Hlavní obsah

Z jezírka ve vnitrobloku domu v centru města se radují všichni nájemníci

Novinky, nes

Činžovní dům v širším centru Plzně vlastní náš čtenář Jan. Žije v něm se svou rodinou a s nájemníky. K domu patří také zahrada ve vnitrobloku a právě na její zkrášlování se Jan již několik let zaměřuje. Jak podotýká, v centru města je velmi málo vodních ploch, takže vybudování jezírka se zdálo téměř samozřejmostí. Jeho počin oceňují nejen obyvatelé domu, ale i spousta ptáků, kteří ve městě těžko hledají místo, kde se mohou v klidu napít i vykoupat.

BEZ KOMENTÁŘE: Majitel domu vytvořil na zahradě ve vnitrobloku jezírkoVideo: Archiv čtenáře

 
Článek

Na zahradě je postaven přístřešek pro letní grilování, jezírko umístěné před ním pak vznikalo postupně. Náš čtenář začínal zhruba před sedmi lety nejprve menším kouskem vodní plochy, který měřil na šířku jeden a půl metru. Jeho dno pokryl fólií, a když bylo vše hotovo, vysadil v něm ryby.

Za rok se ovšem rozhodl, že jezírko zvětší a v dalších letech je rozšířil ještě několikrát. V současnosti má na délku sedm metrů. „Hloubka jezírka je metr dvacet až metr třicet. Žije v něm kolem 45 krásných rybek - sumci, jeseteři, karásci a samozřejmě kapříci koi,“ popisuje s nadšením Jan.

Foto: Archiv čtenáře

K posezení na zahradě přibyla vodní plocha, která zpříjemňuje prostředí vnitrobloku.

Aby udělal radost vnučce, napadlo ho oživit jezírko ještě želvičkou. „Ona však byla pořád na dně, takže nebyla moc vidět. Aby měla co jíst, jel jsem jí do obchodu koupit lososa. Dokonce jsem ho zbavil všech kostí, aby se jimi nezranila. A druhý den koukám, v jezírku plave polovina mrtvého koi kapra!“ S lítostí tedy Jan želvu vrátil zpět do obchodu a nadále chová už jen ryby.

Foto: Archiv čtenáře

Přes dnes již sedmimetrové jezírko se klene mostík. Majitel jezírko postupně rozšiřoval, jeho dno vyložil černou fólií.

Chránit však náš čtenář musí nejen rybky, ale dokonce i jejich krmení. Jakmile je nechá otevřené a volně přístupné, pustí se do něj ptáci, kteří se k jezírku slétávají.

Jezírko Jan vybudoval sám, ve svém volném čase. „Jeho tvar vznikl jednoduše. Vzal jsem dlouhý provaz, svázal konce a vytvořenou smyčku jsem volně hodil na zem a podle ní pak vyhloubil jámu,“ popisuje svůj postup. V současné době se do jezírka vejde 35 kubických metrů vody.

Malý most, který vodu je překlenuje, si nechal vyrobit na zakázku u zámečníka. Podobu navrhli společně s manželkou. Právě ona se postarala také o vyzdobení jezírka květinami, a pravidelně o ně pečuje.

Foto: Satjam

Plechová střešní taška Satjam Roof je moderní krytina. Vyniká vysokou kvalitou zpracování a nízkou hmotností, která je až 10x nižší než klasické střešní tašky.

Velké jezírko nově doplňuje ještě jedno malé, sloužící jako tzv. čistící zóna. Do něj putují všechny ryby v době, kdy čtenář čistí velké jezírko. V něm je samozřejmě umístěna filtrace a další prvky, přesto je třeba k tomuto pracnému kroku přistoupit pravidelně každý podzim, nejlépe poté, co z nedalekého javora opadá všechno listí.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Jezírko bych rozhodně každému doporučil, je to ideální místo k relaxaci. Naše jezírko je určeno pro všechny obyvatele našeho domu, ovšem občas k němu zavítá i někdo z ulice, když projde průjezdem,“ popisuje náš čtenář.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám