Hlavní obsah

V Plzni může vyrůst nové obchodní centrum

Právo, ib
PLZEŇ

Kontroverzní projekt společnosti InterCora na výstavbu obchodního komplexu v Plzni u Prazdroje získal cenné body. Na místě zbouraného nákladního nádraží má vyrůst obchodní zařízení pro dům a zahradu Hornbach, dva menší objekty a velké parkoviště.

Článek

Podle nyní zveřejněného odborného posudku, který je důležitou součástí posouzení vlivů této stavby na životní prostředí (EIA), lze projekt za dodržení stanovených podmínek akceptovat. „Do konce března vydáme naše stanovisko,“ řekl Právu František Čečil z krajského odboru životního prostředí. To, že by bylo při pozitivním posudku negativní, není příliš reálné.

Kladná EIA umožní investorovi usilovat o potřebná povolení. „Ještě letos chceme začít stavět a příští rok před Vánoci otevřít,“ sdělil spolumajitel InterCory Ivan Hlaváček. Ekologičtí aktivisté, podle nichž nové nákupní centrum přinese Plzni jen zbytečný nárůst hluku a exhalací, ale nemíní složit zbraně. „Využijeme všech možností při správních řízeních, v případě potřeby půjdeme k soudu,“ varoval Martin Hyťha z plzeňských Dětí Země.

Ekologové se obávají kolapsu dopravy

Zastavěná plocha areálu přesáhne dva hektary. Podle Dětí Země to povede ke kolapsu individuální i městské hromadné dopravy – kolem totiž vede čtyřproudová rušná ulice U Prazdroje s trolejbusovými linkami.

Zpracovatel posudku Vladimír Lapčík ale soudí, že nedojde k zásadnímu ovlivnění dopravních poměrů. Do komplexu má dorazit za den maximálně osmnáct set zákazníků, provoz na komunikaci, po níž teď jezdí 50 tisíc aut denně, stoupne o sedm procent.

Ekologové se pokusili s InterCorou domluvit i na úpravě ulice, třeba na vyčlenění jednoho pruhu pro trolejbusy. „Správa veřejného statku však byla proti,“ připomněl Hyťha.

Investor musí zajistit protihluková opatření

Hotové studie počítají se zvýšením hluku na ulici U Prazdoje o jednu až dvě desetiny decibelu.

„Povolené limity jsou překračovány už teď, nelze povolit stavbu, která situaci ještě zhorší,“ uvedl Hyťha. Krajská hygienická stanice ale projekt neodmítá, ovšem za podmínky, že investor zajistí protihluková opatření, kupříkladu výměnu oken v dotčených domech. To však podle aktivistů nestačí.

„Lidé nežijí jen v bytech, chodí i po ulicích,“ reagoval Hyťha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám