Hlavní obsah

V Číně postaví výjimečný tříproudový most pro pěší

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Unikátní tříproudový most pro pěší začnou v příštím roce stavět v Čchang-ša, hlavním městě čínské provincie Chu-nan. Jeho autory jsou architekti holandského studia Next architects.

Foto: Next architects (3x)

Pěším turistům se nabízejí hned tři cesty, jak se dostat z jednoho břehu na druhý.

Článek

Most je klíčovým prvkem developerského projektu Dragon King Harbor River, který je součástí nově vznikající jezerní čtvrti plné kanálů stavěné na západ od Čchang-ša okolo uměle vytvořené vodní plochy s názvem Mej-si.

Foto: Next architects

Most se nepochybně stane jedním z monumentů nové městské čtvrti.

Svou propleteností most připomíná pruh papíru ve tvaru přetočené osmičky, jemuž se říká Möbiova páska. Tento útvar inspiruje architekty po celém světě. Čtenáři Novinek si v této souvislosti mohou vybavit rodinnou vilu japonského architekta Norisady Maedy [celá zpráva] nebo projekt kulturního centra na Tchajwanu nazvaný Vlaštovčí hnízdo [celá zpráva].

Foto: Next architects

Architekti se při vytváření návrhu mostu inspirovali Möbiovou páskou i čínským uzlem.

"Na druhé straně most připomíná i čínský uzel, který je jedním z tradičních dekoračních prvků čínského lidového umění," podotýká John van de Water ze studia Next.

Délka mostu, který povede přes řeku Dragon King Harbor River (Řeka přístavu dračího krále), bude 150 metrů, přičemž nejvyšší místo má být 24 metrů vysoko nad její hladinou.

Reklama

Související témata:

Související články

Fascinující most ve tvaru tulipánu

Když před dvěma lety vyhlásilo město Amsterdam veřejnou soutěž na návrh pěšího přemostění jednoho z kanálů, přihlásili se také francouzští architekti Michael...

Výběr článků

Načítám