Hlavní obsah

Z centra rušného velkoměsta odešli hledat klid do domu na vesnici

Kateřina a Petr dlouho žili v Jindřišské ulici nedaleko Václavského náměstí v Praze, později hned pod Vyšehradem. Po takových dobrých adresách mnozí touží a někteří za ně nemálo platí. Přesto se rozhodli pro vlastní domek se zahradou. Velkoměstu sice zůstávají především kvůli práci nablízku, ale klid a přátelské vztahy, které si užívají na malé vesnici, by za něj už nikdy nevyměnili.

Foto: www.modernibyt.cz

Celému prostoru dominují neutrální odstíny. Základ tvoří laminátová podlaha s dekorem běleného dubu. Kontrastně zde působí pouze malby od mladé výtvarnice Kateřiny Gyürüsi.

Článek

Pozemek pro výstavbu manželé začali hledat v lokalitě Praha-západ, aby to měla Kateřina blízko do práce na pražské Pankráci a zároveň po cestě na Slapy, kde už mnoho let nejraději tráví většinu volného času. Když ho konečně našli, oslovili bývalého spolužáka a dnes architekta a začali vybírat z jeho katalogu staveb.

Protože chtěli bungalov, výběr se jim velmi zúžil už na začátku, Kateřina tedy vybrala jedinou stavbu, která se pouze vzdáleně blížila její představě. Bylo totiž nutné přidat ložnice, technickou místnost, garáž... V podstatě vytvořit zcela nový projekt.

Otevřené možnosti

První studie zcela nenaplnila očekávání, prostor byl příliš členitý, místnosti malé a opticky velmi uzavřené. Kateřina a Petr proto začali hledat někoho, kdo se nesnaží pouze prosadit své vlastní nápady, ale dokáže pracovat podle individuálních potřeb a přání.

Foto: www.modernibyt.cz

Autorka konceptu Zuzana Jančušková sladila barvu omítky s výmalbou interiéru tak, aby přechod zvenku dovnitř působil vždy harmonicky. Tepelnou pohodu v celém domě zajišťuje masivní zateplení fasády, podlahové vytápění a venkovní žaluzie.

Žena rodinného přítele, který je režisérem pořadu Jak se staví sen, jim doporučila interiérovou designérku Zuzanu Jančuškovou a už po první schůzce se jejich nový domov konečně začal rýsovat.

Zuzana zachovala půdorys, ale mnoho příček z návrhu odstranila, úložné prostory zasunula do zdí a podpůrné sloupy v kuchyni nahradila překlady ve stropě.

Foto: www.modernibyt.cz

Nábytek v ložnici je z Ikea – kromě vestavěných skříní na míru, které se otevírají tlakem. Bezúchytkové řešení skříním umožňuje splynout se stěnou a napomáhá tak vytvořit kompaktní celek.

Vznikl tak vzdušný prostor, ve kterém se jednotlivé funkční zóny přirozeně prolínají a zároveň jsou všechny jasně vymezené. Výsledný efekt znásobuje dostatek přirozeného světla díky velkým francouzským oknům a zvýšeným dveřím, které Zuzana umístila všude, kde to bylo jen trochu možné.

Na přání Petra ještě prodloužila garáž tak, aby se do ní vešla dvě auta, a plynule přistoupila k zařizování interiéru.

Krb uprostřed pokoje

Zadání bylo velmi volné. Kateřina i Petr mají rádi moderní design a spíše neutrální odstíny, které jsou nadčasové a dlouho se neomrzí. S konkrétními nápady pak přicházela Zuzana. Společně všichni prohlíželi katalogy, posílali si emaily a MMS s fotkami produktů, které se jim líbily, a postupně z nich vybírali.

Dominantním prvkem v hlavní obytné části se stal krb uprostřed prostoru se zvláštními průduchy vedoucími základní deskou. Tohoto řešení se Kateřina nejdřív bála, ale protože Zuzaně už dostatečně věřila na základě její práce s projektem, přistoupila na něj a dnes si ho s radostí užívá.

Laminátová podlaha s dekorem běleného dubu odkazuje k severskému designu, který podtrhují svítidla Octo od finského architekta a designéra Seppa Koho. Sedací nábytek v obývacím pokoji od slovenského výrobce Phase měl být nejprve kožený, protože obyvatelem domu je také fenka čínského chocholatého psa.

Foto: www.modernibyt.cz

Obklady, mozaika a dlažba jsou od výrobce Mutina, Kateřina je nechala dovézt z Itálie.

Zuzana však majitele ujistila, že současné textilní materiály lze běžně omývat vodou, a tak vyhrál hřejivější povrch. Technická místnost, velká garáž a půda jsou využívány také jako úložné prostory a díky tomu nejsou ložnice ani hlavní obytný prostor zahlceny nábytkem.

V kuchyni vyrobené na míru i v obývacím pokoji převládá na úložných skříňkách bílá barva, která prostor opticky zvětšuje.

Příjemný barevný akcent tvoří jen malby mladé výtvarnice Kateřiny Gyürüsi. A tak si kromě většího klidu a přátelských lidí Kateřina a Petr užívají i samotné podoby jejich nového domova, který svou vzdušností a dostatkem prostoru překonal atmosféru starých pražských činžovních domů.

Foto: www.modernibyt.cz

Součástí koupelny s vanou je také sprchový kout s bezbariérovým přístupem.

To ostatně nejlépe vystihuje jejich odpověď na dotaz, co by dnes po zkušenosti s užíváním svého domu změnili. Kdyby prý měli stavět znovu, vše by udělali úplně stejně.

 Ing. Zuzana Jančušková, interiérová designérka

Hmotová kompozice je uspořádaná do pravidelných bloků, které ukrývají úložné prostory. Srdcem interiéru je krb, který sálá teplo do všech stran a opticky vytváří hranice jednotlivých zón pro užívání.

Dřevěný (béžový) tón jsem rozjasnila pastelově modrou, která prochází všemi místnostmi a má působit hravě a lehce u čistých minimalistických ploch. Snahou bylo vyvolat překvapení nad rozlehlostí a otevřeností vnitřní části v kontrastu s vnějším vzhledem domu.

S investorem nás od začátku spojovaly lidské sympatie a stejné názory, a tak se povedlo dotáhnout projekt do konce ve všech detailech.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Jana Polomová, www.modernibyt.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám