Hlavní obsah

Vlhká a studená kuchyň je minulostí, nová dýchá elegancí Provence

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželé si koupili starší stavení, které bylo nutné kompletně zrekonstruovat. Po důkladné prohlídce zjistili, že právě kuchyň je nejstudenější a nejvlhčí místností v domě a že je čekají rozsáhlé stavební úpravy.

Foto: archiv JK DESIGN (5x)

Vstupní dveře do původního pekařství byly už zazděné. To se změnilo: nyní je místo dveří okno vedoucí do zahrady, které prostor hezky osvětluje.

Článek

I když měli noví majitelé jasnou představu o zařízení domu na venkově, přizvali si na pomoc designérku Jitku Kolaříkovou. Především chtěli, aby dům byl útulný, měl atmosféru a kuchyň nesla prvky francouzské Provence.

Zedničina byla nutná

V kuchyni se prováděly náročné stavební úpravy. Z širokých metrových zdí se odstranily všechny vrstvy až na původní kámen a cihly, zavedly se nové rozvody elektřiny a vody, instalovalo se podlahové topení. Cihlová klenba, která se nacházela v centru kuchyně, byla zachována a nyní je z ní nepřehlédnutelná dominanta.

Nábytek je vyrobený na míru. Horní vrstvu tvoří jemná vanilková barva. Světlo a optika je pro styl Provence důležitá.

Zbytek stropu je zakryt sádrokartonovými podhledy, do kterých jsou vsazeny trámy. „Původní cihly v klenbě, kamenná stěna a přiznané dřevěné trámy umocňují venkovský vzhled.

Ve stejném stylu jsem volila i podlahu. Je to retro dlažba, která imituje staré pálené cihly. Pod ní je podlahové topení, jež navíc celou místnost skvěle prohřívá,“ vysvětluje designérka.

Kuchyň je nádherná i praktická: při vaření je vše při ruce. Kořenky mají své místo na krbové římse, dózy, lahvičky s dochucovadly, vařečky jsou kolem varné desky.

Kuchyňská linka z masivu o délce 13 m vyšla na 333 000 Kč, keramická podlaha (materiál) asi 19 000 Kč a zařízení komory zhruba 55 000 Kč včetně dveří a dřevěného obložení.

Interiér v provensálském stylu

Pro francouzský venkov jsou typické velké světlé prostory, bělené nebo lakované dřevo, jemný kovaný nábytek.

Důležité jsou světlé barvy, jakoby vyšisované: typická je slonová kost, zelenkavá, modrá, levandulová, nezbytné jsou rustikální decentní dekorace. To vše má i tato kuchyň.

Nastěnné hodiny si manželé přivezli z Francie, starodávný mosazný lustr objevila designérka ve starožitnictví.

Veškerý nábytek z kvalitního masivního dřeva je zhotovený na míru. Skříňky, zásuvky, židličky i dveře do spíže jsou ze smrku. Základová barva na nábytku je hnědozelená, v několika horních vrstvách je pak jemná vanilková barva.

Ta je ale lehce zbroušená až na základní, aby nábytek působil tak trochu opotřebovaně a měl přirozenou patinu. Samotná pracovní deska, která musí být odolnější, je z tmavšího dubového dřeva.

Síla detailu

Styl Provence se jasně pozná na drobných dekoracích, detailech, které s dalšími doplňky vytvoří dokonalou atmosféru.

Kuchyni dominuje krbová římsa se zabudovaným odsavačem par, která trochu připomíná tzv. černou kuchyň. Peče se ve stylové vestavné retro troubě.

Vždy jsou důležité skladovací prostory: spíž s přehledným policovým systémem má i polici na víno. Prostor je od kuchyně oddělen posuvnými dveřmi.

Originálním prvkem je dvojdílný keramický dřez, jaký užívaly naše babičky. Hezkým detailem je měděná vodovodní baterie s klasickými kohoutky. Typické pro retro styly jsou i zásuvky různých velikostí, kterých je kolem čtyřiceti, mosazné úchytky i porcelánová souprava na policích, kterou designérka objevila ve starožitnictví.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Z dražby jsou i dva nádherné lustry: jeden s křišťály a druhý mosazný. Přímo z cest po Francii si manželé přivezli velké hodiny s římskými číslicemi, kovový stojánek na kuchařku a drátěný závěsný systém na potraviny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám