Hlavní obsah

Jak jednoduše ochránit rostliny, aby nás mráz nepřipravil o úrodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nečekaný návrat zimy překvapil nejen nás, vliv může mít také na naše rostliny. A nejen na květiny na balkonech, ale i na rozkvetlé zahrady. Podle zahradníků bychom je hlavně před víkendovými nočními mrazy měli ochránit. Jak na to? Podívejte se na videoreportáž.

Mráz ničí naše pěstitelské úspěchy. Jednoduše ale můžeme rostliny zachránitVideo: Novinky

 
Článek

Zakrývat, zakrývat, zakrývat, to je podle zahradníků nejlepší způsob, jak ochránit naše pěstitelské úspěchy před mrazy, které přináší víkend a následující týden.

Podle zaměstnance pražského Zahradnictví Ďáblice je nejlepší při zakrývání použít bílou textilii, která odráží světlo. Možné je ale prý i improvizovat třeba lehčí dekou.

„Chránit bychom měli hlavně balkonové rostliny, tedy pelargonie, petúnie a další letničky, které máme v truhlících,“ vysvětlil Michal Štěpnička.

Foto: Novinky

Na zakrytí je ideální bílá textilie, ta je běžně dostupná v hobbymarketech.

Podobně bychom měli zachraňovat i rostliny v zahradách a také rozkvetlé stromy, tedy alespoň tu část, kam dosáhneme a je možné ji zakrýt.

„Důležitá je ta pocitová teplota, kdy cítíme, že už to není na mikinu, kdy na nás začíná táhnout a mráz se projevuje jinovatkou,“ doplňuje Štěpnička a zdůrazňuje, že je vhodné rostliny schovat večer a během dopoledne zase odkrýt.

Úroda v ohrožení. Meteorologové aktualizovali výstrahu před mrazy

Počasí

Situaci rostlinám nezlepšuje ani výrazný teplotní rozdíl oproti minulým týdnům, právě teď mohou být na omrzliny o to náchylnější.

Rostliny můžu uklidit domů

Další možností, jak rostliny uchránit, je schovat je do vnitřních prostor. Ideální je prý teplota 18–⁠⁠⁠⁠⁠⁠20 stupňů. „Nejlepší je chladnější místnost jako kuchyně nebo v blízkosti oken. V paneláku je dostačující i chodba,“ vysvětlil Štěpnička.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Pozor bychom měli dát i na rozkvetlé stromy.

V případě, že propásnu zakrývání, mohu se pokusit rostliny zachránit i po chladných nocích. „Nejlepší je ostřihat poškozené části rostlin, rostlinu přemístit a hodně zalít,“ dodal Štěpnička.

Jak rostliny zakrývat, se můžete podívat ve videoreportáži v úvodu článku. Jak ochránit rostliny v truhlících, jsme psali v následujícím článku.

Mrazíky zasáhnou i balkony. Jak ochránit truhlíky s rostlinami

Zahrada

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám