Hlavní obsah

Z čeho postavit rodinný dům?

Právo, Bohumír Bohata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doba, kdy se stavělo jen z cihel, je pryč. Nyní hrají prim tvárnice, beton, ale i dřevo. A cihly? Používají se, ale jen doplňkově. Jsou totiž stále velmi nosné a dobře akumulují teplo. Jsou levné, avšak staví se z nich pomalu. Proto se ke slovu dostávají i jiné materiály. Velkým hitem jsou vápenopískové prvky.

Článek

Cihly klasické jsou menší než tvárnice. Mají však velkou nosnost a tepelnou akumulační vlastnost. Když se zahřejí, tak i dlouho vydrží být teplé a celý dům zateplit. To je klasika.

Tvárnice - moderna

Tvárnice nemají takovou nosnost jako klasické cihly, jsou také křehké a při stavbě se nejedna rozbije, ale je to materiál, který má výborné izolačně tepelné vlastnosti, které jsou dnes spotřebitelem a stavebníkem žádané.

Čím se liší keramický beton od klasického?
teplejší
snadněji opracovatelný
zachovává si déle pevnost a trvanlivost

Oba typy jsou duté, ničím se nevyplňují. Tenkostěnný materiál je lehčí, odolný, trvanlivější. Češi upřednostňují silnostěnný materiál spíš pro stavbu základů nebo garáží.

Tvárnice z dřevocementu například Velox nebo Izoblok se vyplňují litým betonem. Venkovní vrstvu tvoří speciální směs dřevěných štěpků a cementu, uvnitř je polystyrenová izolace.

Izolace - sendvičový komplex

Stavební systém tvárnic nové generace dělí konstrukci domu na dvě části. Nosná část, tedy která je málo tepelně izolující, se zevnitř doplňuje druhou částí enormně izolační - izolačním sendvičovým komplexem.

Ten se vyrábí slepením expandovaného či extrudovaného polystyrenu nebo desky z minerální vlny se sádrokartonovou deskou. Vnitřní příčky se staví lehké, montované, sádrokartonové, a tedy s co nejmenší akumulací tepla. Pro příčky můžeme použít i skořepinové tvárnice šířky 10 až 15 cm.

.: Sendvičové zdivo(KM Beta).foto: Právo/archiv Vapis, Silka, KM Beta

Dvě cesty: zdivo a montáž

Zděná stavba zahrnuje mokré procesy, které si vyžadují čas navíc na technologické přestávky. Pro schnutí, vyzrávání apod. Toto u montovaných domů odpadá, což znamená úsporu času i nákladů.

Vápenopískové stavění

Tradiční a osvědčenou metodou je technologie stavby domu z páleného keramického zdiva a z vápenopískových cihel.

.: Vápenopískové bloky (Vapis)foto: Právo/archiv Vapis, Silka, KM Beta

Hodí se k použití jako zdivo podomítkové i režné, mrazu i kyselinovzdorné, nosné i nenosné, průmyslové, v zemi i pro volně stojící zdi, podomítkové i pohledové, venkovní i vnitřní, sklepní, komínů, krbů, plotů, pro vícepodlažní stěnové systémy, ať jde o veřejné budovy, obytné a rodinné domy, hotely či školy. Materiál vyniká též vysokou rychlostí výstavby (0,25 m/h) a ekonomičností použití.

Tvárnice SILKA a bloky VAPIS

Novinkou na českém trhu jsou vápenopískové tvárnice SILKA pro nosné akustické stěny ze společnosti Xella CZ. Tvárnice SILKA jsou tradičním zdicím materiálem, který se už používá v Německu, Polsku a Maďarsku. U nás tato novinka doplňuje hlavní sortiment společnosti Xella CZ, kterým je ucelený pórobetonový systém YTONG. Vápenopískové tvárnice SILKA jsou určené pro zdění zvukově a zároveň staticky namáhaných stěn.

.: Nosné stěny z tvárnic Silka foto: Právo/archiv Vapis, Silka, KM Beta

Díky vysokému akustickému útlumu a nadstandardní únosnosti jsou vhodné pro akustické a dělicí stěny nejrůznějších staveb, stejně jako pro extrémně zatížené nosné nebo ztužující konstrukce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám