Hlavní obsah

Vila Nemus v Nevřeni byla navržena jako nízkoenergetická dřevostavba

Novinky, Text: Petr Ulrich, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavba v Nevřeni s názvem Nemus od architektů Jiřího Krále a Michala Stavaře je přízemním domem umístěným ve svahu. Ten má jednoduchý obdélný půdorys a je obklopen ze severu a východu borovicovým lesem. Je navržen jako nízkoenergetická dřevostavba v minimalistickém stylu.

Foto: Radovan Kodera

Vila se nachází v Nevřeni a vznikla mezi lety 2004 až 2005.

Článek

Architektura domu je jednoduchá, fasáda má dřevěný obklad z tepelně ošetřených prken v kombinaci s rozsáhlými prosklenými plochami.

Objekt s rozměry 10 x 24 metrů má plochou předsazenou střechu. Na západní straně střecha kryje z části podélnou terasu, která je na východní straně otevřená.

Foto: Radovan Kodera

Z vily jsou krásné výhledy na okolní přírodu.

Dům vyniká velkoryse navrženým a zakrytým přístupem do domu. Na opačné straně je ve štítu výrazný komín pro vnitřní krbová kamna a venkovní otevřený krb s návazností na terasu.

Foto: Radovan Kodera

Nechybí venkovní posezení u ohně.

Objekt má minimální podezdívku. Osou vnitřního prostoru je středová chodba prosvětlená vnitřními světlíky, která vede od vstupu do rozlehlé obytné místnosti s jídelním koutem a kuchyní. Kromě ní jsou v domě tři ložnice, pracovna a místnost pro technické zázemí.

Všechny obytné místnosti jsou orientovány na terasu, jsou hodně prosklené a prosvětlené.

Foto: Radovan Kodera

Výhledy do krajiny lemované tmavými okeními rámy fungují jako obrazy.

Nosnou konstrukci stavby tvoří dřevěné rámy, opláštěné z vnější strany dřevěnými deskami. Základem podlahy je dřevěná konstrukce, na kterou jsou kolmo na sebe uloženy vrstvy OSB desek, na nich pak konečná vrstva z jasanových špalíků.

Zahradu k domu navrhl Jakub Chvojka. Je založena na několika motivech, na spojení s borovým lesem, na motivech trámů a stěně, která zvýrazňuje vstup. Pás keřů se nachází na rozhraní lesa a zahrady a stává se přirozeným okrajem lesa.

„Trám“ před domem slouží jako stálý zahradní nábytek. Jeho konstrukce je opláštěná tepelně upraveným dřevem. Druhý trám je navržen jako obytná socha, je z monolitického betonu s voskovaným povrchem. Třetí trám z masivního dřeva je určen k sezení nebo k dětským hrám.

Foto: Radovan Kodera

Interiér je zařízen jednoduše a účelně.

Od západu ohraničuje zahradu dřevěná, asi dvoumetrová stěna, která zároveň zvýrazňuje směr nástupu do domu. Před stěnou je alej stromů, přičemž stěna je od země vždy ve večerních hodinách nasvětlena.

Na zatravněný jižní svah navazuje louka. Dvě stání pro auta mají zelenou střechu, nesenou dřevěnou konstrukcí. Okolí „garáže“ je porostlé vitálními travinami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám