Hlavní obsah

Vánoční osvětlení dodá domu jedinečnou atmosféru

Právo, Gisela Růžičková

Vánoční atmosféru můžeme na domě a v jeho okolí navodit i venkovním osvětlením. Zejména moderní LED řetězy jsou ideální ke zdobení zahradních stromků. Pro osvětlení obrysů domu se zase hodí vánoční LED krápníky a závěsy. Doslova hitem se stalo LED sněžení se světelným efektem.

Foto: ARIVAL (3x)

Světelné závěsy (2116 Kč) LED efektové na 24 V ozdobí fasády rodinných domů, okna apod. Všechny typy světelných závěsů mají šířku 2 m. Součástí LED závěsů je napájecí zdroj 230/24V s ovladačem pro 8 programů.

Článek

K dalším světelným dekoracím patří kabely-hadice a vánoční motivy jako vločky, hvězdy, stromečky či komety. Další kategorii světelné dekorace tvoří různé větvičky a girlandy.

Foto: ARIVAL

Exkluzivní obrovský lední medvěd (48 394 Kč) o šířce 1,2 m a výšce 0,7 m ohromí přátele i sousedy. Použito 1900 LED světel. Maximální příkon je 85 W.

Kromě moderních LED diod je k dostání i klasické osvětlení se žárovkami. Ovšem LED osvětlení nabízí úplně novou technologii ve zdobení a mnohem menší spotřebu elektřiny.

Máme si z čeho vybrat

LED osvětlení je nejen ekologické, ale i odolné a trvanlivé - svítivost dosahuje několika desítek tisíc hodin. Největší předností LED diod je hlavně nízká spotřeba energie a dlouhá životnost ve srovnání s tradičními žárovkovými řetězy. I přes vyšší pořizovací cenu se investice brzy vrátí v úsporách za energie. LED řetězy se vyplatí na místech, kde je osvětlení zapnuté nepřetržitě.

Foto: IKEA

Strala, závěsná lampa, zlatá/stříbrná nebo červená hvězda (249 Kč) supluje světlo zavěšené od stropu na krytých terasách.

Řetězy či univerzální světelné kabely a další typy venkovního osvětlení jsou k dostání v mnoha barevných variantách, na trhu jsou ale i čiré s teplým či studeným světlem v široké cenové relaci - od několika desítek korun až do desítek tisíc korun.

Foto: ARIVAL

Světelné rampouchy (1608 Kč) efektové na 24 V lze použít ke zdobení štítů rodinných domů, okrajů střech apod. Ovladač pro 8 programů má jeden pro stálé svícení.

Některé typy, např. světelné závěsy, rampouchy, padající sníh a další, se dají naprogramovat a lze si s nimi vytvářet každý den jiný světelný efekt.

Světla s programy mají hodně předností na rozdíl od klasických, která jsou statická a svítí pořád stejně. Efektová světla jsou dynamická a mění neustále barvy.

Foto: EGLO

Solární trpaslík (499 Kč) navodí vánoční atmosféru na každé zahradě.

Programovatelná vánoční světla používají klasické žárovky nebo LED diody. Jsou to různé trubice a řetězy, svítící větvičky, šňůry, hadice, třásně či girlandy, transparentní kabely, sněhové vločky i kabely s efektem sněžení.

Jsou to variabilní propojovatelné systémy, které se skládají z tzv. napájecí sady 230V/24V a jednotlivých typů osvětlení.

Foto: KIKA

LED-Pyramida 45 cm (399 Kč) je vhodnou světelnou dekorací na balkóny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám