Hlavní obsah

Jak vybrat krbová kamna, aby opravdu dobře sloužila

Novinky, Dana Novotná

Uvažujete o koupi krbových kamen? Dobře děláte! Krbová kamna dokážou vytopit i celý byt, a přitom ještě ušetříte za palivo. Stačí srovnat, kolik stojí kubík plynu nebo kilowatt elektřiny – a na kolik vás vyjde dřevo, pelety či uhlí...

Foto: Mountfield, .

Elegantní krbová kamna Azul

Článek

Tento článek nebyl vytvořen redakcí. Autorem článku je společnost Mountfield. 

A zjistíte, že investice do pořízení kamen se vám přibližně za rok vrátí v rozdílu cen topiva. Jaký druh kamen ale vybrat? S tím vám poradí Pavel Staník, produktový manažer ze společnosti Mountfield.

Základem je dobře počítat

Mnoho lidí řeší nejprve vzhled kamen. To je samozřejmě důležité, protože moderní designová kamna se stávají dominantou interiéru. Ještě důležitější je však velikost vytápěných prostor a stav nemovitosti, kterou budou kamna vytápět. Podle úniků tepla se určí potřebný výkon. Kamna totiž musí být správně vytížena. Jestliže výkon podceníte a budete je přetěžovat, mohou přehřátím popraskat. Když naopak zakoupíte kamna příliš silná a budete přikládat málo, abyste nepřetápěli, zbytečně zakouříte skla a topný systém nebude fungovat optimálně. Vyplatí se proto nechat svůj hrubý odhad potvrdit topenářem nebo odborným prodejcem kamen. Ten se vás bude ptát na tyto základní parametry:

  • Velikost prostoru, který chcete vytopit. Spočítáte ho snadno: vynásobíte užitnou plochu bytu výškou stropu.
  • Výšku komína, případně jeho tah.
  • Průměr kouřovodu, abyste mohli kamna správně zapojit do komína.

Pro základní orientaci můžete vyjít z předpokladu, že 1 kW vyhřeje v průměru asi 30 m³. Hodně ovšem záleží na tom, jak je dům starý a izolovaný. Příklad:

Máte udržovaný domek z 80. let (střecha slušně zaizolovaná, plastová dvojitá eurookna) o ploše 100 m2 a výšce stropu 3,2 m. Vytápíte tedy 320 m3. Vzhledem ke stavu domu vydělíme tento objem 30 (průměrná hodnota mezi 20 a 40 m3), tedy 320 : 30 = 10,67. Kamna by tedy měla mít výkon přibližně 11 kW.

Foto: Haas + Sohn, .

Nenápadná, ale výkonná dvouplášťová celoplechová krbová kamna Mundo.

Plech, litina, kachle, pelety?

„Až si ujasníte výkon, začnete uvažovat, jak často a pro jaké účely budete kamna používat. Krbová kamna s plechovým pláštěm, zejména když je dvojitý, se rychleji zahřejí, takže představuji ideální řešení pro nepravidelně vytápěné chaty a chalupy,“ vysvětluje Pavel Staník.

„Kachlová kamna jsou zase romantika. S designem můžete čarovat dle libosti a v jejich prospěch mluví i technické argumenty: mají dlouhou životnost, vysokou tepelnou účinnost a ekonomický provoz s nízkou spotřebou paliva – stačí do nich přiložit dvakrát denně. Roztápění sice chvilku trvá, ale zato hřejí dlouho po vyhasnutí ohně, protože kachle skvěle akumulují teplo a uvolňují ho postupně,“ srovnává Pavel Staník.

Foto: Mountfield, .

Moderní kachlová kamna Sara.

„Litinová kamna zase spojují výhody plechu a kachlů: rychle se zahřejí a dokážou akumulovat sálavé teplo. Pokud chcete efektivního dříče s vysokým výkonem, zvolte kamna peletová. Za nenápadnou fasádou skrývají vynikající účinnost a pohodlnou obsluhu. Pokud máte velký zásobník na pelety a automatický podavač, je topení stejně jednoduché jako třeba u plynu,“ dodává manažer.

Jestliže pak chcete vytápět více místností, uvažujte o kamnech s výměníkem. Ta připojíte na topná tělesa (radiátory) v jednotlivých místnostech, případně bojler na teplou vodu. Některá kamna od výrobce Haas + Sohn mají dokonce unikátní vyměnitelné výměníky, které je možné vyjmout, nahradit záslepkou a v případě potřeby znovu do topného systému vrátit.

No a až si ujasníte typ kamen, můžete konečně začít uvažovat o jejich designu: Vyberete si moderní kamna s panoramatickým prosklením, jímž je vidět oheň ze tří stran? Dáte přednost atypickému pískovcovému obkladu? Nebo raději zvolíte klasické kachle? „Všechno má svůj půvab. Pokud si v té záplavě modelů nebudete svým výběrem jisti, obraťte se na prodavače. Školený personál, jako je například u nás v Mountfieldu, by vám měl umět poradit i v této situaci,“ uzavírá Pavel Staník.

Tipy a triky pro začátečníky

  • Topte jedině dobře proschlým dřevem, to má daleko vyšší výhřevnost. Také méně kouří, takže tolik neušpiní sklo na dvířkách. Nejlépe, ale také nejrychleji hoří bříza a smrk, které jsou vhodné na podpal. Nejvyšší výhřevnost má tvrdé dřevo dubové nebo bukové, jež vydrží hořet krásně dlouho. A nejkrásněji voní dřevo z ovocných stromů.
  • Kromě dřeva se dá v krbových kamnech topit také dřevními peletami či briketami, které se vyrábějí z dřevní nebo rostlinné biomasy, a uhelnými briketami.
  • Jak přikládat, aby to nekouřilo? Před přiložením uzavřete všechny přívody vzduchu do kamen. Dvířka otvírejte pomalu. Jak už bylo zmíněno, přikládejte pouze vyschlé dřevo (nejlépe když ho necháte někde v kůlně vyschnout alespoň dva roky). A dávejte ho až na žhavé uhlíky, nikoliv do otevřeného ohně.

Reklama

Související články

Rozjeďte dřevařskou symfonii se štípačkou

Palivové dřevo je právě nyní hodně aktuální téma. Jeho zpracování logicky vyžaduje určitou fyzickou práci, nějaký čas a mnozí kvůli tomu rezignují. Radši koupí...

Výběr článků

Načítám