Hlavní obsah

Zaměstnanci odvádějí nejlepší výkon tam, kde se cítí opravdu příjemně

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud svou pracovní dobu trávíte se všemi kolegy v jedné obrovské kanceláři, jíž se říká open space, vězte, že váš zaměstnavatel poněkud zaspal dobu. Pro tyto kanceláře se západní firmy nadchly v 70. letech, dnes ale představují přežitek. Mnoho studií totiž prokázalo, že zaměstnanci v těchto podmínkách nejenže nezlepší svůj výkon, ale naopak ho zhorší.

Foto: U1 (3x)

Příroda v kanceláři připomíná březový háj.

Článek

Důvody jsou zřejmé: ve velkém otevřeném prostoru na ně působí mnohem více rušivých podnětů, v exponovaných měsících se pak mezi nimi daleko snáze a v mnohem větší míře šíří nemoci atd. Stejným bludem se ukázal být i předpoklad, že čistě unifikované prostředí bez jediného osobního předmětu na pracovišti člověka vyprovokuje k většímu nasazení. Ze studií jasně vyplývá, že nejlepších pracovních výsledků dosahují lidé tam, kde se cítí dobře a přirozeně.

To vše vede k tomu, že se ve světě i u nás stále více zaměstnavatelů snaží pracovní prostředí svých zaměstnanců doplnit prostorami, které jim zajistí méně tradiční služby, nabídnou odpočinek, zábavu nebo prostě jen ticho a klid. Představme si některé z nich.

Spací boxy vytvářejí na pracovišti hlavně firmy, jejichž pracovníci se věnují úkolům dlouho do noci, například kvůli nezbytné živé komunikaci s kolegy na opačné straně zeměkoule. Ve spacích boxech si pak mohou tito lidé buď krátce zdřímnout, nebo v případě potřeby nerušeně strávit i celou noc. Pohodlí, soukromí a odstínění hluku, to jsou vlastnosti, které se pak akcentují u těchto místností především.

Foto: U1 (3x)

Návrh spacího boxu pro krátký odpočinek i pohodlnou noc.

Prádelna je neocenitelným doplněním pracoviště v momentě, kdy se člověk připravuje na důležité setkání a chvíli před tím si umaže košili, nebo halenku. Místnost vybavená pračkou, sušičkou a žehličkou v takové chvíli představuje vítanou spásu. v Česku má prádelnu například jedna brněnská IT firma zaměstnávající velmi mladé lidi.

„Požadavek na prádelnu vzešel od zaměstnanců samotných, jelikož mnozí bydlí ještě na kolejích a komfort moderní prádelny je pro ně nedocenitelný,“ vzpomíná Jaromír Popek, ředitel společnosti U1, která se specializuje na design a následnou výrobu nekonvenčních administrativních a komerčních prostor.

Knihovna svým klidným tichým prostředím člověka přímo stimuluje k soustředěné práci. Je to prostor, kde vzrušené rozhovory kolegů a věčně zvonící telefony nemají místo. Knihovna nemusí být nijak veliká. Důležité je, aby byla hlavně tichá. Stačí ji vybavit pár policemi s knihami, pohodlným sezením, stolkem a zaměstnanci potřebující si něco pečlivě v klidu prostudovat, budou plně spokojeni.

Foto: U1 (3x)

Součástí moderních kanceláří jsou i místnosti, které slouží k aktivnímu odpočinku. Říká se jim relaxační zóny.

Relaxační zóny jsou určeny k odpočinku pracovníků. Ti v nich při nejrůznějších společných hrách načerpají nové síly, pročistí si hlavu a v neposlední řadě mají šanci poznat lépe jeden druhého i mimo pracovní činnost, což vede k utužení kolektivu.

To vše dohromady zvyšuje efektivitu práce celého kolektivu. Relaxační zóny zaměstnavatelé vybavují podle preferencí pracovníků, nejčastěji stolními fotbaly, stoly pro ping-pong, kulečníky anebo i herními konzolemi.

Dětský koutek je přesně tím, po čem zatouží čas od času každý člověk, jemuž selhalo hlídání, on musí nutně do práce a přitom se v téže chvíli potřebuje nějak postarat o malého potomka.

Dětský koutek rozhodně nesupluje mateřskou školku, je to jen dočasné útočiště pro děti. Stačí jej vybavit pár hračkami, stolkem, omalovánkami a pastelkami. Pro zabavení dětí na dvě až tři hodiny to bohatě stačí a rodič-zaměstnanec si v klidu zvládne vyřídit vše potřebné.

Reklama

Výběr článků

Načítám