Hlavní obsah

Užijte si nepořádek v domácnosti

Novinky, ČTK, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uklízení domácnosti je často únavné - mytí podlahy, čištění záclon, mytí nádobí, a tak pořád dokola. Občas si od něj ale můžeme odpočinout a vychutnat si chvíle klidu, kdy se o to, že produkujeme spoustu nepořádku nemusíme starat. Umělecká skupina Bauchglanz v dnešních dnech jednu takovou domácnost provozuje v centru Prahy.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Bauchglanz v NOD Roxy

Článek

Třídenní akce probíhá v sálech galerie NoD, které tato skupina umělců změnila v domácnost, za kterou by se styděla nejedna hodpodyňka. Všude okolo se válí vajgly od cigaret, vypité lahve, sporák je neumytý a skleničky zapáchají. K velkému stolu v centru místnosti jsou ale zváni všichni, kteří si chtějí chvíli lebedit v nepořádku.

.: Bauchglanz v NOD Roxyfoto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Když se na chvíli na této akci zastavíte, tak zjistíte, že za pouhé tři dny, kdy trvá, jsou její aktéři, kteří celou akci pojali jako nepřetržité divadlo, schopni vyprodukovat neuvěřitelné množství odpadu. To nechávají volně povalovat v prostoru.

.: Bauchglanz v NOD Roxyfoto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Podivují se nad množstvím nepořádku, který po sobě zanechávají a který by jinak úhledně uklízeli do igelitových a odpadkových košů. Množství odpadu vyprodukované domácnostmi je skutečně alarmující. Mnohdy si ani neuvědomujeme, kolik odpadků za pouhý den po sobě zanecháváme.

Třídění odpadu na Orlickoústecku

Je však pravdou, že dnes je třeba třídění odpadu v domácnostech již často běžným jevem. A třeba v Letohradě na Orlickoústecku mohou lidé svou vlastní aktivitou při třídění odpadu přímo ovlivnit, kolik zaplatí za likvidaci odpadků z domácnosti.Za separované plasty, krabice od nápojů a papír dostanou body, díky nimž se jim sníží poplatky za popelnice.

.: Bauchglanz v NOD Roxyfoto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Za odpady se v Letohradě sice platí maximální možná částka 500 korun na osobu ročně, domácnosti však mohou část peněz získat zpět tím, že vytřídí tři druhy odpadu, které se jednou za 14 dní sváží dům od domu.

.: Bauchglanz v NOD Roxyfoto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Pytle si lidé musejí koupit sami v běžných obchodech, i tak se jim však třídění odpadů vyplatí. Čtyřčlenná rodina pak může dosáhnout třeba slevy, která se rovná poplatku za rok za jednoho člena čtyřčlenné rodiny, tedy bezmála 500 kč. Zapojit se může každý, kdo chce, ostatní mohou nosit odpad do běžných kontejnerů na tříděný odpad.

. .: Bauchglanz v NOD Roxyfoto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

Tedy řečeno slovy umělecké skupiny s názvem Bauchglanz, zapojit se může „kdokoliv a kdekoliv“. Jejich nepořádnou domácnost v centru Prahy můžete navštívit do 19. dubna, od 11 do jedné hodiny v noci v prostorách Galerie NoD Roxy v Dlouhé ulici číslo 33.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám