Hlavní obsah

Vytápění biopalivy se časem vyplatí

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také přemýšlíte o využívání energie z biomasy při vytápění domu? Není pochyb o tom, že to má své výhody. Jde nejen o úsporné a ekologické palivo, ale jednodušší je i údržba kotlů a krbových kamen.

Foto: HORNBACH (2x)

Ocelová krbová kamna na dřevo Arktic s plotýnkou (15 550 Kč), výkonem vzduchu 12 kW, sekundárním a terciálním spalováním, se zadním vývodem 150 mm, výškou 827 mm, šířkou 649 mm, hloubkou 574 mm a hmotností 130 kg.

Článek

Kotle na biomasu se liší podle toho, pro jaký druh paliva jsou určeny. Obecně je nutné počítat s tím, že takové kotle nejsou levné, a proto investice do nich vložená se vrací až časem.

Při splnění určitých podmínek můžeme získat na zakoupení kotle státní dotaci podporující ekologické využití energií.

Foto: MOUNTFIELD

Peletová kamna Almeria 32-C (49 900 Kč) mají velký zásobník na pelety a přehledný jednoduchý displej. Jsou vybaveny technologií, díky níž mají účinnost vytápění až 91 %.

Druhy kotlů na biomasu

Stát podporuje pouze kotle s nízkými emisemi a požadovanými technickými parametry, které nám poskytne prodejce kotle. Zařízení na biomasu se vyrábějí z oceli či litiny. Déle vydrží kotle litinové. Jednotlivé modely se liší i různými typy hořáků, podavačů a dalším příslušenstvím. Podle použití druhu biopaliva rozlišujeme několik základních kategorií kotlů na biomasu:

Kotle na pelety jsou dobrou investicí, která se nám do několika let vrátí. Snadná je nejen jejich obsluha, ale i údržba. Kotle jsou na ruční i samočinnou (automatickou) dodávku paliva. V druhém případě se pelety připraví do zásobníku a zařízení si je samo odebírá podle nastavené teploty v řídicím systému. Výkon kotlů je od 10 do 30 kW.

Foto: DAKON

Kotel FB 2 Automat (doporučená ceníková cena: výkon 25 kW – 64 900 Kč, výkon 30 kW – 73 900 Kč) je univerzální litinový kotel s automatickým přikládáním pro černé uhlí, hnědé uhlí a peletky.

Zplynovací kotle na dřevo a brikety z biomasy se hodí do rodinných domů a menších budov s centrálním vytápěním, ale i pro ohřev teplé užitkové vody. Výkon těchto kotlů lze regulovat. Jsou sice levnější než kotle na pelety, ale nejsou tak pohodlné na obsluhu. Zplynovací kotle na dřevo se hodí i jako doplňkový zdroj vytápění vedle jiného otopného systému.

Foto: DAKON

Detail automatického kotle FB 2 je určen ke spalování hnědého uhlí, černého uhlí a pelet. Je vhodný pro systémy se samotížným i nuceným oběhem topné vody. Výměník, rošty, hořák i podavač jsou vyrobeny z kvalitní tlakově lité litiny.

Krbová kamna a krbové vložky jsou určené zejména na dřevo (polena a brikety). Vyrábějí se v nejrůznějších provedeních, ale i s rozdílným příslušenstvím a dalšími funkcemi.

Kombinované kotle se spíše než v domácnostech využívají v zemědělských a dřevozpracujících podnicích, protože v nich lze spalovat různé druhy biomasy od pelet až po zemědělské zbytky. Tyto kotle se pohybují ve vyšších cenových hladinách.

Foto: BENEKOV

Automatický kotel Benekov C 26 Premium (82 490 Kč bez DPH), výkon 25 kW, součástí základní výbavy je ekvitermní regulace a modulace výkonu, účinnost až 89 %, spotřeba elektrické energie 38 W.

Aktuální dotace na kotle

Rozhodneme-li se pro kotel na biomasu, máme při splnění určitých podmínek nárok na dotaci od státu. Tím se o dost sníží cena kotle.

V rámci efektivního využívání zdrojů energie běží nebo se chystají kotlíkové dotace v krajích Královéhradeckém, Ústeckém, Plzeňském, Středočeském a Moravskoslezském.

Foto: EVARSON

Automatický kotel Panther je učen k ekologickému a úspornému vytápění rodinných domů a menších firem s účinností až 86 % a emisní třídou 4. Řada kotlů Panther je vyvinuta na hnědé uhlí ořech 2 a Panther P na dřevěné pelety.

Foto: EVARSON

Celostátně probíhá rovněž příjem žádostí o podporu v programu Nová zelená úsporám. Peníze od ministerstva životního prostředí ale dostane každý kraj, který bude ochoten přispět polovinou ze svého rozpočtu.

Příspěvek lze získat na kterýkoli kotel uvedený v Seznamu výrobků a technologií (SVT) dostupném na webových stránkách Státního fondu životního prostředí ČR (http://registrace.nzu2013.cz/np/vyhledavanivyrobku/).

Nová Zelená úsporám

Nová Zelená úsporám začala s příjmem žádostí 1. dubna 2014 a potrvá do vyčerpání zdrojů, maximálně však do 31. října 2014 (www.nzu2013.cz).

Foto: BENEKOV

Automatický kotel Benekov C 16 (66 990 Kč bez DPH) s výkonem 19 kW, účinností až 89 % a spotřebou elektrické energie 42 W.

Při určení výše dotací na kotel je směrodatný hlavně jeho typ a také, zda se současně provede zateplení obálky domu.

O dotace na kotel nebo kamna na biomasu – pelety, brikety, dřevo i jiná biopaliva – mohou zažádat i ti, kteří nebudou dům zároveň zateplovat, dostanou však o něco nižší příspěvek.

Foto: HORNBACH

Krbová kamna na dřevo Treviso v barvě slonové kosti (22 990 Kč) se sekundárním a terciálním spalováním, výkonem vzduchu 2,7 – 8,3 kW, s vrchním a zadním vývodem 150 mm, rozměrem 1100x750x 486 mm a hmotností 142 kg.

Podpora se týká i kotlů na biomasu s ruční dodávkou paliva (max. 50 000 Kč) nebo samočinnou dodávkou (max. 100 000 Kč) a rovněž krbových kamen na biomasu (max. 50 000 Kč). U všech typů zároveň musí částka odpovídat maximálně 75 % z celkové ceny kotle.

Foto: PH TRADE
Foto: PH TRADE

Nová řada zplynovacích kotlů na dřevo Attack DPX 30 Lambda (93 981 Kč) je určena k úspornému a ekologicky šetrnému vytápění menších objektů. Hlavním palivem je dřevo. Při plném využití nakládacího zásobníku nepřetržitě hoří 8 až 12 hodin.

Navíc lze čerpat i 5000 Kč na zpracování odborného energetického posudku, který je třeba k žádosti přiložit.

U kotlů na biomasu byl zrušen požadavek na velikost akumulační nádrže.

Reklama

Související témata:

Související články

Ekologická dřevostavba s osobitou atmosférou

Použití převážně přírodních materiálů dodalo domu v obci nedaleko jednoho středočeského města osobitou atmosféru. Otevřená dispozice zase rodině zajistila...

I malý byt lze pohodlně a moderně zařídit

Zařídit malý byt není lehké, ale ani nemožné. Jiné požadavky má mladý člověk bez závazků, jiné rodina s dětmi či senior. Pokud se na takový úkol necítíme,...

Výběr článků

Načítám