Hlavní obsah

Vila po Břetislavu Kafkovi prošla rekonstrukcí. Obývat ji budou senioři

Novinky, Kristýna Léblová, khl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Červený Kostelec

Vila léčitele Břetislava Kafky v Červeném Kostelci je ukázkovým příkladem „vily umělce“ komponované originálně v každém směru. Unikátní je dispozice, funkční uspořádání prostor, gradace hmot stavby, architektonické pojetí vnějšího pláště, ale i materiálové řešení a výmalba interiérů. Dlouhá léta vila chátrala. Nyní je ale po zdařilé rekonstrukci, která zachovala původní prvky. Stála 21 milionů korun.

Vila po Břetislavu Kafkovi byla zrekonstruovaná. Obývat ji budou seniořiVideo: Novinky

 
Článek

Soukromá vila slavného východočeského léčitele, sochaře a řezbáře Břetislava Kafky byla navržena v roce 1932 architektem Josefem Vejrem a dokončena v roce 1933 v sousedství Kafkových uměleckých ateliérů.

V červnu letošního roku zde byl otevřen denní stacionář pro zdravotně handicapované občany a zázemí pro pečovatelskou službu a tísňovou péči.

Rekonstrukce probíhala přesně 440 dní. Protože je vila památkově chráněná, musely být zachovány původní prvky.

Foto: archiv Oblastní charity Červený Kostelec

Původní vzhled budovy.

„Snažili jsme se zachovat vnější domovní dobovou fasádu, takže je oškrabaná omítka, není natahovaná, jaká se v dnešní době používá. Byl velký problém sehnat člověka, který umí fasádu udělat podle tehdejších postupů,“ svěřil se Novinkám vedoucí denního stacionáře Richard Bergmann.

Foto: Novinky

Kafkova vila dostala nový kabát.

„Další z původních věcí je terazzo, které jsme nechali očistit a speciálně vyleštit. Terasové schody jsou dělány pomocí perletě a zdálo se, že perleť asi v tehdejší době docházela, používaly se dokonce i knoflíky. Takže v terazzu máme zaleštěné knoflíky, ve kterých jsou dokonce i dírky,“ dodal s úsměvem Bergmann.

Památka s dramatickou historií. Místo žatecké vily měl být supermarket

Tipy a trendy

Z původních prvků zde zůstaly také dveře, bohužel i s prahy, na kterých památkáři trvali. To bude muset vedení centra pro seniory vyřešit, protože centrum musí být pro seniory bezbariérové.

Návštěvník si také všimne nápaditých dobových vypínačů. Původní jsou také všechny terasy, které nabízejí krásný výhled na Červený Kostelec.

Foto: Novinky

Z haly je při pohledu vzhůru vidět šesticípá hvězda.

Sochy Břetislava Kafky

Vzhledem k tomu, že Břetislav Kafka byl umělec, řezbář a sochař, našlo se v domě mnoho malých vyřezaných soch.

„Zabýval se sochami v nadživotní velikosti. Aby je viděl, jak budou proporcionálně vytvořeny, tak si dělal malé mustry, aby věděl, jak to bude ve skutečnosti vypadat, ty nám tu zůstaly,“ vysvětlil vedoucí stacionáře.

Také dodal, že v hale bývaly tři sochy v nadživotní velikosti – Kristus, David a Terezie. Dvě byly prodány, svatá Terezie zde zůstala.

Foto: Novinky

V hale zůstala po Kafkovi socha svaté Terezie.

Původní vlastníci měli zájem vilu prodat. „O budovu projevilo částečně zájem město, nicméně potom nenašlo správné využití. Pak byla oslovena charita Červený Kostelec. V rámci pokračování pomoci lidem, protože pan Kafka byl léčitel, se to jevilo jako výborný nápad, znovu tady v té budově pomáhat lidem pomocí denního stacionáře.“

Viktorínova vila odráží rodinnou zálibu ve vinařství na fasádě i v interiéru

Tipy a trendy

Součástí objektu jsou i ateliéry Břetislava Kafky. Tam momentálně probíhá rekonstrukce, ateliéry jsou ve velmi špatném stavu. Jsou taktéž památkově chráněné. Do budoucna by v nich mělo být zázemí pro mobilní hospic, pro ošetřovatelskou službu a paliativní péči a půjčovnu kompenzačních pomůcek.

Budova by měla být dokončena na konci roku 2021 a předpokládaná cena je 28 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám