Hlavní obsah

Nejvyšší čas na bazén

Novinky, časopis Pěkné Bydlení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupání ve volné přírodě je omezené, nejen vzhledem k horší kvalitě vody v rybnících a na přehradách. Koupaliště jsou v létě přeplněná, hlava na hlavě, hluk, soukromí žádné. Proto stále více majitelů rodinných domů, ale i chalup a chat dává přednost koupání ve vlastním bazénu.

Článek

Nejčastěji se bazén umísťuje na zahradu, kde ho lze využívat po celé léto. Pokud však bazén doplníme o zastřešení, můžeme se z koupání v našich podmínkách těšit po i mimo hlavní sezónu a bez ohledu na počasí. Zastřešení totiž chrání bazénovou vodu před zbytečnými úniky tepla, a navíc ji výrazně ochraňuje před větrem nečistotami přinášenými větrem, čímž šetří také naši peněženku, protože se snižuje spotřeba bazénové chemie.

Kdy pro bazén?

Hovoříme-li o klasickém zapuštěném, někdy se říká kopaném, bazénu, pak je nejvhodnější dobou na výběr únor až březen. Proč? Bazén lze získat levněji, řada firem nabízí výhodné koupě, slevy a příspěvky. Můžete vybírat stále z nejširší nabídky a hlavně v klidu, bez zbytečného spěchu. Tím pádem máte i dostatek času na přípravu a samotnou realizaci bazénu, tak aby se dala provést hned, jak to jarní počasí dovolí. Výsledkem je, že se nový majitel bazénu koupe hned od začátku sezony a nečeká, jako třeba ti, kdo začnou bazén zařizovat v dubnu nebo v květnu, na dokončení výstavby až do června nebo července.

Keramický bazén X- Trainer

FOTO: Mountfield

Kam s ním? Nejlépe na jih

Při výběru místa na zahradě berte ohled na orientaci světových stran, na oslunění, zda na místo, kde bude bazén, nevrhá stín vysoký strom, či štít domu a podobně, na komunikační trasu od domu, na napojení k terase domu, na odpočinkovou plochu u bazénu, na své soukromí, na možnost umístění filtračního systému a napojení zdroje vytápění bazénové vody.

Bazén Riverinafoto: Mountfield

V případě, že máte pozemek ve svahu, konzultujte umístění se statikem, který navrhne vhodná opatření, například opěrné zdi. Ve všech případech je nutné i posouzení hydrogeologických podmínek a případné zvolení vhodných způsobů odvodnění pozemku, například drenáže či jímka s ponorným čerpadlem.

Nejvhodnější poloha pro umístění bazénu je místo u jižní strany domu, ničím nezastíněné, napojené přímo k terase domu a mimo zraky kolemjdoucích. Filtrační systém můžete umístit do technické místnosti v domě nebo do zahradního domku. V případě, že máte svažitý pozemek, můžete strojovnu umístit do svahu pod bazénem.

Užiteční pomocníci

Pro ohřev bazénové vody u venkovního bazénu je v poslední době nejrozšířenější použití solárních absorbérů. Jedná se o nejekologičtější a nejlevnější způsob ohřevu vody. Solární absorbér využívá dopadající sluneční energie a ta je zadarmo… Dokonce se z ní neplatí žádné daně a v dohledné době ji nikdo nevypne.

Chrakteristickým prvkem každého bazénu Fort Wayne je široké schodiště. foto: Mountfield

Dalším důležitým vybavením bazénu, jak v interiéru, tak na zahradě, je sprcha. Důsledná hygiena, osprchování před koupáním, je základem pro udržování čisté vody. Nelze se divit, že pokud majitel bazénu nedbá na tento poměrně jednoduchý a základní návyk, musí pak neustále čistit vodu a má vysokou spotřebu bazénové chemie.

Plavání jako v přírodě

Standardním vybavením rodinných bazénů se stávají plavecké protiproudy. Po jejich zapnutí se vás zmocní řeka a můžete plavat a plavat a plavat. Poté i relativně malý bazén získává zcela jiný rozměr. Navíc zapojením přisávání vzduchu do proudící vody vzniká příjemný proud plný bublinek vzduchu, který využijete pro masáž různých partií těla. A po masáži můžete relaxovat u bazénu na lehátku a zvolna se nechat osušit slunečními paprsky…

Sklolaminátový bazén Calypsofoto: Mountfield

Ke každému individuálně

Důležitým vybavením každého bazénu je systém filtrování vody. Doporučuje se použít pískovou filtraci a zde využít rad bazénového technika. Každý bazén má svá specifika a na tom pak záleží výběr vhodné velikosti a kapacity pískové filtrační jednotky. Nedoporučuje se zvolit filtrační jednotku, u které je za čerpadlem místo filtrační nádoby s pískem připojen bavlněný vak na nečistoty. Nečistoty se zde sice zachytí, ale trvalý problém nastává při výměně a snaze vyčistit vak od nečistot. Z vaku se musí nejdříve odstranit hrubé nečistoty a potom vyprat v pračce. V sezoně v podstatě jednou týdně. Oproti tomu vyprání nečistot u pískové filtrace znamená dvakrát otočit pákou speciální šesticestné hlavy na filtrační nádobě a uvolněné nečistoty odtečou do odpadu.

Bazénové technologie

Významným momentem pro bezchybný provoz bazénu je správné zvolení umístění filtrace. Potvrzuje se, že nejvhodnější z hlediska připojení dalších technologií je umístit pískovou filtraci do technologické místnosti domu, případně do vhodného zahradního domku, nebo využít terénu a strojovnu umístit do svahu.

K filtraci pak lze připojit různé bazénové technologie. Patří k nim zařízení na ohřev bazénové vody (např. elektrické topení, solární systémy, tepelná čerpadla nebo tepelný výměník, který lze připojit na stávající systém vytápění domu).

Rovněž je možno k filtrační jednotce umístit zařízení na bezchlorovou úpravu vody, jako například ionizátor, UV lampu nebo i některý z desinfekčních systémů s automatickým dávkováním, které vám neocenitelně pomohou při správné a přitom pohodlné péči o vodu v bazénu.

Ilustrační fotofoto: Mountfield

Bazén jako architektonický prvek

Zakomponování bazénu do zahrady s návazností na okolní úpravy terénu, volbu přístupových tras k bazénu, vybudování odpočinkové zóny s terasou či altánem je již opravdovou lekcí ze zahradní architektury. Proto je vhodné tyto věci konzultovat tam, kde je jistota dlouhodobých zkušeností, ověřené serióznosti a vysoké kvality jak samotných bazénů, tak doprovodných služeb. To vše může poskytnout v bazénářském oboru renomovaná firma se širokým zázemím zkušených bazénových specialistů a významných dodavatelů bazénové technologie a příslušenství.

Reklama

Související články

Jak si vybrat správný bazén pro vaši zahradu

Zima letos nastoupila v plné síle a i když to tak při pohledu z okna a kontrole teploměru nevypadá, je ideální čas začít plánovat léto. Kdo si chce letos...

Jak na to, aby koupání bylo skutečně luxusní

Ani ten sebekrásnější bazén si pořádně neužijete, pokud v něm nebude voda dokonale čistá a příjemně teplá. Proto je potřeba dostatečnou pozornost věnovat jeho...

Výběr článků

Načítám