Hlavní obsah

V Praze jsou k vidění působivé skleněné kusy do interiérů

Novinky, tnk

V centru Prahy (v Uměleckoprůmyslovém museu) jsou k vidění skleněné kusy, které jsou určeny hlavně do interiérů, ale některé jsou i vhodné do exteriérů. Jde o zdařilou inspiraci současnými sklářskými díly pro návštěvníky. Tyto skleněné kusy ozvláštní každý fádní interiér a dodají mu uměleckého ducha a myšlenku.

Článek

Sklářství má v Čechách velkou tradici, která pokračuje dodnes. I současná generace sklářů vytváří působivé kusy, které stojí za pozornost a mohou se stát perlami soudobých interiérů.

Na výstavě se představuje na pětadvacet mladých českých výtvarníků, kteří nejrůznějším způsobem pracují se sklem.

Jsou mezi nimi i absolventi středních uměleckoprůmyslových škol a sklářských ateliérů škol vysokých. K vidění jsou osvětlení, vázy, mísy i předměty čistě dekorační funkce.

Výstava tak vybízí k poznání prací nadějných sklářských tvůrců mladší až střední generace.

Vtipné mísy zaujmou nápaditostí

Za pozornost stojí dílo Dagmar Pánkové, která se zabývá dekorativním sklem. Její mísa tvarově připomíná hebký polštář.

Vtipné jsou i mísy od Martina Hlubučeka, které jsou velmi prostých tvarů, ale vtipně využívají tvarovou symboliku. Přestože jeho nádoby evokují možnost funkčního užití, jsou spíše uměleckými díly. Autor jimi navazuje na velmi zdařilé mísy nedávno zemřelého Františka Víznera. [celá zpráva]

Řada tvůrců chce i svými mísami, sklenicemi aj. vyprávět příběhy o jejich vzniku a o svých názorech na podobu soudobého designu.

Koncern Design se ohrazuje proti kopírování designu

Představuje se i Studio Koncern Design, které se věnuje produktovému designu. Navržením předmětů v kolekci „Fake it Easy“ studio odlehčenou formou upozornilo na problém nelegálního kopírování designu. Studio Koncern ale vtipně reagovalo na současnou praxi výrobců, kteří evropské výrobky reprodukují do detailu, často včetně chyb.

Kurátorem expozice je Milan Hlaveš. Výstava probíhá až do 23. října v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze s adresou: ulice 17. listopadu 2, Praha 1. Otevřeno je v úterý od­ 10 do 19 hodin a od středy do neděle od 10 do 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám