Hlavní obsah

V Budapešti postaví nový moderní most přes Dunaj

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový most přes řeku Dunaj už delší dobu potřebuje jižní část maďarské Budapešti. Tamní radnice v loňském roce vypsala veřejnou architektonickou soutěž, v současnosti vyhlásila vítěze. Stal se jím holandský ateliér UNStudio pod vedením Bena van Berkela, jenž na díle pracoval společně se společností Buro Happold Engineering. Jejich návrh splňuje všechny požadavky radnice a zároveň přináší městu novou, moderní, elegantně vyhlížející spojnici obou břehů, jež svým vzhledem připomíná rozevřenou náruč vítající všechny nově příchozí.

Foto: VA Render (7x)

Budapešť získá nový moderní most. Jeho vzhled připomíná rozevřenou náruč vítající příchozí do města.

Článek

Po 120 letech v Maďarsku vyhlásili architektonickou soutěž na projekt nového mostu. A že jí už bylo třeba. Bývalá průmyslová zóna na jihu Budapešti se postupně proměnila a v jižní části metropole začala zásadně chybět dopravní spojnice přes Dunaj.

Konkrétně bylo třeba propojit levý a pravý břeh řeky, na nichž jsou čtvrti Újbuda a Csepel. Důležitost tohoto spojení byla přitom nejen dopravní, významnou roli hrála i estetika budoucí stavby. Díky své poloze se nový most totiž stane i vizuální branou do města.

Foto: VA Render

Maďarská metropole žádný podobný most dosud nemá, a tak její představitelé na novou chloubu těší.

Obě dotčené čtvrti města bylo třeba propojit nejenom mostem pro vozidla, řeku musí překlenout také tramvajová trasa. Architekti proto navrhli most, který má dohromady čtyři dopravní pruhy, dvě tramvajové tratě, dvě pěší cesty a dvě cyklistické.

Foto: VA Render

Most na svém povrchu bude odrážet barevné odstíny svého okolí, a tím se bude jeho vzhled neustále mírně proměňovat.

Holanďané navrhli most, který má nejenom moderní vzhled, ale také inovativní technická řešení. Důraz kladli především na jeho začlenění do stávající místní infrastruktury. Vytvořili návrh mostu, který je dlouhý 500 m a jehož kapacita už dopředu počítá s dalším rozvojem jižní části města a s tím související rostoucí dopravní zátěží. Rozpětí mezi jeho pilíři pak činí 220 metrů.

Foto: VA Render

Nový most nabídne čtyři dopravní pruhy, dvě tramvajové trati, dvě chodníky a dvě cesty pro cyklisty.

Zajímavostí je barva mostu. Jeho ocelové pilíře mají být natřeny zářivě bílou barvou, která bude do jisté míry odrážet barevné tóny svého okolí. Díky tomu se vzhled mostu bude neustále mírně měnit.

Foto: VA Render

Špičky pilířů mostu budou ve výšce 93,05 metru vysoko nad hladinou Dunaje.

Porota, která vítěze architektonické soutěže vybírala, nešetřila v souvislosti s návrhem slovy chvály: „Z urbanistického pohledu je toto nejlépe promyšlené dílo. Most se stane symbolem města jak z hlediska architektury, tak z hlediska jeho nového vzhledu. Zároveň je to ale tradiční a funkční mostní konstrukce, která neovlivní negativně své okolí. Promyšlený vzhled a zářivé pilíře i přemostění nabídnou za večera elegantní vzhled hodný budapešťského mostu.”

Foto: VA Render

Průřez mostní konstrukcí na západní straně

Zároveň pak odborníci ocenili řešení velké křižovatky s třídou Budafoki. Most je sem napojen na úrovni povrchu země, bez jakýchkoli nadjezdů či podjezdů. Právě to se jeví porotě jako ideální varianta řešení, která je více přátelská k místním obyvatelům.

Foto: VA Render

Plán místa, kde most vyroste

„Základem bylo navrhnout most, který bude v harmonii s městem, což znamenalo přizpůsobit jeho nastavení okolní krajině, ale i jejímu budoucímu vzhledu. Zároveň bylo důležité, aby most nebránil ve výhledu na město v rovině – ani nad, ani pod vlastním přemostěním. Chtěli jsme, aby bylo na první pohled zřejmé, že jde o bránu do města, něco jako je rozevřená náruč,” říká o projektu Ben van Berkel.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám