Hlavní obsah

Villa Hammerschmidt v Bonnu slouží jako druhá rezidence hlavy německého státu

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci června se na jeden den otevřela pro návštěvníky druhá soukromá rezidence hlavy německého státu, Villa Hammerschmidt, jíž se díky podobnému účelu i vzhledu někdy přezdívá Bílý dům v Bonnu. Veřejnost tak mohla nahlédnout do míst, kam se jinak běžný smrtelník dostane jen stěží.

Foto: Profimedia.cz

Vile Hammerschmidt se přezdívá Bílý dům v Bonnu.

Článek

Vilu v neoklasicistním stylu navrhl v roce 1861 pro obchodníka Albrechta Troosta německý architekt August Dieckhoff. Po Troostově smrti přešla do vlastnictví státního rady Leopolda Koeniga, otce Alexandra Koeniga, zakladatele zoologického muzea, které nese jeho jméno a nalézá se naproti vile.

Jedním z nejvýznamnějších majitelů vily byl ovšem tajný komerční rada, producent a sběratel umění Rudolf Hammerschmidt, po němž se vila dodnes jmenuje.

Foto: Profimedia.cz

Zatímco přízemí slouží k oficiálním setkáním a reprezentaci, do prvního patra vily jsou situovány soukromé pokoje prezidenta.

V poválečných letech se v objektu usídlily belgické jednotky v čele s generálem Jeanem-Baptistem Pironem. V roce 1950 přešla vila do vlastnictví Spolkové republiky Německo a stala se oficiální rezidencí tehdejšího prezidenta Theodora Heusse a po něm i dalších. Po sjednocení Německa se první prezidentskou rezidencí stal zámek Bellevue v Berlíně, zatímco Villa Hammerschmidt je druhá v pořadí. Samozřejmě ovšem stále platí, že v případě přítomnosti hlavy státu je na střeše vztyčena prezidentská standarta.

Foto: Profimedia.cz

Posezení v pokoji s krbem. Krb se nalézá vpravo ode dveří, mimo záběr.

V průběhu let, tak jak se měnili majitelé, vila prodělávala nejrůznější úpravy až do současného stavu, kdy přízemí sloužící pro reprezentační účely zahrnuje vstupní pokoj, pokoj s krbem, jídelnu a pokoj s terasou. První poschodí je vyhrazeno pro soukromé místnosti prezidenta. Interiér je zařízen převážně ve stylu francouzského empíru, z období okolo roku 1830, četné kusy mobiliáře pocházejí ze zámku Wilhelmshöhe.

Foto: Profimedia.cz

Jídelna

Mladé páry mají od roku 2011 možnost nechat se v prostorách vily Hammerschmidt oddat.

Foto: Profimedia.cz

Příjezdová cesta ke druhé oficiální rezidenci hlavy německého státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám