedů. Aby však měl i jinou funkci, a to dekorativní, musíme o něj pečovat a pravidelně ho zastřihávat.

Foto: Mountfield

Perfektně zastřižený plot dodá vaší zahradě atraktivitu.

Článek

Pokud toužíte po dokonale vytvarovaných keřích jako ze zámecké zahrady, máte dvě možnosti, jak je získat. Buď budete živý plot zastřihávat klasickými zahradními nůžkami, kdy vám tato činnost zabere několik hodin, nebo zvolíte rychlejší, jednodušší a především pohodlnější způsob a přizvete na pomoc elektrické, benzínové nebo akumulátorové plotové nůžky. S výsledkem práce budete nadmíru spokojení a navíc ušetříte spoustu času.

Trh nepřeberných možností

Nabídka plotových nůžek, kterým se familiárně říká plotovky, je obrovská, a proto si svého favorita vybere opravdu každý. Základním kritériem při výběru plotových nůžek je druh jejich pohonu. Elektrické plotové nůžky jsou lehké a snadno se s nimi manipuluje – vhodné jsou takřka na všechny běžné zahrady kolem rodinných domů, chat a chalup. Nevýhodou však může být nutná dostupnost elektrické zásuvky.

Jestliže jste majiteli větší plochy živých plotů, pořiďte si raději plotové nůžky poháněné benzínem. Jedná se o výkonné, téměř profesionální stroje, které zvládnou zkrášlit nejen zahrady, ale také například veřejné parky. V poslední době jsou stále populárnější akumulátorové plotové nůžky napájené lithiovými bateriemi. Nebudou vás omezovat v pohybu, protože jejich použití není podmíněno dostupností elektřiny. Přitom jejich výdrž je více než dostatečná - zvládnou pracovat na jedno nabití až 40 minut čistého času. Navíc je akumulátor snadno vyměnitelný.

Foto: Ikra

Novinkou na trhu akumulátorových nůžek je designově výjimečný model 6018 Li, který zvládne pracovat až 40 minut na jedno nabití.

Výkon hraje roli

Nejsou však plotové nůžky jako plotové nůžky. Při výběru byste se měli zaměřit na jejich výkon. Běžně jsou k dostání plotové nůžky s výkonem od 400 do 900 wattů. S výkonnějším motorem se nebudete trápit například s tvrdšími a rozměrnějšími výhonky.

Ruku v ruce s výkonem jde délka střižné lišty, která je považována za srdce plotových nůžek. Proto byste měli volit kvalitní lišty vyráběné laserovou technologií nebo takové, které mají nože broušené diamantem. Obvyklé délky střižných lišt se pohybují v rozmezí 400 až 600 mm. Důležitý je i poměr mezi výkonem stroje a délkou střižné lišty. Čím je poměr výkonu k délce lišty větší, tím se dají plotové nůžky považovat za pracovně efektivnější.

Foto: Wolf-Garten

Při výběru plotových nůžek dbejte na kvalitu střižné lišty. Ta je totiž nejdůležitější částí nůžek.

Vychytávky usnadňují práci

Dalšími kritérii pro výběr těch správných plotových nůžek je jejich váha, ergonomické tvarování a dobrá vyváženost. Zjednodušit práci může například i nastavitelná rukojeť. Ta lze natočit s rozsahem až 180°, což usnadní svislé nebo tvarovací střihy. U benzínových plotových nůžek by neměl chybět kvalitní antivibrační systém, aby vaše ruce při delší práci netrpěly. Šikovný je i LED indikátor stavu nabití akumulátoru u akumulátorových plotových nůžek – přesně víte, kolik šťávy vám ještě zbývá.

Reklama

Související články

Květiny na slunce i do stínu

Zahrada u víkendového příbytku má svá specifika. Květiny pro ni nelze vybírat stejně jako pro plochu, o niž můžeme denně pečovat.

Moderní stroje šetří čas a sílu

Svět se mění. Formuje ho především rychlý pokrok téměř ve všech oblastech lidského snažení, globalizační tendence nebo příklon k materiálním hodnotám. Patrné...

Slunečnice – léto na zahradě

Nenajdete letničku, která by byla vděčnější. Kromě klasických zlatých „sluncí“ vyzkoušejte také nové odrůdy – vypadají velmi zajímavě i na moderně založené...

Výběr článků

Načítám