Hlavní obsah

Výstava k výročí architektů Novotného a Gočára představuje nábytkové unikáty

Novinky, Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před sto třiceti lety se narodili dva architekti, jejichž tvorba byla pro dějiny moderní architektury u nás naprosto zásadní. Josef Gočár a Otakar Novotný toho měli ale společného mnohem více než jen datum narození. Výstava, kterou jim uspořádali jejich příbuzní, představuje nejen jejich architektonickou tvorbu, ale i tvorbu v oblasti interiérového designu.

Foto: Novinky.cz, repro foto: výstava Josef Gočár/Otakar Novotný, Novinky

Zleva: Josef Gočár a Otakar Novotný. Vpravo: psací stolek od Josefa Gočára z černě mořeného dubu.

Článek

Oba vyrostli ve stínu svého učitele Kotěry, českého architekta a urbanisty, který byl také návrhářem nábytku. Oba byli po nějaký čas jeho blízkými spolupracovníky.

Kubistický nábytek od Gočára rozhodně stojí za pozornost

Na výstavě zaujme hlavně Gočárova práce v oblasti designu. Ve svých zápiscích se ostatně Gočár zmiňuje: "V letech 1905-8 byl jsem šéf architektem v atelieru prof. Kotěry na Umělecko-průmyslové škole v Praze. Po tuto dobu pracoval jsem na mnoha projektech staveb monumentálních, interiérech, jakož i různých předmětech umělecko-průmyslových."

Foto: Novinky

K vidění jsou unikátní dobové lustry.

A co bylo pro oba tvůrce zásadní? Podle badatele Zdeňka Wirtha pro ně byl zásadní "kubismus, nová plastická dekorace a konečná výslednice puristického konstruktivního myšlení hlavními etapami vývoje."

"Individuálně šli každý svou cestou, podle různých sklonů povahy a nadání i podle možností, které jim život přinesl. Scházeli se však s příkladnou věrností na jedné stezce, jež vedla je i v dobách nepřízně a stranických bojů na přední místa spolkového života ve Stylu a Mánesu," napsal Wirth.

Foto: Novinky

Křeslo z černě mořeného dubu od Otakara Novotného z roku 1922.

Zdařilou expozici zahájil Jiří T. Kotalík, rektor Akademie výtvarných umění v Praze. "Výstava vznikla tak, že dvě rodiny, které pečují o odkaz těchto architektů, jejich potomci se rozhodli, že společně oslaví touto výstavou narození těchto velikánů," uvedl.

Foto: Novinky

Váza s podstavcem, křišťálové čiré sklo a hruškové dřevo, Praha 1899-1902.

Kotalík také připomněl řadu podobných životních milníků v životě těchto dvou tvůrců. Otakar Novotný se narodil 11. 1 a Gočár 13. 3., oběma vyšla monografie v roce 1930, sešli se v řadě prestižních soutěžích, oběma se narodil syn Jiří, měli stejného učitele atd.

Gočár i Novotný se věnovali vilové architektuře

Oba se velmi věnovali vilové architektuře. Výstava proto představuje řadu architektonických staveb určených pro rodinné bydlení prostřednictvím fotografií.

Expozice přibližuje na dobových fotografiích i interiéry staveb, na kterých se architekti podíleli. Návštěvník tam má příležitost nahlédnout do řady dnes již neexistujících interiérů a vidět je v původní kráse.

Výstavu můžete navštívit v galerii Diamant s adresou Spálená 4, Praha 1. Otevřeno je do 30. 12. 2010 od úterý do neděle od 12 do 18 hodin. Smutným faktem je, že se výstava nekoná ve výstavní síni Mánes na Masarykově nábřeží.

Gočár i Novotný totiž byli členy spolku - dokonce se stali i předsedy a aktivně se starali o jeho výstavní činnost. Spolek výtvarných umělců Mánes zároveň výstavou slaví 20 let obnovení výročí spolku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám