Hlavní obsah

Z bývalé textilky vznikne ve Frýdku-Místku nová čtvrť

Frýdek-Místek

Radnice ve Frýdku-Místku dokončila první díl z nově budované městské čtvrti. Bulvár má vzniknout na místě někdejší tkalcovny v areálu textilky Slezan, ohraničeného Těšínskou a Nádražní ulicí a železničním nádražím.

Foto: Archiv města Frýdek-Místek

Moderní bulvár s byty, obchody a službami má vzniknout na místě bývalé tkalcovny textilky Slezan na Těšínské ulici ve Frýdku-Místku. Pohled na schodiště, které má spojit bulvár s novým dopravním terminálem.

Článek

Do kdysi chátrající lokality se nastěhovali strážníci a přestupkové oddělení magistrátu; služebna a odloučené pracoviště úřadu vzniklo přestavbou nevyužívané bývalé textilní školy v Těšínské ulici. „Služebna je prvním objektem, který jsme oživili a vrátili zpět obyvatelům,“ poukázal náměstek primátora Jiří Kajzar (Naše Město F-M) s tím, že projekt vznikl už v roce 2018. Tehdy město budovu získalo formou směny v rámci uzavření memoranda o spolupráci se společností Slezan Holding.

V prvním patře budovy je kontaktní centrum a přestupkové oddělení, ve druhém služební prostory strážníků, dispečink, instruktážní místnost a zázemí. Před objektem vznikla parkovací místa pro strážníky. Náklady na rekonstrukci dosáhly takřka 77,5 milionu korun, přičemž necelých 32 milionů uhradila dotace a 15,5 milionu bezúročný úvěr.

„Poloha nové služebny je strategická. Naším cílem bylo vytvořit bezpečnostní centrum blízko budoucího dopravního uzlu u vlakového nádraží, kde vznikne nový dopravní terminál a přesune se tam autobusové nádraží,“ nastínil Kajzar a potvrdil, že dokončením služebny konverze starého průmyslového areálu Těšínská začala. „Za novým objektem městské policie se už dokončuje výměník městské společnosti Distep, která dodá teplo všem objektům v areálu,“ doplnil.

Trendy v urbanismu

Komerční články

Dalším krokem magistrátu při přeměně této části města bude rekonstrukce křižovatky ulic Těšínská a Slezská. Ještě letos na podzim má začít výměna povrchu vozovky, úprava jízdních pruhů i posun autobusové zastávky.

Na investice města naváže následně Slezan Holding, který má v plánu namísto někdejší textilky vybudovat bulvár, který spojí sídliště Slezská s novým dopravním terminálem. „Základní představa je taková, že tam vznikne několik objektů s několika funkcemi. Jednat by se mělo o polyfunkční domy kombinující bydlení se službami, a to v části při Nádražní ulici,“ popsal předseda představenstva Slezanu Holding Jiří Karásek s tím, že na místě bývalé tkalcovny na Těšínské ulici by zase měl vzniknout kombinovaný objekt určený komerčním účelům a službám.

„Máme představu, že tam bude obchod s potravinami, spotřebním zbožím, různé služby pro občany plus gastroprovoz se zázemím pro menší kulturní akce, svatby, oslavy. To vše by mělo být doplněno o mobiliář, pěší trasy a místa pro parkování,“ přiblížil a dodal, že vše bude propojeno s veřejným prostorem před vlakovým nádražím.

Podle Karáska chystá nyní firma základní koncept, který chce mít hotový v řádu měsíců. Poté, co plány odsouhlasí město, pustí se Slezan do projekční přípravy.

Ve Frýdku-Místku vznikne bulvár za sto miliónů korun

Bydlení

Výběr článků

Načítám