Hlavní obsah

V Praze vyroste moderní komplex „stromových domů“ holandského architekta Maase

Novinky, Kristýna Léblová, jdu, luh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Městskou část Praha 5 obohatí nový projekt moderního multifunkčního domu navrženého proslulým nizozemským architektem Winym Maasem. Stavba bude ukotvena na sloupech. Díky tomu zde vznikne zelená oáza pro veřejnost, na střechách budou soukromé zahrady. Prostor areálu nabídne kromě vstupu do soukromých bytů také lékárnu, kavárnu či přístup do nového zdravotnického a rehabilitačního zařízení.

V Praze vyroste moderní komplex „stromových domů“ holandského architekta MaaseVideo: Novinky

 
Článek

Moderní dvou- až pětipodlažní domy ve tvaru kostek plné rostlin a zeleně jak na zemi, tak ve vzduchu, nahradí chátrající budovu prvorepublikového Bakulova ústavu, známého jako Sanopz v rezidenční čtvrti Malvazinky.

Soutěž o nový projekt vyhlásila společnost KKCG Real Estate, kterou vyhrál slavný architekt Winy Maas z ateliéru MVRDV. Svým originálním projektem Prahu obohatí nejen o služby a soukromé byty, ale také o spoustu zeleně.

Foto: Novinky

Chátrající budovy půjdou brzy k zemi.

„Pan Maas zvolil zcela originální a inovativní přístup k návrhu tohoto objektu. V současné době čekáme na rozhodnutí o povolení o odstranění současných objektů, které jsou na místě, potom zažádáme o povolení k územnímu rozhodnutí,“ uvedla Eliška Saganová, projektová manažerka KKCG s tím, že stavba „stromových“ domů začne po vyřízení všech povolení.

Stromové domy

Sám Winy Maas má k Praze a obecně České republice dlouhodobě kladný vztah.

„Bylo mi asi dvacet, když jsem studoval architekturu a společně se studenty a profesorem Šlapetou (Vladimír Šlapeta, český historik architektury a vysokoškolský pedagog – pozn. red.) měřil budovy v Praze nebo Olomouci. Byl to hezký způsob, jak poznat Prahu,“ řekl Novinkám slavný architekt.

Domy, nebo stromy? Hotelové pokoje mají zdálky imitovat les

Tipy a trendy

V novém pražském projektu chce kombinovat možnost ubytování a služeb pro občany s ekologií.

„Chtěli jsme udělat nové domy. Jsou jiné, slepené k sobě a postavené na sloupech. Říkáme tomu stromové domy. Vytvářejí tak nejen bydlení pro lidi se zahradami na střechách, ale také veřejnou zahradu,“ řekl.

Stížnosti domorodců

Stížnosti některých starousedlíků, kteří dokonce sepsali petici se stížnostmi o příliš monstrózním vzezření projektu oproti okolní zástavbě a nárůstu aut a lidí v dané lokalitě, bere architekt v potaz.

„Jistým obavám rozumím, na druhou stranu je důležité zdůraznit, že se nejedná jen o nějakou hloupou budovu, ale o komplex, který bude prospěšný městu, jeho obyvatelům i ekonomice,“ dodal s tím, že s klientem se snaží různým připomínkám a kritice vyjít vstříc.

Koncept projektu

V objektu je navrženo 39 bytů. Záměr zahrnuje také kliniku, lékárnu a rehabilitaci se vstupní recepcí a kavárnou. Užitná plocha zdravotnického zařízení má být celkem 850 m².

V současné době jsou ve stávajícím areálu ordinace na ploše 500 m² – plochy pro zdravotnickou funkci tedy ještě vzrostou.

Foto: Archiv KKCG

Vznikne nové zelené prostranství.

Objekt má celkem pět nadzemních podlaží, přičemž ani v nejvyšším bodě nepřevyšuje hřeben stávající budovy bývalého Sanopzu. Směrem do ulice Na Cihlářce má dokonce pouze tři nadzemní podlaží a výškově tedy odpovídá okolním stavbám.

Ve dvou podzemních podlažích je navrženo v souladu s pražskými stavebními předpisy celkem 109 parkovacích míst. Z toho 70 míst je určeno pro byty a 39 pro zdravotnickou funkci.

Úroveň parteru (přízemí) objektu má být téměř celá přístupná a otevřená veřejnosti jako jeden zelený park.

Zatímco objekty stávajícího Sanopzu pokrývají plochu 1700 m², nový záměr v úrovni přízemí zabírá plochu pouze 950 m². Zbytek plochy tvoří volně přístupné zelené i zpevněné plochy, veřejné i soukromé zahrady. Toho architekt docílil právě vyzdvižením hlavní části objektu ve formě „stromových domů” pomocí nosné konstrukce nad pozemek, jako by nad ním „levitovala”.

Winy Maas

Winy Maas je holandský architekt, profesor a urbanista. V roce 1993 společně s Jacobem van Rijsem a Nathalií de Vriesovou založil ateliér MVRDV, pod jehož záštitou vzniklo několik slavných projektů především na území Nizozemska, díky nimž se jeho jméno stalo v oblasti architektury světoznámým.

Spolu se zelenými střechami je výrazně navýšen podíl zeleně na pozemku oproti stávajícímu stavu. Stavět by se mělo začít během několika let.

Reklama

Výběr článků

Načítám