Hlavní obsah

Něžná valentýnská vyznání lásky ze zahrady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svátek zamilovaných máme od toho, abychom s vyznáním lásky nečekali až do prvního máje. O svatém Valentýnu nešlápneme vedle s darovanou růží ani čokoládovými pralinkami! Čím ještě můžeme svůj protějšek v pondělí 14. února překvapit a potěšit?

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Čarokrásné tulipány ze skupiny pojmenované na počest nizozemského malíře Rembrandta dokonale podtrhují vznešenost šperku.

Článek

Voňavá něha

Hyacintové květy hroznovitě objímají stonek vyrůstající z macaté cibule.

Hrají romantickými odstíny růžové a voní božsky po sladkém melounu, broskvích i jiném exotickém ovoci.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Růžové hyacinty rozněžní srdce a provoní byt. Po odkvětu je vysadíme do záhonu. Tam každý rok na jaře (nikoli v únoru) znovu rozkvetou.

Podle květomluvy je v nich zašifrovaný vzkaz „Mé srdce patří jen tobě“.

Něžnost rostliny dovezené do Evropy už v 16. století umocníme krabičkou ve stejné barevnosti a hedvábnou mašlí.

Valentýnská inspirace aneb Čím potěšit ženy o svátku zamilovaných

Styl

Zelená vystřihovánka

Stačí pár šmiků nůžkami a ze zdivočelého břečťanu, který se halabala sápe do výšin po zdi ztracené v houšti cípatých listů, vykouzlíme zátiší jako vystřižené z romantického filmu.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Sestřih „na srdíčko“ popínavému břečťanu náramně sluší a do zahrady vnáší romantickou atmosféru přímo stvořenou pro randění.

Břečťan je dlouhověký a vyznání lásky díky němu bude trvanlivější než s řezanou kyticí.

Když před věčně zelené srdce navíc postavíme pohodlnou lavici, vznikne útulné místečko pro randění v každé roční době.

Překvapení, která muži ocení, i když Valentýna neslaví

Styl

Věneček z rozmarýnu

Stálezelený rozmarýn platí již od starověku za symbol lásky, manželství a nepomíjivosti. K výrobě valentýnské ozdůbky potřebujeme pozinkovaný či měděný drát o síle asi 2 mm, tenký vázací drátek a hrst čerstvých snítek.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Valentýnský věneček voní po rozmarýnu, který odedávna symbolizuje věčnou lásku. Až uschne, můžeme jím okořenit třeba masovou pečínku.

Motiv ve tvaru srdíčka řekne vše pěkně za nás, ať už ho připevníme na dveře, nad postel nebo třeba na klopu u saka. Krásně vynikne také na prostřeném stole.

Hnízdečko lásky

Předjaří je nejlepším obdobím pro vyvěšování ptačích budek, tak proč to neudělat se svou drahou polovičkou v den svatého Valentýna?

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Ptačí budka s vletovým otvorem ve tvaru srdíčka potěší nejen náruživého ptakozpytce. To bude radosti, až se v ní zabydlí zamilovaný párek opeřenců.

Celé jaro si pak užijeme společné chvilky strávené pozorováním ptáčků při námluvách, nasloucháním zamilovaným písničkám a žasnutím nad rodičovskou láskou a obětavostí, když se mezi čtyřmi stěnami ozvou hlásky opeřených miminek.

Zahrádka ve skle

Do lucerny nebo třeba skleněné dózy na sušenky vysadíme záhon macešek. Veselým a houževnatým rostlinkám je dobře venku. Když ale teplota sklouzne k bodu mrazu, upadají do zimního spánku.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

Láska bují a kvete stejně jako záhon veselých macešek. Malované srdíčko dává mini zahrádce pod stříškou lucerny valentýnské kouzlo.

Za sklem a v peřině z mechu jim je tepleji, tudíž pokvetou bez přestávky dlouhé týdny. Doprostřed vložíme srdíčko ze dřeva, které zůstane milou vzpomínkou, až květům dojde dech.

Poklad mezi květy

Čerstvě uvázaná kytice z Rembrandtových sněhobílých tulipánů šmrncnutých barvou lásky potěší sama o sobě. Když ji ale ovineme ještě luxusním šperkem nebo třeba hodinkami, bude radost z dárku dvojnásobná.

S obalem si nemusíme lámat hlavu. Partnera omámíme víc, když vše naservírujeme na stříbrném podnose společně s dezertem po báječné večeři.

Anketa

Slavíte Valentýna?
Ano, je to můj oblíbený svátek
18,9 %
Ne, tento svátek naprosto neuznávám
81,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 233 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám