Hlavní obsah

Jak navrhnout zahradu podle svých představ a snů

Právo, Gisela Růžičková

Plánování zahrady není tak složité, když máme předem stanovená pravidla a nechybí znalosti potřebné k realizaci. Někdo má o budoucím vzhledu zahrady jasno od samého začátku, jiný přizve na pomoc odborníka. Jak si tedy vytvořit jedinečný venkovní prostor, který pro nás bude trvalým zdrojem potěšení?

Foto: Gisela Růžičková, Právo

Krátce střižený trávník tvoří dobrý základ k zeleným i barevným rostlinám a keřům.

Článek

Nejlepší je vytvořit si zahradu podle svých představ a přizpůsobit ji vlastnímu životnímu stylu. Při úpravách si ujasníme, pro koho ji zakládáme. V úvahu bereme děti, domácí zvířata i naše zvyklosti. A také, dáváme-li přednost posezení s rodinou a nejbližšími přáteli, nebo větší společnosti.

Pro někoho je zahradou snů skalka se zakrslými jehličnany, pro jiného to jsou záhony s voňavými květinami nebo jezírko s lekníny.

Pojetí zahrady

Zahradní styl o nás prozradí hlavně to, co máme rádi a také naše priority. Na výběr máme formální zahradu se symetrickými vzory a rovnými liniemi nebo uvolněné linie prostupující celou zahradou.

  • Moderní zahradní styl odpovídá dnešnímu trendu okrasných a odpočinkových zahradních partií. Spočívá v rozšíření obytného prostoru o terasu nebo o venkovní posezení, které využíváme hlavně v letních měsících.
  • Romantický styl venkovských zahrad se vyznačuje nepravidelně tvarovanými záhony a trávníkem, který působí dojmem hustého koberce. Typické jsou klikaté cestičky mezi záplavou barevných květin, významnou roli tu hrají i altány, besídky a nábytek z přírodních materiálů.
  • Hledáme-li inspiraci a osvěžení ducha, zvolíme orientální styl. V takto komponovaných zahradách nechybí stromy ani vodní toky.
  • Pro rodinu s dětmi je klíčem k úspěchu zahrada, která bude děti bavit a poučovat zároveň. Proto by tu neměly chybět dráhy pro jízdu na kolech či kolečkových bruslích, houpačky i místa k posezení. Dětské obzory rozšíří také pěstování zeleniny a ovocných stromů.

Linie a tvary

Linie určují celkový vzhled zahrady, zatímco plošné tvary vyplňují prostor mezi nimi.

  • Linii zahrady tvoří většinou cesta, která nás vede v prostoru. V malých zahradách uplatníme linie C a S, které jsou tvárné a pozvolné a poskytují velký prostor neformálnímu pojetí.

Zato rovné linie uspořádané do kříže se hodí pro rozlehlé pozemky. Pro dosažení asymetrie se v moderních zahradách spíš setkáváme se středovou linií kříže posunutou do strany. I když úhlopříčky v sobě mají více dynamičnosti než kříže. Dobře působí na malých pozemcích, protože vedou pohled přes zahradu nejdelší cestou.

  • Na rozdíl od linií, jež prostor protínají, tvary vymezují prostor pro terénní úpravy. Pro formální koncepci zahrady zvolíme geometrické tvary, pro neformální pojetí naopak tvary plynulé.

Čtverce a obdélníky představují ideální uspořádání pro velkou i malou zahradu. Můžeme je použít uprostřed prostoru k vytvoření formálního vzhledu, nebo je umístit úhlopříčně přes pozemek a navodit uvolněný vzhled.

Na velkém pozemku můžeme čtverce a obdélníky kombinovat s kruhem. Kruhy a elipsy odvádějí pozornost ke středu zahrady, prostor zdánlivě rozšiřují a působí dojmem větší otevřenosti. Elipsami v zahradě dosáhneme přirozeného vzhledu.

Foto: Gisela Růžičková, Právo

Převislá bříza je dominantním stromem okrasné zahrady, navíc má léčivé účinky.

Rovnováha a úměrnost

V harmonické zahradě panuje rovnováha a cítíme se tu dobře. Jak lze řešit správné proporce?

  • Třeba zvětšením malých záhonků a jejich spojením do jednoho velkého lemového záhonu jednotlivé prvky sjednotíme. Také rostliny, keře, stromky i trvalky odvedou pozornost od méně atraktivních koutů zahrady.
  • Rovnou betonovou cestu někdy stačí nahradit zakřivenou dlážděnou přístupovou cestou lemovanou bujnějším rostlinstvem, které vytvoří atmosféru soukromí. 
  • Souladu v zahradě dosáhneme rozdělením pozemku na dvě části s využitím geometrických tvarů, které nastolují řád. Aby vynikly i rostliny, vysázíme je do středu a na rovné lemové záhony.
  • Chybí-li zahradě symetrie, nahradíme zubaté okraje záhonů rovnými liniemi. Jestli narušuje celkové vyznění zahrady středový záhon, dáme přednost trávníku.
  • Toužíme-li po dynamičtějším uspořádání, zvolíme diagonální linie a jednotlivé prvky v zahradě propojíme tak, aby vytvořily vyvážený celek.
  • Potřebujeme-li v městské zástavbě soukromí, vysadíme vyšší stromy v hraniční linii, aby ochránily pozemek před pohledy zvenčí.
Foto: Gisela Růžičková, Právo

Japonská vrbka kulovitého tvaru je vděčný keř, který kvete od jara do podzimu.

Hodnotíme pozemek

1. V první fázi posuzujeme orientaci pozemku ke světovým stranám. Podle ní zjistíme, zda na zahradu svítí sluníčko, nebo je spíš ve stínu. Tyto údaje se hodí i při výběru vhodných rostlin. Svou roli hraje také terén a nadmořská výška pozemku.

Zatímco zahrady směřující k jihu jsou světlé a projasněné, v zahradách obrácených k severu je o sluneční paprsky nouze. Krásu vycházejícího slunce si vychutnáme v zahradě obrácené k východu, zato teplé a slunečné večery si užijeme na zahradě orientované západním směrem.

2. Kromě světových stran bereme v úvahu i místní podnebí. Na kopcích bývá obvykle větrno a zahrady v údolích více trpí mrazem.

3. Než začneme se stavebními pracemi, vyznačíme si, kudy vedou drenáže a inženýrské sítě.

4. Posuzovat budeme i typ půdy. Ten určuje, jak bude půda udržovat vlhkost a živiny a jak snadno či obtížně se bude obdělávat i jakým rostlinám se v ní bude dařit.

Osázení zahrady

S osázením zahrady nepospícháme. Někdo preferuje vůně, jiný vzhled, i když ten není nikdy definitivní. Zahrada se bude měnit v čase tak, jak rostliny porostou. K oblíbeným typům osázení patří smíšený, venkovský, modernistický a přírodní.

  • Smíšené osázení zajišťuje celoroční podívanou a představuje spojení středně velkých solitérních stromů a keřů tvořících pozadí s nižšími keři a trvalkami. Využívá opadavé i neopadavé keře a stromy, trvalky, cibuloviny, letničky i skalničky, jež výsadbu prosvětlí.
  • Romantické (venkovské) osázení vynikne v létě, kdy jsou květiny nejkrásnější. Je synonymem pravé vesnické zahrady, záplavy barev a vůní, vychází z kombinace trvalek, keřů růží, ovoce i zeleniny.
  • Modernistické osázení využívá rostliny v blocích, např. kombinaci solitérních rostlin a sestřihaných živých plotů. Efektní jsou ostře ohraničené bloky osázené jedním druhem rostlin.
  • Přírodní osázení preferuje domácí rostliny vysázené ve zdánlivě náhodných trsech tak, jak se vyskytují ve volné přírodě. Hodně se objevují trvalky a trávy v malém počtu druhů.
Foto: Gisela Růžičková, Právo

Živý plot z tújí slouží jako nenásilný způsob ohraničení pozemku a současně vytváří pozadí pro další keře a rostliny.

Jak vybírat rostliny

Vybíráme ze strukturálních rostlin (keře a stromy), které vytvářejí přírodní stěny a dělítka. Také se zaměříme na vizuálně atraktivní rostliny (stromy a keře zajímavé kůrou, listem, plodem, tvarem).

Své místo na zahradě mají rovněž výplňové rostliny, ať už trvalky, či letničky a cibuloviny, které vyplní volná místa mezi vzrostlejšími rostlinami. Nezastupitelné efekty na zahradě vytvářejí bambusy a trávy.

Foto: Gisela Růžičková, Právo

Lilie vnášejí eleganci do letních záhonů nádhernými květy trubkovitých tvarů.

Vlní se a šustí ve větru, takže záhony oživují zvukem a pohybem. A konečně vodní a mokřadní rostliny vyjímající se v zahradách s vodními plochami.

V zahradě s nevhodnými půdními podmínkami dáme přednost rostlinám v nádobách.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám