Hlavní obsah

Co o nás prozradí předzahrádka

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S předzahrádkou se vídáme skoro každý den. Vyplatí se věnovat jí péči, aby byla krásná a dělala radost nejen nám, ale také všem, kdo projdou okolo. Také si při pohledu do zahrádek u domů představujete, komu asi patří a kdo se o ně stará? Předzahrádky o svých majitelích prozrazují vkus, smysl pro pořádek i cit k přírodě. Těch půvabných a opečovávaných je čím dál víc. Tady jsou důkazy!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Půvab detailu

Článek

Rozvětvená dominanta

Chcete se svojí předzahrádkou blýsknout před ostatními, ale zbývá vám čas jen na nejnutnější posečení trávy nebo vyškubnutí plevele? Zasaďte strom! Pečlivě zvolený strom nebo také větší keř vysazený v atraktivní nádobě ovládne prostor i vnímání kolemjdoucích a odvede pozornost od všeho ostatního, co jste ještě nestihli dokončit či upravit.

Při výběru stromu nejsou podstatné jen hezké listy a květy, ale hlavně jeho konečná velikost. Koruna by neměla pohlcovat příliš světla, jinak se malý prostor bude zdát ještě těsnější.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

1

Překrásný jilm (Ulmus x hollandica) Wredei rozdává dobrou náladu svými zkadeřenými listy, které zlátnou, pokud se na ně usmívá sluníčko. Před domem by bránil výhledu z oken, a tak stojí po jeho boku jako věrný strážce.

Půvab detailu

Díky drobným tvarovaným dřevinám, jemným kvítkům a precizní údržbě působí malá, ale nepřehlédnutelná zahrádka vsazená mezi tři domovní stěny dojmem výkladní skříně klenotnictví. Stálezelené buxusy, zakrslé zeravy a jalovce tu majitelka působivě zkombinovala s pestrými dřišťály a směskou cibulovin, které se zjara současně s vřesy rozsvěcují v pastelových odstínech růžové, žluté a modré barvy. Loukoťové kolo napůl ponořené do travního ostrůvku dává tušit, že jde o venkovskou předzahrádku.

Místo drcené borky, která půdu příliš okyseluje, leží v mezerách mezi rostlinami daleko zajímavější zvětralé pařezy a světlé valouny. Výsadbu příjemně osvěžují a střevlíkům nebo třeba ještěrkám poskytují ideální střechu nad hlavou.

Dvojitá krása

Vlastní zahrádku před domem zkrášluje sbírka jehličnatých dřevin, které sice nemění vzhled podle roční doby, ale nudným výrazem rozhodně netrpí. Majitel tohoto příměstského rodinného domu totiž prozíravě zvolil řadu druhů, lišících se nejen svou velikostí a tvarem, ale i barvou jehličí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

3

O tom, že lidem, kteří tu žijí, na svém okolí záleží, svědčí upravený svah za hranicí pozemku. Polštářovité skalničky a poléhavé skalníky tu zjemňují hrubé kusy skály a společně zabraňují sesuvu zeminy ke kraji silnice.

Symbolické oplocení z dřevěných blonďatých palisád jasně vymezuje hranice soukromého pozemku, zároveň laskavě dovoluje kolemjdoucím aspoň částečně nahlédnout do prostoru za ním a nasát inspiraci pro vlastní tvoření.

Oáza u vody

Jak je vidět, zahrádka před domem klidně může být dokonalou kopií zahrady za ním. Mohou v ní růst stromy, okrasné trávy, kvést růže, dokonce i plout lekníny po vodní hladině.

Jezírka, jsou-li dobře založená a dostatečně hluboká, si žijí vlastním životem a starost o ně se pak omezuje jen na dopouštění odpařené vody. Není tedy důvod se jim na omezeném prostoru vyhýbat. V blízkosti břehu krásně vynikají převislé, až na zem dlouhé větve vrby jívy (Salix caprea) Kilmarnock. Připadá vám také jako dlouhovlasá vodní víla?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

4

Téměř dovolenkovou atmosféru navozují břehy vysypané říčními oblázky a exoticky vyhlížející opuncie (Opuntia), které majitelé téhle jihomoravské předzahrádky nechávají i přes zimu v zemi. Chybí snad už jen lehátko a vychlazený koktejl…

Strohá dokonalost

Jasné tvary a struktury moderního domu a skromná výměra volné půdy k osázení nabízejí velice omezené možnosti ke kreativním řešením. Přesto se majitelům podařilo vnést do předzahrádky větší množství zeleně a pohledově přitažlivé, čisté symetrické tvary prostřednictvím dokulata stříhaných zimostrázů pěstovaných na vysokokmínku.

Stroze elegantní ráz je zesílený novým, načerno natřeným kovovým plotem, který celou kompozici odlehčuje, navíc rostlinám zpřístupňuje dostatek světla a vzduchu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

5

Stromkům na útlých kmíncích dělají doprovod stálezelené, keřovitě rostoucí pěnišníky, čímž vzniká zajímavý dvoupatrový efekt. Omezený počet rostlinných druhů a jejich opakování přivádí tuhle miniaturní předzahrádku k dokonalosti.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám