Hlavní obsah

Zahrada v těsné blízkosti lesa si ponechává jeho charakter

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svou chatu a zahrádku, která stojí nedaleko Prahy, se nám rozhodla představit čtenářka Marcela. Pozemek je v bezprostřední blízkosti lesa a tak se majitelé mohou těšit z jeho neustálé přítomnosti, ale také mu museli v lecčems ustoupit.

Foto: Archiv čtenářky (7x)

Majitelé ponechávají na části zahrady záměrně zřetelný charakter lesa.

Článek

Marcela s rodinou na chatu jezdí už čtyřicet let. „Chata je postavena ve svahu a spodní částí parcely protéká potok,“ popisuje podmínky na své zahradě.

Foto: Archiv čtenářky

Majitelé si klidu a pohodlí na své chatě užívají už 40 let.

Foto: Archiv čtenářky

Spodní částí zahrady protéká potůček.

Na pozemku byl dříve les. Aby bylo vůbec kam chatu postavit, museli majitelé nejprve nechat pokácet sedm vzrostlých dubů. Původní ráz místa ovšem neměnili.

Foto: Archiv čtenářky

Koryto potoka se podařilo přirozeně začlenit do zahrady.

„Stále zachováváme ráz lesa. Smrky na zahradě jsou kolem čtyřiceti let staré. Každý rok je musím zastříhávat, aby nám nepřerostly přes hlavu. Na zahradě se dochovalo dokonce i původní borůvčí,“ upřesňuje Marcela.

Foto: Archiv čtenářky

Po několikaletém marném snažení vypěstovat něco kloudného, co by plodilo, ponechali majitelé zahradu jako relaxační a okrasnou.

Foto: Archiv čtenářky

Borůvky jsou bohužel jedním z mála druhů ovoce, které ze zahrádky rodina naší čtenářky má. Po léta se marně snažili pěstovat na svém pozemku ovoce a zeleninu, ovšem těm se zde nedařilo.

Foto: Archiv čtenářky

Koryto potoka se podařilo přirozeně začlenit do zahrady.

„Pozemek je spíše ve stínu, jelikož jsou stále kolem dost vzrostlé stromy a půda je jílovitá. Naše zahrada je tedy jen okrasná,“ uzavírá svůj dopis naše čtenářka.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Majitelé vybudovali kolem domu netypickou zahradu

Zahradu, v níž vládnou nejrůznější druhy dřevin, umně vysázené tak, aby tvořily barevně i tvarově hezké celky, začala před devíti lety budovat naše čtenářka...

Výběr článků

Načítám