Hlavní obsah

Vybíráme tepelné čerpadlo

Právo, Sylva Svobodová

Tepelné čerpadlo výrazně ušetří náklady na energie. Nejsme totiž závislí na monopolních dodavatelích a jejich cenách. Částka, kterou zaplatíme jako vstupní investici, se nám navíc brzy vrátí. Zvláště, když se zapojíme do druhé vlny kotlíkové dotace.

Foto: Bosch Termotechnika

Tepelné čerpadlo Logatherm WPL AR vzduch/země má pokročilou regulaci výkonu, díky níž se lze okamžitě přizpůsobit potřebě topného systému. Vykazuje vysoký topný faktor COP 4,1, nízká hlučnost, možnost chlazení.

Článek

Tepelné čerpadlo je sofistikované zařízení. Kromě komfortního vytápění domu ohřívá i vodu, některá tepelná čerpadla pracují zároveň i jako klimatizace.

Foto: Stiebel Eltron

Kompaktní invertorové čerpadlo vzduch/voda WPL 25 s regulací výkonu pro venkovní instalaci. Použitelné pro režim vytápění, chlazení a přípravu horké vody. Lze kombinovat s termickými solárními kolektory. Díky nízké hlučnosti je vhodné do husté zástavby.

Výběr správného tepelného čerpadla ovlivňuje více faktorů. Podstatná je třeba tepelná ztráta domu, typ topného systému, který využíváme (podlahový, radiátory), charakter lokality, v níž bydlíme. Se vším nám poradí odborný projektant: určí správný typ a výkon čerpadla, spočítá jeho návratnost.

Foto: Nibe

Tepelné čerpadlo Nibe 2120 funguje v režimu vzduch-voda. Zahrnuje topení, ohřev teplé vody a chlazení. Má kompaktní rozměry a maximální účinnost.

První krok

Při výběru se nikdy neorientujeme podle nízké ceny, ale preferujeme seriózního dodavatele. Také je důležité, aby samotný prodej navazoval i na odbornou montáž a uvedení do provozu.

Foto: Acond

Venkovní jednotka tepelného čerpadla na principu vzduch-voda se vyrábí z kvalitního nerezového materiálu.

Zeptáme se rovněž na záruční a pozáruční servis, na to, jak se ovládá regulace, zajímat by nás měla i hlučnost čerpadla. Cenový rozdíl mezi jednotlivými tepelnými čerpadly je i sto tisíc, ale za kvalitu je dobré si připlatit.

Levnější čerpadla, která se podbízejí cenou, mají obvykle vyšší spotřebu elektřiny a provozní náklady. Zpravidla cena za tepelné čerpadlo začíná na částce 200 000 Kč, ale koncová cena je individuální, protože vždy jde o řešení na míru.

Foto: Stiebel Eltron

Tepelné čerpadlo země/voda k vnitřní instalaci dosahuje topného faktoru (COP) až 5 (čím vyšší je topný faktor, tím levnější je provoz). Je dodáváno v šesti výkonových stupních od 4,8 do 17 kW pro vytápění. Vybaveno modulem pro pasivní chlazení.

Typy čerpadel

Tepelné čerpadlo vzduch/voda je v našich podmínkách rozšířenější, montuje se až v 70 % případů. Umístění je snadné, nenáročné na stavební úpravy.

U nízkoenergetických domů lze využívat i teplo odpadního vzduchu z rekuperačního systému. Nevýhodou je závislost na venkovní teplotě, menší účinnost a vyšší hlučnost.

Foto: Daikin

Tepelné čerpadlo Altherma pracuje na principu vzduch-voda. Velká úspora energie, rychlejší vytápění než při klasickém topném systému. Stabilní teplota v létě i v zimě.

Tepelné čerpadlo voda/vzduch se vyplatí v horské oblasti, kde je nízká teplota vzduchu. Teplo se získává ze země s pomocí zemního kolektoru nebo zemního vrtu. Čerpadlo má delší životnost a nižší spotřebu elektřiny. Nevýhodou jsou vyšší stavební náklady.

Foto: Ariston

Stacionární tepelné čerpadlo Nuos pracuje při teplotě vzduchu –5 až do 42 °C. Má tichý chod, displej pro snadné ovládání.

Kam s ním?

Spokojenost s čerpadlem se odvíjí od jeho umístění. Hlídejme, aby vzdálenost mezi zásobníkem teplé vody (bojlerem) a koupelnou byla co nejkratší, aby se voda zbytečně neochlazovala v trubkách.

Dále se zamyslíme nad možnou hlučností. I tiché čerpadlo je v noci slyšet, proto ho neinstalujeme do blízkosti ložnice, pracovny, dětského pokoje.

Foto: Steibel Eltron

Centrální rekuperační jednotka s integrovaným kompaktním čerpadlem systému vzduch/voda s funkcemi větrání, vytápění, ohřev vody, chlazení a s možností připojení solárního systému. Určeno pro nízkoenergetické domy.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám