Hlavní obsah

Vana s umyvadlem v jednom stylu dodají koupelně na eleganci

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vybavení do koupelny nevybíráme jen očima, hlavní je funkčnost a praktičnost výrobku. Zajímá nás jeho velikost, tvar a také materiál, který musí skvěle odolat dennímu používání. Jiné požadavky na vanu či umyvadlo bude mít početná rodina, jiné zase senioři nebo domácnosti se zvířetem. Vyplatí se pořizovat kolekci v jednom stylu, protože koupelna pak působí jednotně, navíc celé sety jsou obvykle i finančně zvýhodněny.

Foto: Ravak (4x)

Minivana Lilia v sobě spojuje vlastnosti sprchového koutu i vany. Je hluboká jako klasické vany 42 cm, ale dlouhá jen 120 cm, takže se vejde i do panelákové koupelny. Při použití vanových dveří je z ní vodotěsný sprchový kout. Cena od 6200 Kč.

Článek

Umyvadlo nechybí v žádné koupelně, podobně jako vana, kterou preferuje většina domácností. Kdo se rozhodne pro rekonstrukci koupelny, vymění určitě i sanitu.

Foto: Bauhaus

Prostorné koupelny dovolují pořídit si samostatně stojící vanu Style (18 990 Kč) a pravidelně si užívat zasloužený relax.

Umyvadlo na míru

Umyvadlo používáme denně, proto nám musí perfektně vyhovovat. Řídíme se pravidlem: umyvadlo vybíráme podle ostatního vybavení v koupelně (vana, případně toaleta).

Pokud má vana oblé tvary, má je mít i umyvadlo. Když preferujeme spíše hranu, tak v celém kompletu. Z ergonomického hlediska má před umyvadlem zůstat 80 cm volného prostoru a kolem něho po obou stranách alespoň 10 cm.

Foto: Jika

Umývátko Jika Tigo s výklopnou skříňkou se hodí do malých koupelen. Velikost 4 5 x 25 cm, propojené s výklopnou skříňkou. Cena od 5871 Kč.

Velikost umyvadel
Standardní umyvadlo má šířku 50–65 cm a hloubku 42–50 cm. Do malých koupelen můžeme volit umývátka s malou hloubkou od zdi, např. 23 cm se šířkou od 35 cm. Pro rodinu je praktické dvojumyvadlo, které má rozměr 120 x 60 cm a více (podle prostorových možností). V malé koupelně šikovně využijeme prostor pod umyvadlem a pořídíme si uzavíratelnou skříňku. Závěsná je praktičtější, protože se pod ní lépe vytírá podlaha.
Foto: Ravak

Umyvadla BeHappy vhodné nad vanu, materiál litý mramor. Sanita se prodává v levé nebo pravé variantě s připraveným otvorem na stojánkovou baterii. Cena 4990 Kč.

Typy umyvadel

Klasické závěsné umyvadlo se zadní odkládací plochou. Prodává se v mnoha velikostech, nabízejí se i jako půlkulatá i hranatá. Často mají kryt nebo sloup, který schovává nehezký plastový sifon.

Foto: Dřevojas

Oblíbená jsou umyvadla na desku, protože vynikne zajímavý tvar. Praktická je i skříňka STORM vyrobená na míru, materiál masivní ořech.

Umyvadla zapuštěná shora nebo zdola se dávají na voděodolnou desku. Jsou zajímavá, ale pamatujme i na praktickou stránku: shora zapuštěné umyvadlo obvykle vyčnívá přes okraj desky a hůře ji tak čistíme. Navíc u obou variant počítáme s tím, že předsunutá deska, v níž je umyvadlo, nám tak trochu brání bližšímu přístupu k umyvadlu (může to být problém pro malé děti).

Foto: Jika

Designové dvojumyvadlo s šířkou 125 cm je hluboké pouze 38,5 cm a vejde se do dlouhé a úzké koupelny. Lze ho kombinovat se skříňkou, držákem na ručníky či s policí. Cena od 7191 Kč.

Umyvadlové mísy jsou designově jedinečné, rovnou se postaví na odolný povrch. Mají zajímavé tvary (mušle, hranaté, oválné) a jsou často z netradičních materiálů (mramor, sklo, dřevo).

Foto: Ravak

Umyvadlo Praktik W - velká odkládací plocha z litého mramoru schová pohodlně pračku s hloubkou 60 cm. Není s ní ale spojena, takže při ždímání na umyvadlo nepůsobí vibrace. Délka 116 cm. Cena 7140 Kč.

Velké rodinné dvojumyvadlo se vyplatí ve větší koupelně. Urychlí provoz při hygieně, je široké obvykle 160 cm a více, nabízí hodně odkládacího místa a skvěle se udržuje (jednolitý kompaktní výrobek).

Když vana dobře slouží...

Chceme-li vanu používat pro běžné koupání, a to 2–3 krát týdně, určitě zohledníme postavu nejvyššího člena rodiny. I ten se v ní musí cítit pohodlně.

Když máme malé děti nebo jsou v domácnosti starší osoby, preferujeme protiskluzný povrch, madla, kolmější stěny, vanové sedátko a materiál, který udrží dlouho teplou vodu. Jestliže po procházce každý den ve vaně myjeme tlapky pejska, volíme povrch, který se hned tak nepoškrábe a je velmi odolný.

Foto: Jika

Asymetrická vana Jika Tigo využije každý volný centimetr. Podle dispozice lze vybírat levé nebo pravé provedení, doplnit speciálně zakřivenou vanovou zástěnou z bezpečnostního skla. Cena 6463 Kč.

Kdo chce hlavně relax, myslí dopředu na možnost vany vybavené hydromasáží, chromoterapií, nezapomene na perličku. Koupelnová studia nabízejí hodně výrobků různé cenové hladiny, není problém si vybrat to pravé pro nás.

Zajímavé jsou určitě různé vychytávky, třeba napouštění vany vodou, která přitéká do podhlavníku kolem ramen, kde nám je to příjemné. Voda se zároveň v takové vaně z nejchladnějších částí automaticky sama odvádí. I když je na trhu nespočet typů provedení van, ne každá se také hodí do naší koupelny.

Foto: Ravak

Vana LoveStory II je asymetrická, určená pro dvě osoby. Velikost 196 x 139 cm, v levé i pravé variantě. Možnost dokoupit i hydromasážní systém přímo na míru. Cena od 18 990 Kč.

Rohová vana např. zabírá v koupelně větší prostor a také obvykle pojme mnohem více vody než klasická vana.

Vany a materiály
Akrylátové vany: nejčastěji používané, nabízejí mnoho tvarů a designů, snadno se do nich navrtají otvory, proto jsou vybavené šikovnými doplňky: podhlavníky, madly. Akrylát je lehký, vana se dobře instaluje, může se ale snadněji poškrábat ostrými předměty (drápy zvířat). Pro větší pevnost a tuhost vany se výrobky vyztužují sklolaminátem nebo polyuretanovou pěnou. Cenově příjemně dostupný výrobek.Litinové vany: mají výtečné tepelněizolační vlastnosti, voda zůstává po napuštění dlouho teplá, vany jsou pevné, tvarově stálé, mají dlouhou životnost. Vhodné pro milovníky relaxu ve vaně a malé děti, které si v ní dlouho hrají a potřebují sedět v teplé vodě.Ocelové smaltové vany: vyrábějí se v tloušťce 2 mm, některé až 3,5 mm, mají odolný povrch, který nelze poškrábat. Vhodné tedy pro pravidelné koupání domácích čtyřnohých mazlíčků. Povrch odolává i různým koupelnovým přísadám, barvám na vlasy. Při používání chemie se nemusíme bát, že se vana zabarví nebo někde zůstanou matné stopy.Litý umělý mramor: velmi odolný materiál vůči oděru, dobře drží požadovanou teplotu, velký výběr rozmanitého anatomického tvarování.

Míry a údržba

Oblíbená šířka vany je 75 cm, ale vyrábějí se i vany široké 80, 90 a 100 cm, což zvyšuje komfort koupání. Délka je obvykle od 170 do 190 cm.

Když máme prostornou koupelnu, můžeme zvolit rohovou vanu například s rozměry 125 x 125 cm. Ležet se v ní dá úhlopříčně, vybavit ji lze i praktickou vanovou zástěnou, díky níž nemáme po sprchování vodu vycákanou na podlaze.

Foto: Hornbach

Bílá klasická vana velikosti 170 x 75 x 45 cm, materiál sanitární akrylát, odolný povrch. Cena 3090 Kč.

Údržba vany je snadná, chce to jen chovat se dobře k materiálu, který jsme zvolili. Vany se vyplatí čistit přípravky pro ně určenými, ty zbaví povrch rychle mastnot a vodních usazenin.

Vyvarujeme se abrazivních přípravků, které mohou povrch (často akrylátových van) nepříjemně poškrábat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám