Hlavní obsah

Z hubeného prostoru s jedním velkým oknem vznikl malý byt

Po několika větších projektech se architekti Jan Adámek a Štěpán Malý opět dostali k rekonstrukci malého bytu, který měl plochu necelých 24 m2. Vlastně to ani nebyl byt. Byl to jeden prostor, relativně dlouhý a hubený, s jedním trojdílným oknem v čele.

Foto: Tereza Srbová a časopis Bydlení mezi panely

Doplňky oživují celkový charakter prostoru. Například vysoké olivové židle nebo modrá pohovka.

Článek

Aby do prostoru architekti dostali vše, co investor požadoval, rozdělili jej na tři zóny, které se postupně rozšiřovaly směrem od vstupu.

Foto: Tereza Srbová a časopis Bydlení mezi panely

Původní stav

První zóna je tvořena zádveřím a koupelnou, druhá kuchyní, třetí zóna je obývacím pokojem a ložnicí zároveň. Tímto postupným rozšiřováním jednotlivých zón se podařilo prostor opticky zkrátit. A pomocí zrcadel na dveřích od skříní rozšířit.

Foto: Tereza Srbová a časopis Bydlení mezi panely

Nový stav

Kuchyňský ostrůvek skrývá i pračku

Kuchyň je relativně malá, ale i přesto je kompletně vybavená kuchyňskými zařízeními. Dřez, digestoř, elektrická varná deska, myčka jsou standardní vybavení, které musí být součástí každé kuchyně.

Foto: Tereza Srbová a časopis Bydlení mezi panely

Architekti zvolili, také kvůli světelné pohodě, základní kombinaci bílé barvy a světlé dřevěné dýhy.

„Ušetření místa jsme dosáhli použitím kombinovaného spotřebiče horkovzdušné trouby s troubou mikrovlnou. Dalším ušetřením byl návrh výklopného stolu, který umožní dvě pohodlná jídelní místa. Proto se nám do kuchyňského ostrůvku vešla i pračka,“ vysvětlují architekti ze studia ma3 architekti.

Foto: Tereza Srbová a časopis Bydlení mezi panely

Do kuchyňského ostrůvku se vešla i pračka.

Celý byt využívá jen jednoho trojdílného okna, orientovaného na východ. Ale i přesto je v celém bytě dostatek světla. Je to dáno především novou dispozicí, kdy se jednotlivé části bytu zužují postupně směrem od okna a jejich oddělení je pomocí skleněných posuvných dveří s pískovanými skly, které pouštějí dostatek světla dál do dispozice.

V malometrážním bytě je vždy nedostatek úložných prostorů. Proto je jedna stěna z více než jedné poloviny zastavěna vestavěnými skříněmi. Další úložný prostor vznikl ve vstupní části, kde je možno celou skříň vysunout a za ní se nachází další prostor, který lze využít třeba jako malý sklad.

Foto: Tereza Srbová a časopis Bydlení mezi panely

Zajímavý byl návrh výklopného stolu, který umožňuje dvě pohodlná jídelní místa.

„Když jsme daný byt navrhovali, bylo nám jasné, že použité materiály a barvy musí být, vzhledem k malým rozměrům bytu, hodně světlé. Zvolili jsme tedy základní kombinaci bílé barvy a světlé dřevěné dýhy. Dýha je použitá především ve vstupní části bytu. Stejnou kresbu a barvu dřeva najdete na stěnách, stropě, podlaze i na částech kuchyňské linky. Stejně tak i bílou jsme použili na stropě, stěnách i podlaze,“ informují architekti.

Samostatnou kapitolou bylo navrhnout umělé osvětlení, které je převážně tvořeno osvětlením nepřímým. Difuzní, odražené světlo tak nejvíce napodobuje světlo denní a přesto, že je prostor hodně světlý, působí díky tomu útulně.

Foto: Tereza Srbová a časopis Bydlení mezi panely

Sedací soupravu doplňuje filigránský konferenční stolek.

Hlavním světlem obytného prostoru je světelná rampa, která ukrývá schované LED diodové pásy. Dále architekti využili pro podsvětlení jednotlivé kusy nábytku, jako například skříňku pod TV nebo ostrůvek kuchyně. Obě nasvětlují i podlahu, takže pomáhají k rovnoměrnému rozdělení světla v celém bytě.

Minimalistická koupelna

Stejně jako celý byt, i koupelna je zcela minimální. Prostor pro mísu a umyvadlo je velmi skromný, sprchový kout je ale svou velikostí velmi pohodlný. Optického zvětšení koupelny se opět docílilo použitím zrcadlových ploch. Celá koupelna se pak vešla do 2,5 metrů čtverečních.

Foto: Tereza Srbová a časopis Bydlení mezi panely

Optického zvětšení koupelny se docílilo použitím zrcadlových ploch.

Jan Adámek a Štěpán Malý
„Způsob naší práce zaručuje tvůrčí charakter s vysokým stupněm individuálního autorského přístupu ke každé zakázce. Zajišťujeme vedení zakázky od návrhu po realizaci. Mezi hlavní činnosti patří návrh a studie stavby a interiéru, vypracování projektové dokumentace od základních koncepcí a návrhů po výrobní detail.”

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám