Hlavní obsah

Vila Františka Messanyho by se zamlouvala milovníkům fantasy

Novinky, text: Pavel Panoch, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milovníkům fantasy her by se jistě líbilo ve vile Františka Messanyho v Pardubicích, která má řadu zajímavých architektonických prvků inspirovaných románským stylem. Imitace gotické žebrové klenby na stropě, prvku připomínající střílny i kamenný vzhled stavby jí pak dodávají na zajímavosti a originalitě.

Článek

Vila stojí v malebném zákoutí na břehu Matičního jezera, které na začátku 20. století představovalo poklidnou rezidenční periferii města. Rozlehlou vilu v pseudorománském stylu zde navrhl a jako investor rozestavěl pardubický architekt Boža Dvořák, který ji ale velmi brzy po dokončení prodal.

Nejznámějším majitelem domu se stal pardubický chirurg František Messany, který ve vile dlouho žil se svou ženou Matyldou a postupně v ní prováděl menší stavební úpravy.

Rozložitý jednopatrový dům byl původně téměř celý postaven z nepravidelných kamenných kvádříků a má tak drsnou, ale vizuálně poutavou strukturu pláště.

Stavba má řadu prvků inspirovaných románským stylem - vypadá jakoby měla střílnové otvory a částečně připomíná i architekturu středověkých tvrzí.

Původně byla centrem domu prostorná jídelna, z které se po dřevěném schodišti stoupalo do patra s pěti obytnými pokoji.

Proměna stavby změnila její vnitřní řešení

Při úpravě vily bylo vnitřní řešení změněno, další proměnou vila prošla v roce 1920, když byl k zahradní frontě domu přistavěn balkon.

Nejhonosnější interiéry domu měly původně malované dřevěné kazetové stropy. Dnes zůstává nejzajímavějším detailem vnitřku stavby imitace gotické žebrové klenby na stropě.

U vily se rozkládala velká zahrada, dochovaná dnes jen částečně. Její úpravu  pro primáře Messanyho navrhl zahradní architekt Josef Vaněk.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám