Hlavní obsah

Výrazným prvkem bytu pro mladou rodinu se staly betonové panely

10. 9. 2021, 8:04

Cílem celkové rekonstrukce bytu na Praze 4 bylo vytvořit klidné a neutrální prostředí pro život mladé rodiny, jež by jej následně zabydlela dle svých aktuálních potřeb a vkusu. Zadáním bylo definovat prázdný prostor, kde veškeré funkce, které se od dokončeného bytu očekávají, jsou integrovány do stěn, jež tento prostor vymezují.

Foto: Alexandra Timpau a Michal Janků

Minimalistický design stylově doplňuje původní odhalený betonový strop.

Článek

Chytré elektroinstalace, úložné prostory, systémy zajišťující variabilitu umístění jednotlivých prvků v bytě, to vše je diskrétně vestavěno do materiálově a barevně vyvážené palety povrchů s přesným a minimalistickým provedením detailů, které snesou doplnění jakoukoli barevnou škálou či stylem budoucích majitelů.

Byt se nachází v 3. patře čtyřposchoďového typového domu z 50. let 20. století v klidné bytové zástavbě na Praze 4. Nároky klienta na nadstandardní bydlení pro mladou rodinu a zvýšené požadavky na akustický komfort jednotlivých místností vedly k celkové rekonstrukci bytu.

Došlo k očištění od vrstev dodatečných stavebních úprav z minulosti, osekání nekvalitní omítky a vybourání nadbytečných nenosných zděných příček.

Při těchto úpravách byl také odhalen systém prefabrikovaných betonových panelů stropní konstrukce, jež byly následně vyspraveny a ponechány jako výrazný estetický prvek interiéru všech nových místností.

Změna původní dispozice

Původní dispozice bytu byla částečně změněna a obohacena o řadu nových propojení mezi jednotlivými místnostmi, které tvoří alternativu centrálního koridoru a zajišťují volnost pohybu a dostatek denního světla.

Minimalistický design s přesným provedením detailů a s redukovanou, ale pečlivě vybranou paletou použitých materiálů a textur stylově doplňuje původní odhalený betonový strop. Ten je od stěn bytu odsazen výraznou hlubokou spárou, která opticky zvýrazňuje jeho nerovnosti, materialitu a tíhu.

Náročná rekonstrukce vyšla. Byt dostal navíc další pokoj a koupelnu

Bydlení

Stejně jako u ostatních prvků interiéru, i zde jde estetika ruku v ruce s praktickou funkcí. Touto spárou jsou vedeny nízkonapěťové kabely pro libovolné rozmístění hi-fi reproduktorů.

Osvětlení je řešeno tříokruhovým lištovým systémem upevněným na stropě vždy ve spáře mezi dvěma nosnými panely a zajišťujícím variabilitu rozmístění svítidel dle aktuální dispozice bytu.

Stavební úpravy

Obvodové zdi jsou bílé, neutrální, se soklovou lištou zapuštěnou v jedné rovině s povrchem zdi. Soklové lišty jsou vyjímatelné, prostor za nimi slouží pro rozvod elektroinstalací.

Středová nosná zeď tvoří dispoziční páteř celého bytu. Její přítomnost a hmotnost je podtržena povrchovou úpravou v betonové stěrce. Stejný materiál je použit i na těleso krbu, kterému propůjčuje až skulpturální charakter.

Foto: Alexandra Timpau a Michal Janků

Původní dispozice bytu byla částečně změněna a obohacena o řadu nových propojení mezi jednotlivými místnostmi.

Dělicí příčky mezi pokoji a chodbou jsou z větší části nahrazeny skříňovým systémem se zdvojenými dveřmi, který, díky speciální truhlářské úpravě, velmi kvalitně akusticky izoluje jednotlivé místnosti mezi sebou a zároveň zajišťuje požadované množství úložných prostor v bytě.

Toto řešení předpokládá absenci dalšího, volně stojícího nábytku pro ukládání věcí a dovoluje majitelům ponechat byt vzdušný a prázdný.

Výrazný estetický element

Svrchní viditelnou vrstvu akusticky pohltivých panelů vestavěných skříní tvoří prořezávaná dýhovaná deska, jež kromě funkčního využití doplňuje interiér o výrazný estetický element.

Povrch dýhy společně s dřevěnými parketami vytváří měkký a přívětivý protipól hrubé textuře odhaleného betonu a betonové stěrky.

Z barevné palety bytu se záměrně vymaňuje koupelna provedená v odstínech modré a žluté. Místnost očisty a relaxace působí hravým, až dětským dojmem a tvoří protipól klidným a vyváženým tónům zbytku bytu.

Technické informace

  • Architektonická kancelář: Collarch
  • Rok dokončení projektu: 2018
  • Hrubá podlažní plocha: 85 m2
  • Místo projektu: Praha 4 - Hodkovičky
  • Konzultace akustických opatření: Karel Šnajdr
  • Stavební práce: firma Vančák & Kulhavý
  • Výroba interiéru: In-styl Hořovice s. r. o.
  • Výroba betonové stěrky: KBeton design
  • Kominické práce: RHkomíny, s. r. o.
  • Dřevěné podlahy: Podlahy Radek Zátka

Reklama

Související témata:

Výběr článků