Hlavní obsah

Květiny, které nám zpříjemní zimní dny

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dny jsou stále ještě krátké a teplota stále velmi nízká, ale o barvy, květy a vůně už nouze není. Poradíme vám co udělat, abyste i na zimu měli pěkné vzpomínky.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Stylovou zimní rozlučku tvoří barevné aranžmá z květů a větviček.

Článek

Pořiďte si slunce v podobě rozkvetlého dřínu. Dřín obecný (Cornus mas) je hodnotný, pomalu rostoucí keř nebo strom, pro který se najde místo i na malé ploše. Hlávkami drobných, citronově žlutých kvítků potěšíme nejen sebe, ale také první hladové včelky. Podle počasí nakvétá od února do dubna. A od září do října plodí červené jedlé peckovičky. Větvičky s baculatými pupeny se dají snadno rychlit. Ve váze dlouho vydrží.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Časně kvetoucí dřín obecný (Cornus mas) nese žluté okolíky květů.

Vyzdobte terasu nebo balkón barevnými kytičkami. K nejznámějším hrnkovým květům předjaří patří veselé primulky a sedmikrásky, ať už jednoduché nebo plnokvěté. Nikdy nezklamou otužilé čemeřice a drobné zimní cibuloviny. Většího efektu vždycky dosáhnete, když osázené květináče seřadíte do skupin. Pak už stačí jen přidat větvičky s kočičkami, mech a jiné drobné dekorace. Mírný mráz rostlinám zakoupeným z venkovního prodeje neuškodí. Přes noc je ochrání papírová krabice.

Přivoňte si a nechte se unést opojnou vůní rychlených cibulovin. Kromě notoricky známých hyacintů krásně voní třeba modřence. Ale na zimu s láskou budete vzpomínat až díky narcisu (Narcissus) Bridal Crown. Vůně tohoto plnokvětého kultivaru s několika krémově bílými květy se žlutým středem na jediném stonku si v ničem nezadá s luxusními parfémy. K dostání je od února do března. Potřebuje světlé, ne moc teplé místo bez přímého slunce. Zeminu udržujeme přiměřeně vlhkou, nikoli mokrou. Narcis je choulostivý vůči mrazu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Božsky vonící odrůda narcisu Bridal Crown.

Nasypte ptáčkům a radujte se z jejich milé společnosti. Právě v zimě máme jedinečnou příležitost pozorovat pestrou směsici opeřenců, kteří se ke krmítku slétávají z širokého okolí, aby zde nasytili své hladové zobáčky. Když budeme mít štěstí, zavítá k nám nádherný plachý dlask tlustozobý, kterého po zbytek roku není vidět, ledaže by nám na zahrádce rostly vysoké listnáče, v jejichž korunách v dubnu až červnu hnízdí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dlask tlustozobý

Stačí zvednout hlavu a zahledět se vzhůru na oblohu. Klidně jen tak, ale ještě lépe skrze štíhlé jehnědy visící z obnažených lískových větviček. Příhodný je k tomu jasný svěží den, protože sprška pozlacená nesmělým sluníčkem dokonale vyniká jen na nebi bez mráčku.

Nápadné jehnědy jsou vlastně samčí květenství. Po dozrání uvolňují spoustu pylu, který roznáší vítr. Méně zářivé, ale stejně krásné ozdůbky s purpurovým odstínem přináší červená forma lísky největší (Corylus maxima) Purpurea.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Líska obecná (Corylus avellana) koncem zimy rozkvétá do krásy.

Klekněte si nebo se alespoň předkloňte, abyste si mohli plně vychutnat krásu drobných, nesmírně houževnatých šafránů (Crocus), které kolem sebe svými zářivými barvami šíří optimistickou náladu. Z malých hlízek často jako první vyrážejí tuhé, čerstvě zelené trávovité lístky, záhy nato květy. Když je polechtá sluníčko, široce se rozevřou a odhalí výraznou oranžovo žlutou čnělku a tři tyčinky. Nejdřív rozkvetou na slunných místech, zatímco ve stínu si na ně budeme muset ještě počkat.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Šafrány vyvolají vždy dobrou náladu.

Reklama

Související témata:

Související články

Mezi zimou a jarem

Znenáhla se blíží první jarní den, z jezírka po troškách mizí led a z trávníku sníh. Na břehu rybníčku sice stále šustí suchý orobinec, ale sluníčko už...

Co kvete v předjaří

Představíme vám skupinu keřů s velmi neobvyklými zajímavými květy, které se objevují mnohdy už v únoru. Vybere si mezi nimi každý, komu záleží na tom, aby jeho...

Výběr článků

Načítám