Hlavní obsah

V domě, kde za občanské války přespával Oliver Cromwell, jako by se zastavil čas

Novinky, nes

Nádherný a rozlehlý cihlový dům v Offord Cluny, v britském hrabství Cambridgeshire, je zajímavý už sám o sobě. Jeho interiér působí dojmem, jak by se jej od dob, kdy byl na počátku 17. století postaven, čas téměř ani nedotkl. Na každém kroku tu na návštěvníka dýchá historie. A to ne jen tak ledajaká. V jedné z ložnic totiž měl údajně během anglické občanské války přenocovat Oliver Cromwell. Muž jedněmi zatracovaný, jinými velebený, na každý pád však pro ostrovní historii jeden z nejdůležitějších.

Foto: Profimedia.cz

V tomto sídle, v období anglické občanské války, tedy v letech 1642–1651, přespával Oliver Cromwell, pozdější Lord Protektor.

Článek

Bez zajímavosti není určitě ani fakt, že sídlo se za posledních 300 let prodává teprve podruhé. Poprvé to bylo v roce 1995. Do té doby patřil dům stále stejnému rodu Sisney-Deanů.

Foto: Profimedia.cz

Ze vstupní haly, kde je na podlaze stará, kamenná dlažba, se po schodišti vystupuje do horních podlaží.

Jako většina podobných sídel v zemi, i toto je zapsáno na Seznamu budov zvláštního architektonického nebo historického významu 2. stupně. Znamená to mj., že majitel dům nemůže libovolně přestavovat a měnit minimálně jeho vnější podobu.

Foto: Profimedia.cz

V prvním patře je šest ze sedmi ložnic sídla.

To ovšem nijak netrápilo dosavadní majitele, kteří stavbu, k níž přináleží ještě několik dalších budov, například jízdárna, stáje nebo dům pro služebnictvo, v 90. letech koupili v poněkud zanedbaném stavu.

Její renovaci se totiž rozhodli pojmout s maximální úctou k původní podobě, a tak se nyní dům může pyšnit nádherným interiérem, který nadchne každého milovníka historie a klasického edwardiánského stylu.

Foto: Profimedia.cz

Z přijímacího salonku lze procházet francouzskými dveřmi do zahrad.

Edwardiánský styl
Edwardiánské (eduardovské) období je relativně krátký historický úsek, kdy po smrti královny Viktorie v roce 1901 usedl na anglický trůn král Eduard VII., jehož vláda končí jeho smrtí o 10 let později. Jeho dozvuky bylo možné však registrovat až do konce první světové války, tj. do roku 1918. Edwardiánské období se překrývá s dobou, jíž kontinentální Evropa častěji označuje francouzským termínem Belle époque (Krásná doba, Krásné časy) a která bývá datována do intervalu let 1890 až 1914.
Pro edwardiánský styl je příznačná uvolněnost, jež je dána přesunem zájmu nejvyšších kruhů k volnočasovým aktivitám, převážně sportu.
Známými architekty tohoto období byli například Edwin Lutyens, Charles Rennie Mackintosh a Giles Gilbert Scott. Reprezentativními stavbami pro tento styl jsou například budova Port of Liverpool, eventuálně budova ministerstva války na třídě Whitehall.
Foto: Profimedia.cz

V domě dýchá z každého koutu historie.

Patrové sídlo s obytným podkrovím, postavené pravděpodobně v roce 1600, disponuje sedmi ložnicemi, z nichž hlavní má vlastní koupelnu, jež byla rozčleněna na dámskou a pánskou část.

Návštěvník přichází do vstupní haly, jejíž dominantou je velké schodiště, po němž se vystupuje ke zmiňovaným ložnicím do vyšších podlaží.

Foto: Profimedia.cz

Velikou pozornost věnovali majitelé renovaci dobových krbů.

Na úrovni přízemí je velký přijímací salón, z nějž lze vycházet do zahrady a na nějž navazuje knihovna. V přízemí je rovněž jídelna a obývací pokoj, kde se zachovaly ještě původní zvonky určené pro přivolání služebnictva.

Foto: Profimedia.cz

Někdejší kuchně doznala logickcýh změn, v domě je však ještě původní místnost, kde se uskladňovalo mléko.

Velikou předností sídla, kterou si nemohou současní majitelé vynachválit, je spousta prostoru, který nabízí. Kamkoli se návštěvník vydá, provází jej příjemný pocit vzdušnosti a volnosti.

Foto: Profimedia.cz

V zahradě domu lze objevit i původní velkou šachovnici.

Zahrady náležející k panství mají rozlohu šesti hektarů a jsou rozděleny do několika částí. Pro zábavu někdejšího panstva byla v blízkosti sídla vytvořena velká šachovnice, jež zůstala společně s figurkami dodnes funkční.

Na pozemcích lze objevit dokonce i protiletecký kryt.

Oliver Cromwell

Oliver Cromwell (narozen 1599) byl významný anglický politik a vojevůdce. Proslavil se například vítězstvími v bitvě u Marston Mooru a u Naseby. Byl vůdcem independentské frakce puritánů (angličtí kalvinisté), prosazoval republikánský princip vedení země a zájmy středních vrstev. V roce 1653 nechal rozpustit zkorumpovaný anglický parlament a ujal se vlády nad Anglií jako Lord Protektor. V čele země zůstal až do své smrti v roce 1658.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám