Hlavní obsah

Vila v Heřmanově Městci připomíná architekturu amerických prérijních domů

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tvarově zajímavá stavba od architekta Přemysla Kokeše v Heřmanově Městci svým ztvárněním vyzdvihuje architekturu amerických prérijních domů. Atmosféru vzdálených krajů pak podtrhuje i obdobně vypadající zahrada, kterou navrhl stavebník domu ve spolupráci s architektem.

Foto: Štěpán Bartoš, Slavné vily Pardubického kraje

Vila s adresou: Pod Nádražím čp. 970, Heřmanův Městec

Článek

Stavba od architekta Přemysla Kokeše stojí v Heřmanově Městci, který je znalcům moderní architektury známý předně díky pozdně funkcionalistické Löwitově vile od brněnského architekta Bohuslava Fuchse. I tato vila vzniklá mezi lety 2004 až 2008 se ale zapsala do dějin tuzemské architektury.

Už na první pohled se budova, která je jednou z posledních Kokešových staveb, odlišuje od většiny jeho prací. Z hlediska vývoje jeho tvorby ale netradičně pojatá vila není neobvyklá.

Přemysl Kokeš vedle minimalismu či neofunkcionalismu ve svém díle experimentuje i s jinými proudy. Typická je pro něj střízlivá inspirace místními architektonickými tvary.

Foto: Štěpán Bartoš, Slavné vily Pardubického kraje

Přírodní materiály dominují i interiéru.

Práce se dřevem, kamenem a netradičními tvary, oživenými zatravněnými pultovými střechami, určitě souvisí s autorovou snahou vcítit se do stavebníkových požadavků. Použité materiály spolu skvěle ladí.

Foto: Štěpán Bartoš, Slavné vily Pardubického kraje

Fasáda stavby plně koresponduje se zdí. Dojem z objektu je tak celistvý.

Ze stavebního hlediska je dům řešen u nás málo používanou kanadskou technologií, využívající kombinaci nosné konstrukce z tvrdého dřeva a pískovcového odvětrávaného zdiva.

Neobvyklé je i uspořádání částečně přízemního a patrového domu. Jednotlivé místnosti totiž neústí do hodně užívané haly, ale do intimního atria, osázeného vlhkomilnou vegetací.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám