Hlavní obsah

Jarní péče o růže: Jak si zajistit záplavu květů v následujících měsících

Ne nadarmo se růže pyšní přízviskem královny květin. Jsou právě tak krásné, ušlechtilé, a přiznejme si, i náročné na péči. Kdo jim dopřeje dostatek pozornosti na jaře, může se v létě těšit na spoustu květů, jimiž se mu tyto krásky odmění.

Foto: Envato Elements

Aby se nám mohly odměnit spoustou květů, musíme růžím dopřát dostatek péče už na jaře.

Článek

Aby růže v létě hezky kvetly, je potřeba je na záhonku příjemně probudit. Po ledových mužích už je nejvyšší čas, abychom odstranili zimní kryty a nakopcování, které keříky chránily před promrznutím.

Při té příležitosti zlikvidujeme veškerý plevel a odstraníme i všechny staré, odumřelé, polámané či nemocné výhony a listy. Tam všude se mohou skrývat škůdci, kteří si rostlinu vybrali k přezimování.

Jak na řez růží

Jaro je rovněž vhodným obdobím pro řez růží. Ačkoli to může znít jako banalita pro jakýkoli řez, je důležité používat pouze ostré nůžky, aby se konce větévek netřepily. Naprostou samozřejmostí by mělo být důkladné očištění nůžek, aby se rostlině do rány nezanesly zárodky chorob.

Odkvetlé šeříky, rododendrony i tulipány: Co udělat, aby vám zdobily zahradu i napřesrok

Zahrada

Po odstranění odumřelých částí pokračujeme likvidací tzv. slepých výhonů, tedy těch, které nekvetou a keřík zbytečně zahušťují, protože směřují do jeho středu. Střed keříku by měl zůstat volný.

Na závěr se zaměříme na řez hlavních výhonů. Ty zastříháváme ve výšce 4. až 5. očka.

Pozor, u popínavých druhů se soustředíme zejména na odstranění odumřelých částí a nové výhony jen zkrátíme, abychom podpořili jejich kvetení.

Samotné stříhání růží má svá pravidla. Růže vždy stříháme nad zdravým pupenem směřujícím ven z keře. Řez je třeba vést šikmo, aby voda při zálivce nebo při dešti stékala pryč od pupenu a snížilo se tak riziko hniloby. I sklon řezu by měl směřovat ven z keříku, aby nový výhon rostl ven a ne do středu keře.

Foto: Envato Elements

Hlavní výhony jen zkrátíme, obvyklá délka je nad čtvrtým či pátým očkem

Květen je ideálním obdobím pro hnojení

Aby nás růže mohly potěšit spoustou nádherných květů, potřebují k tomu dostatek živin. V květnu je proto nejvyšší čas je pohnojit. Na trhu jsou speciální hnojiva určená přímo pro růže, důležité je, aby obsahovala vyvážený poměr dusíku, fosforu a draslíku. Dusík podpoří jejich růst, fosfor zase nasazení puků a bohaté kvetení, draslík jim pak pomáhá hospodařit s vodou. Růže se hnojí buď ke kořeni, nebo postřikem na listy. Hnojit můžeme až do konce září, frekvence a dávky je dobré dodržet podle návodu výrobce hnojiva.

Stejně jako pravidelné přihnojování, potřebují růže rovněž pravidelnou zálivku. Ta je obzvláště důležitá v obdobích sucha, která tyto rostliny nezvládají dobře. Květiny zaléváme ráno nebo naopak večer, kdy se vláha nebude tak rychle odpařovat do ovzduší. Růže zaléváme ke kořeni, nikoli na listy, tím snížíme riziko vzniku plísní.

Ozdoba nejen zahrad, ale i balkonů a teras

Květen je ideální dobou nechat prokouknout a zazelenit balkon či terasu. I zde mohou růže zazářit. Růže mají ovšem hluboké kořeny, a tak je potřeba pro ně uchystat buď dostatečně velkou a vysokou nádobu, anebo zvolit miniaturní a zakrslé druhy, které jsou pro pěstování v květináčích a truhlících určené.

Při výsadbě růží dbáme na správnou drenáž, aby přebytečná voda měla možnost odtékat a půda se v nádobě zbytečně nepřemokřovala. Sázíme je do kvalitního zahradního substrátu s příměsí kompostu.

Pro růže na balkonu či terase vybereme slunné místo. Libují si tam, kde mají přísun slunečního záření alespoň šest hodin denně. Pozor ale, nemají rády vítr.

Při zálivce balkonových růží v nádobách je třeba pamatovat na to, že jim půda bude vysychat rychleji, než kdyby rostly na záhonu. Proto je třeba zalévat častěji. Frekvenci hnojení opět odvíjíme podle doporučení výrobce.

Anketa

Patří růže k vašim oblíbeným rostlinám?
Jsou moje nejoblíbenější!
12,8 %
Ano, patří.
82,3 %
Líbí se mi, ale to je tak všechno.
3,9 %
Ne, růže se mi moc nelíbí.
1 %
Celkem hlasovalo 3332 čtenářů.

Květen na zahradě: Výsadba, první sklizeň i péče o trávník

Zahrada

Související články

Vypěstujte si kytice s vůní léta

Jaká kytice potěší nejvíc? Ta, kterou natrháme na vlastním záhonu! Při výběru květin k řezu zacílíme na největší esa, jež má léto v rukávu: na letničky. Jsou...

Výběr článků

Načítám