Hlavní obsah

Vila Ritter, jedna z nejkrásnějších staveb v Karlových Varech, má rytířského ducha

Novinky, Text: Lubomír Zeman, editace: Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Působivá vila Ritter patří mezi nejcennější samostatné stavby vilového charakteru v Karlových Varech a představuje příklad architektury, která vyznává návrat „rytířského ducha”. Pro zdůraznění této inspirace byla dekorována množstvím věžiček a arkýřů s cimbuřím a pětibokým výstupkem na způsob vysazených prvků hradních kaplí.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Vila s adresou: Krále Jiřího 1, čp. 991, Karlovy Vary

Článek

Projekt vily Ritter vypracoval na konci 19. století architekt Fritz Hessemer z mnichovského ateliéru architekta Augusta Extera. První projektové záměry a plány jsou přímo podepsány architektem Exterem. Schvalovaný projekt architekta Hessemera je pak v podstatě shodný s navrženou architektonickou podobou.

Stavba začala hned po schválení projektu a nese název podle svého stavebníka, lékaře Adolfa Rittera – vila Ritter. Objekt na vcelku pravidelném obdélném půdorysu je dvoupatrový s podkrovím. Stavbu rozčleňuje velké množství věžiček, arkýřů, teras a štítů.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Okna stavby jsou působivě dekorována.

Ve sníženém přízemí byla umístěna kuchyně, ve vyšších podlažích ordinace a pokoje. Zvýšené přízemí pak zdobila výmalba v podobě dekorativních spirálovitě stočených stonků rostlin, květin a proti sobě stojících bažantů, v pokojích orientovaných na jižní stranu byla nalezena výmalba zavěšených květinových girland a dekorace s motivy květy tulipánů. Zachovat unikátní malby se ale nepodařilo.

Kolem objektu byla důmyslně upravena zahrada v romantizujícím, přírodně-krajinářském duchu ohrazená oplocením s gotizujícími pilířky a zahradním altánem v nároží, ve stejném stylu jako celá vila.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Stavba na pohlednici z Karlových Varů

V roce 1931 získala objekt Okresní nemocenská pojišťovna v Brně, která vilu sloužící jako sanatorium proměnila na Lázeňský dům Brno. Úpravy nebyly natolik zásadní, aby změnily podobu stavby. Jen propojené pokoje byly zazděním průchodů vzájemně odděleny, bylo instalováno nové ústřední topení a okna byla doplněna o vnitřní křídla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám