Hlavní obsah

Zahradní nábytek má nabídnout pohodlí a odolnost

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od posezení na zahradě očekáváme nejen hezký vzhled nábytku a pohodlí, ale také snadné čištění, nižší hmotnost kvůli přenášení a hlavně dlouhou životnost. Jak vybrat správně?

Foto: Mountfield (2x)

Odolný stůl Santiago vznikl tradičním truhlářským postupem z jádrového teaku. Obdélníková deska je připevněna k podstavci křížovými vzpěrami.

Článek

Stoly, stolky, židle a křesla vybíráme rodině na míru, všem se musí sedět a stolovat pohodlně. Při nákupu proto osobně vyzkoušíme židle i křesla, případně rozkládací lehátka pro siestu.

Důležité jsou výška sedu, možnost opřít se pohodlně rameny s rovnými zády, eventuálně také hlavou. U stolů a stolků nezapomeneme na dostatek místa pro nohy pod deskou a její vhodnou výšku.

Foto: Bauhaus

Souprava ratanového nábytku Amelie má stabilní hliníkovou konstrukci a kvalitní výplet ze stálobarevného PE ratanu. Prodává se včetně podsedáků a opěrných polštářů zvyšujících pohodlí.

Osobám menšího vzrůstu pomohou podsedáky s možností uchycení, aby po židli neklouzaly, nebo polstr se sedákem a s opěradlem.

Materiál podle umístění

Vlivy počasí v podobě mrazu i žhavého slunce velmi dobře snáší umělý ratan, ovšem jen ten kvalitní! To znamená s antikorozní hliníkovou nebo duralovou konstrukcí a s pevným hustým matným výpletem z polyethylenu (PE). Mohutnější nábytek je vyplétán vcelku a nezapomíná ani na takový detail, jako jsou nerez patky na spodních hranách, díky nimž nábytku nevadí stání na sypkém povrchu.

Foto: Asko nábytek

Vytvořte si příjemné prostředí, kde budete rádi trávit svůj volný čas při šálku dobré kávy. Skvěle k tomu poslouží set nábytku Caracas, který je vyrobený v odolné imitaci černého ratanu.

Masivní plast poznáme podle bytelnosti a stability, když nábytek zkoušíme. Dobře se vyrovnává s vodou, vlhkostí, je ideální k jezírku či bazénu, pozor ale na trvalé silné sluneční záření! Odolný je také pozinkovaný nerez nábytek, opatřený komaxitovou povrchovou úpravou, s různými výplety.

Pod krytou terasu, do altánu k dlouhodobějšímu pobytu rozhodně umístíme jídelní sety a posezení z bambusu, přírodního ratanu.

Dřevo vydrží déle v dobré kondici pouze se speciální povrchovou úpravou již z výroby - tlaková impregnace, moření, lazura. Teaku a dalším exotickým dřevinám jednou dvakrát za sezonu dopřejeme ochrannou vrstvu pečujícího oleje, aby nedocházelo k zašednutí přirozené barvy, k sesychání či ke kroucení.

Foto: Bauhaus

Pro barové a osvěžující posezení je vhodný odolný a robustní set nábytku Sonja z teakového dřeva s povrchovou lakovanou úpravou.

Nábytek z tzv. pečeného dřeva je odolnější, ovšem pro změnu křehčí.

Co je dobré vědět

Pozor, na jaký povrch nábytek postavíme! Sypký, nerovný přírodní podklad (mlat, štěrk, kamínky, trávník) vyžaduje stabilní nábytek s mohutnějšími podstavci. Útlé špičaté nohy by se totiž do povrchu bořily.

Na dlažbu se širokými spárami nestavíme nábytek se zašpičatělými patkami, budeme mít problém při odsunování židlí. Ostré kovové patky noh nábytku by mohly odřít dlažbu, proto volíme pryžové koncovky, plast nebo dřevo.

Foto: Mountfield

Robustní stůl Colosseum je z odolného teaku. Kruhová deska má dekorativní paprskovité upořádání latí. Otočná středová část zajistí, že všichni mají vše snadno po ruce, nechybí praktická odkládací police.

Umístíme-li nábytek na příliš slunné místo, chráníme ho i sebe v poledním žáru markýzou (u domu), slunečníkem, přenosným altánem. Jsou-li stoly a židle příliš lehké a meteorologové varují před silným větrem, nábytek raději schováme nebo dobře fixujeme v ochranném obalu na závětrné straně.

Ptejme se výrobce, za jak dlouhou dobu lze dokoupit jednotlivé části setu ze stejné či podobné série v případě potřeby většího počtu židlí, křesel nebo jejich poškození.

Snadná údržba

Většinu nábytku zbavíme prachu a nečistot tlakovou vodou. Jednoduchý tvar nábytku bez zbytečných mezírek, míst a spojů se čistí a ošetřuje (nátěry, umytí) daleko snáze.

Foto: Kärcher

Na čištění postačí vlhký hadřík nebo tlakový čistič, který vyžene špínu i ze složitějších výpletů.

Dřevěný zahradní set ošetřujeme oleji, vosky podle doporučení výrobce.

Před zaprášením během uskladnění chrání plachta či jiný kryt.

Foto: Tchibo

Kryt na venkovní nábytek se dá v dolní části zatáhnout šňůrou, takže vytvoří ochranný vak.

V zimě schováme choulostivější kousky do venkovního domku, zděného altánu, zimní zahrady.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám