Hlavní obsah

Nejlepší přírodní hnojivo

Novinky, Dana Novotná

Až 300 kilogramů. To je průměrné množství odpadu, které každý z nás ročně vyprodukuje. Více než jednu třetinu přitom tvoří bioodpad, který je možné zkompostovat a získat tak kvalitní hnojivo.

Foto: Mountfield

Kompostér nabízí možnost, jak naložit se zahradním odpadem, který doposud ležel v koutě zahrady.

Článek

Ideální pro kompostování na zahradě jsou kompostéry z recyklovaného plastu a bez dna kvůli volnému styku s půdou a přístupu mikroorganismů, ale také červů a žížal. Nejžádanější jsou kompostéry s víkem s otočným ventilem pro regulaci přístupu vzduchu a bočními dvířky pro snadné vyjímání kompostu. Kromě toho je velmi užitečný systém bočních ventilačních otvorů a horní odklápěcí víko pro rychlé doplnění dalšího odpadu. Nejvhodnějším materiálem pro výrobu kompostérů je HDPE – recyklát vysoko-hustotního polyetylénu. Jedná se o tepelně stálý materiál vhodný pro rozmezí teplot – 80 °C až + 110 °C.

Kromě kompostérů si můžete zvolit také tradiční způsob otevřeného kompostování, tedy snadno sestavitelná kompostovací sila.

Jak začít?

Při zakládání požádejte sousedy o malé množství vyzrálého kompostu. Obsahuje totiž už namnožené půdní mikroorganismy, pomocí kterých bude kompostování probíhat daleko rychleji. Umístěte jej na dno svého nového kompostu. Jestliže chcete kompostovací proces urychlit, pořiďte si speciální kompostovací preparát. Hodí se na kvalitní humus všech organických odpadů ze zahrady.

Foto: archiv

Stabilní kompostér schová odpad ze zahrady a navíc jej přemění v kvalitní přírodní hnojivo.

Doporučená vlhkost kompostu je mezi 40 a 60 %. Pokud bude jeho povrch na první pohled suchý, zalijte jej. Pokud se však po jeho stlačení vzniklá prohlubeň naplní vodou, znamená to, že kompost je příliš vlhký. Kompost nikdy nevystavujte přímému dešti.

Pro kompostování je vhodná tráva, slupky nebo zbytky z ovoce a zeleniny, popel ze dřeva, piliny a hobliny, hnůj i zbytky potravin (pozor však na velké množství masa, nebo chemicky ošetřené slupky citrusů a banánů). Do kompostu nepatří plastové materiály, odpad z vysavačů, kovy, sklo a samozřejmě chemikálie.

Kompostér se postará o to nejlepší přírodní hnojivo pro vaši zahradu. Navíc nabízí praktickou možnost, jak naložit se zahradním odpadem, který nevzhledně leží v koutě zahrady.

Reklama

Související články

Chyby ve skleníku

Pěstování rostlin ve skleníku má určité zákonitosti. Chyby při pěstování často pocházejí nejen z neznalosti a nezkušenosti, ale také z rutiny a ledabylosti....

Zahrada mezi poli

Vystavět dům na kopečku mezi poli je maličkost, ale jak u něj vytvořit stinnou a intimní zahradu? A čím ji oživit? Majitelé na radu architektky značnou část...

Výběr článků

Načítám