Hlavní obsah

Vybíráme židle do jídelny

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nestačí, aby se nám na jídelních židlích jen dobře sedělo, musejí také dobře vypadat. Židle mají mít správné proporce, aby byly pohodlné, i když si posedíme trochu déle. Při výběru hraje roli tvar a materiál, rozměr, a hlavně pohodlí. Ale jaké proporce jsou vlastně správné?

Foto: Triant (3x)

Luxusní nadčasová jídelna z ořechové kolekce Brown: jídelní stůl 09X526 za 21 505 Kč a židle Cetus 1 za 13 552 Kč. Svými rysy připomíná nábytek ve stylu art deco.

Článek

Do menších prostor volíme úsporné židle bez područek. Jsou subtilnější s nižší zádovou opěrkou nebo s jednoduše řešeným opěradlem.

Do větších místností si můžeme dovolit robustnější židle, třeba i s područkami. Jsou prostorově náročnější, ale pohodlnější a praktické pro rodiny s dětmi či starší osoby.

Foto: Triant

Ikonická židle Dolphin s originálním opěradlem je jedním z nejúspěšnějších výrobků značky DAN-FORM. Provedení v kůži s dubovou podnoží za 8651 Kč.

V kurzu jsou stále židle ze dřeva nebo z odlehčené dýhy, oblíbeným materiálem je dub nejen kvůli zajímavé kresbě, ale i pro své užitné vlastnosti.

Nepodceňte rozměry

Rozměry židle mají velký vliv na pohodlné sezení. Abychom mohli pod stolem volně pohybovat nohama, má být vzdálenost horní plochy sedáku židle od horní plochy stolu 240 až 320 mm, vzdálenost horní plochy sedáku židle od dolní hrany lubu stolu pak 170 mm (podrobnější ergonomické údaje lze najít na webové adrese Nábytkářského informačního systému).

Foto: Decoform

Židle Cali od výrobce Acrila, v provedení s kovovou podnoží, struktura PMMA transparentní plexisklo 15 mm s růžovými lístky (potah z nabídky výrobce), cena 18 220 Kč.

Foto: Jena

V provedení židlí Ally Porgy a Ally Bess se zrcadlí švédský design. Počáteční jednoduchost přechází přes moderní pojetí až po exkluzivní vzhled. Originalitu židli dodává už samotný dekor, čalouněné provedení i opěrák židle. Cena od 3599 Kč.

Optimální výška sedáku židle okolo 45 cm umožňuje, aby bylo koleno při sezení v pravém úhlu a chodidla byla po celé své ploše položena na podlaze.

Výšku židle vybíráme i s ohledem na výšku osob, které je budou nejčastěji používat. Také šířka sedáku se má pohybovat kolem 45 cm, a pokud má židle područky, může být ještě větší. Velikost jídelních židlí volíme také s ohledem na rozměr jídelního koutu nebo jídelny.

Foto: Ikea

Židle Bernhard (1), model s područkami Nils (2) a židle Vilmar (3)

Materiál a povrchová úprava

Mezi nejkvalitnější materiály patří masivní dřevo, oblíbený je dub. V poslední době získává na oblibě i polyuretan, protože židle z něj vyrobené jsou lehké, pevné, pružné i odolné. Díky všem těmto vlastnostem se hodí skoro do každého prostředí.

Židle si lze vybírat v široké škále barev i moření. Díky moderním technologickým postupům nastal velký pokrok v možnostech čalounění. Moderní bytový textil je již z výroby vybaven praktickou úpravou proti ušpinění.

Foto: Triant

Židle Hype(1), Pitch (2) a křesílko Vetro (3).

Ergonomie čili pohodlí

Čas strávený u jídla si chceme skutečně vychutnat. U jídelního stolu navíc sedíme i několikrát denně nejen u jídla, ale také ho využíváme k práci, k psaní úkolů. Jídelní židle nám tedy musí poskytovat zdravé sezení, které má dobrý vliv na naše zažívání i pohybový aparát.

Ideální jsou anatomicky tvarované židle, poskytující zádům správnou podporu. Židle, které mají sedák mírně zakloněný dozadu, vnímáme jako pohodlnější, protože při sezení na nich si nestlačujeme naplněný žaludek.

Foto: Valmo

Klasická jídelní židle Cross (1) a jídelní židle Cinkla (2)

Styl a design

Jídelna je málokdy řešena jako samostatná místnost, častěji bývá propojena s obývací a kuchyňskou částí v jeden celek. Proto je důležité, aby nábytek v tomto prostoru k sobě stylově ladil nebo se alespoň navzájem nerušil. Jídelní židle tak mají ladit nejenom tvarem, ale i barevně.

Foto: Jena

Jídelní židle K189 okouzlí svým elegantním a stylovým designem. Kvalitní čalounění doplňuje pohodlný vysoký opěrák, tato kombinace zaručí vysoký komfort při stolování. Aktuální cena od 2299 Kč.

Foto: Jena

Krása jídelní židle Gina Trumpet tkví v každém detailu od samotného dekoru přes čalouněné provedení až k nízkému opěráku. Od základu je židle proslulá svou variabilitou. Aktuální cena od 3099 Kč.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám